ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Φιγιόν αμφισβητεί ανάμειξη Μόσχας στις γαλλικές εκλογές

«Οι κυρώσεις των Βρυξελλών εις βάρος της Μόσχας δημιουργούν ψυχροπολεμικό κλίμα»

Kathimerini.gr

Φαντασιώσεις χαρακτήρισε χθες τις ανησυχίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να παρέμβει σε εκλογικές αναμετρήσεις δυτικών χωρών ο κεντροδεξιός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν, λέγοντας ότι ως πρόεδρος θα αναζητήσει καλύτερη ισορροπία στις σχέσεις Ευρώπης - Ρωσίας, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ρωσία «είναι μια επικίνδυνη χώρα».

Ο Φιγιόν, που υπήρξε φαβορί για τις εκλογές στη Γαλλία μέχρι το ξέσπασμα του σκανδάλου πλασματικών θέσεων εργασίας της συζύγου και των παιδιών του τον Ιανουάριο, έχει χαρακτηρίσει «εντελώς αναποτελεσματικές» τις κυρώσεις των Βρυξελλών εις βάρος της Μόσχας, λέγοντας ότι αυτές δημιουργούν «ψυχροπολεμικό κλίμα», το οποίο πρέπει να αναστραφεί.

«Πρέπει να αποφύγουμε τις φαντασιώσεις αυτές», είπε ο Φιγιόν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του αμυντικού του προγράμματος, που θα δίνει προτεραιότητα στην αντιμετώπιση του ακραίου ισλαμισμού. «Η προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία υφίσταται ήδη υπερβολικές παρεμβάσεις και δεν χρειάζεται να αναζητούμε νέους εχθρούς στο πρόσωπο της Ρωσίας», είπε ο κεντροδεξιός υποψήφιος.

Κατηγορίες από ΗΠΑ

Για απόπειρα ανάμειξης στις γαλλικές προεδρικές εκλογές κατηγόρησε, στο μεταξύ, τη Μόσχα ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντικατασκοπείας της Γερουσίας των ΗΠΑ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπερ, πρόεδρος της επιτροπής της Γερουσίας, είπε: «Εκτιμώ ότι είναι λογικό να πούμε ότι οι Ρώσοι εμπλέκονται ενεργά στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η επιτροπή εκτιμά ότι είναι ευθύνη της να ενημερώσει τον υπόλοιπο κόσμο για αυτά που συμβαίνουν, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με απόπειρα σπίλωσης υποψηφίων».

Με τον Ρεπουμπλικανό συνάδελφό του στην επιτροπή συμφώνησε ο Δημοκρατικός Μαρκ Ουόρνερ, λέγοντας: «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τα εμπλεκόμενα κράτη όπου πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές για τις ρωσικές ικανότητες και τα σχέδια της Μόσχας. Συγκεκαλυμμένες και εμφανείς κινήσεις διεξάγονται αυτήν τη στιγμή εις βάρος της Γερμανίας και της Γαλλίας, όπως έγινε πρόσφατα με στόχο την Ολλανδία και το Μαυροβούνιο».

ΗΠΑ και Μαυροβούνιο κατηγορούν τη Ρωσία για διοργάνωση πραξικοπήματος στην Ποντγκόριτσα, με στόχο να προληφθεί η ένταξη της βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου, οι μυστικές υπηρεσίες της Χάγης αποκάλυψαν ότι «χώρες του εξωτερικού –και κυρίως η Ρωσία– αποπειράθηκαν εκατοντάδες φορές να διεισδύσουν στα ηλεκτρονικά δίκτυα κυβερνητικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων».

Αντίδραση από Σουηδία

Στο μεταξύ, αξιωματούχος της σουηδικής κυβέρνησης και στελέχη της αντιπολίτευσης της χώρας ενημέρωσαν χθες οι επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών της Σουηδίας για τη «σημασία της ασφάλειας δικτύων και τη λήψη μέτρων ασφαλείας σε αυτά», ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα το ερχόμενο έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X