ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς επίλυση η πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα

Το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας θα αναθεωρήσει αποφάσεις για τη χώρα

Kathimerini.gr

Το ανώτατο δικαστήριο της Βενεζουέλας θα αναθεωρήσει δύο αποφάσεις που έλαβε με τις οποίες ανέλαβε το ίδιο τα καθήκοντα του Κοινοβουλίου και ήρε την ασυλία των μελών του, μετά από συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των κορυφαίων θεσμών της χώρας.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών, συναντήθηκαν στο πλαίσιο του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και αποφάσισαν «να ενθαρρύνουν το ανώτατο δικαστήριο να αναθεωρήσει τις αποφάσεις του, προκειμένου να διατηρηθεί η θεσμική σταθερότητα και η ισορροπία των δυνάμεων», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο της συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος συγκάλεσε επειγόντως το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας. Νωρίτερα, είχε διαψεύσει ότι έχει συντελεστεί μια «ρήξη της συνταγματικής τάξης» στη Βενεζουέλα.

«Πιστεύω στον διάλογο και στην διευθέτηση των διαφωνιών μέσω του Συντάγματος», είπε ο Μαδούρο, συγκαλώντας στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας για να συζητήσει σχετικά με τις επικρίσεις της επικεφαλής της εθνικής γενικής εισαγγελίας για την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

«Το Σύνταγμα, τα αστικά και πολιτικά δικαιώματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η λαϊκή κυριαρχία παραμένουν σε ισχύ», διαβεβαίωσε ο Μαδούρο.

Χθες η Λουίζα Ορτέγα, επικεφαλής της εθνικής εισαγγελίας, η οποία θεωρείται προσκείμενη στο σοσιαλιστικό πολιτικό στρατόπεδο επικεφαλής του οποίου είναι ο Μαδούρο, κατήγγειλε μια «ρήξη της συνταγματικής τάξης» στη Βενεζουέλα.

Αντιδράσεις από το Περού

Η κυβέρνηση του Περού κάλεσε χθες τις κυβερνήσεις άλλων κρατών να υιοθετήσουν τη δική της, σκληρή στάση έναντι της Βενεζουέλας και να ανακαλέσουν για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές τους στο Καράκας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «αυταρχική» απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου να αναλάβει το ίδιο τη νομοθετική εξουσία και να αφαιρέσει από τα μέλη του Κογκρέσου την ασυλία τους.

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας έκανε λόγο περί ενός «πραξικοπήματος», ενώ υπήρξαν διαδηλώσεις και έντονες φραστικές καταδίκες διεθνώς, με τη Λίμα να ακολουθεί τη σκληρότερη γραμμή.

Κάνοντας λόγο περί μιας «κατάφωρης παραβίασης» της δημοκρατικής τάξης το Περού, το οποίου ηγείται ο κεντρώος πρόεδρος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, ανακάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή της χώρας του.

Το Περού ανέλαβε την ηγεσία στις προσπάθειες να πιεστεί η Βενεζουέλα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις για την «αποκατάσταση» της δημοκρατίας ελλείψει πρωτοβουλίας ή στρατηγικής των ΗΠΑ, που μέχρι τώρα έχουν περιοριστεί στο να χαρακτηρίσουν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου «σοβαρό πισωγύρισμα για τη δημοκρατία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση