ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διεκδικεί την προεδρία

Η Σερβία εκλέγει αύριο πρόεδρο και διαφαίνεται ότι την πλειοψηφία θα λάβει ο Βούτσιτς

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η Σερβία εκλέγει αύριο νέο πρόεδρο. Τις περισσότερες πιθανότητες έχει ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Κατηγορείται ότι ασκεί εξουσία σαν να ήταν το κράτος σπίτι του. Η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη.Είναι πανταχού παρών, εμφανίζεται ως ένας πολιτικός που δεν κουράζεται για το καλό του λαού του.

Εγκαινιάζει καθημερινά νέες επιχειρήσεις, τμήματα αυτοκινητοδρόμων, ως και γυμναστήριο ενός σχολείου σε απομονωμένο χωριό εγκαινίασε. Τον ακολουθούν άπειροι δημοσιογράφοι, οι περισσότεροι δεν τολμούν να κάνουν δύσκολες ερωτήσεις. Και βέβαια οπαδοί του σπεύδουν με πούλμαν για να τον χειροκροτήσουν σε προεκλογικές εκδηλώσεις. Εάν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να εργαστούν.

Το κράτος σαν το σπίτι του

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επτά μήνες μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων, θέλει να γίνει οπωσδήποτε πρόεδρος της χώρας και έχει κάθε πιθανότητα να το επιτύχει. Εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, τα ΜΜΕ του πλέκουν συνεχώς το εγκώμιο και αδιαφορούν για τους υπόλοιπους 10 υποψήφιους. Και όποιος δεν ξέρει τα ενδότερα της σερβικής πολιτικής, το αξίωμα του προέδρου, ακόμη κι αν έχει αντιπροσωπευτικές αρμοδιότητες όπως και στη Γερμανία, ασκεί μεγάλη ψυχολογική επίδραση.

Ο αυταρχικός Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αλλά και ο δημοκράτης Μπόρις Τάντιτς προτιμούσαν να ασκούν κυβερνητικό έργο από τη θέση αυτή, αφήνοντας στη θέση του πρωθυπουργού μια «μαριονέτα» τους. Τέτοιες διαθέτει πολλές ο Βούτσιτς. Δημοσκόποι προβλέπουν ποσοστά από 50 μέχρι 56%. Δεύτερος γύρος δεν προβλέπεται και από το γεγονός ότι οι αντίπαλοί του δεν έχουν πρόσβαση στα ΜΜΕ και αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πραγματικό αντίπαλο δεν έχει. Η αντιπολίτευση είναι διαιρεμένη και κατεβαίνει με 10 υποψήφιους. Άξιοι μνείας είναι οι Σάσα Γιάνκοβιτς, που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει κάνει πολλές αποκαλύψεις σκανδάλων κυβερνητικών στελεχών και ο Βουκ Γέρεμιτς, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήρθε δεύτερος στις προτιμήσεις για το πόστο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ. Σε εθνικά θέματα και οι δύο υποστηρίζουν τις θέσεις Βούτσιτς: ναι στην ΕΕ και στη συνεργασία με τη Ρωσία, όχι στην ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Συνυποψήφιοι

Υπάρχουν κι άλλοι δύο υποψήφιοι που διατηρούν ελπίδες για τη δεύτερη θέση. Πρόκειται για τον εθνικιστή Βόϊβοσλαβ Σέσελι, άλλοτε πολιτικό μέντορα του Βούτσιτς, που αθωώθηκε σε πρώτο βαθμό από το Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, και ο Λούκα Μαξίμοβιτς. Πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο της πολιτικής, 27 χρόνων, από προάστιο του Βελιγραδίου, που έχει ενθουσιάσει τη σερβική νεολαία.

Κυκλοφορεί με το ψευδώνυμο «λευκός», ντύνεται στα λευκά και διακωμωδεί τους πολιτικούς. Πότε υπόσχεται ότι θα... φτιάξει θάλασσα, πότε τους ζητά 720 ευρώ για υποστήριξη. «Θέλει να στείλει το μήνυμα ότι οι πολιτικοί είναι ανίκανοι και ότι φτάνει πια» λέει ο αναλυτής Ντούσαν Γάνιτς. Ορισμένες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Μαξίμοβιτς στη δεύτερη θέση με σχεδόν 12% των ψήφων.

Εάν παρόλα αυτά ο Βούτσιτς δεν καταφέρει να κερδίσει στον πρώτο γύρο, ο επαναληπτικός θα γίνει στις 16 Απριλίου, ημέρα του Πάσχα για τους ορθόδοξους Σέρβους. Το ενδεχόμενο προκαλεί την οργή της αντιπολίτευσης. Γιατί πολλοί αναποφάσιστοι θα προτιμήσουν τα κόκκινα αυγά από την εκλογική κάλπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X