ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:15
 

ΗΠΑ - Τουρκία, τα «αγκάθια» παραμένουν

Ελπίδες για γεφυρωτική φόρμουλα

Newsroom Κ, Αθήνα

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετέβη στην Τουρκία για να θέσει υπό άμεσο έλεγχο τις μεγάλες εστίες έντασης στις σχέσεις Τουρκίας - Δύσης - ΗΠΑ. Λίγο πριν από την άφιξή του στην Αγκυρα, η τουρκική πλευρά τερμάτισε την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», στέλνοντας με αυτό τον τρόπο μήνυμα συνεργασίας στην Ουάσιγκτον. Ο Ρεξ Τίλερσον, στην πραγματικότητα, αναζητεί κι αυτός νέους διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα. Παρ’ όλα αυτά, η επίσκεψη έδειξε ότι σε πολλά ζητήματα τα μεγάλα προβλήματα και αγκάθια παραμένουν επί τάπητος.

Ο κ. Τίλερσον χτύπησε την πόρτα της τουρκικής κυβέρνησης με ένα «φορτωμένο» χαρτοφυλάκιο. Στην ατζέντα του ξεχωρίζουν θέματα όπως το μέλλον του πολέμου στη Συρία, το μέλλον του Ιράκ, οι σχέσεις του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο, η Ρωσία και οι φιλοδοξίες της, οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ και η υπόθεση Γκιουλέν. Στο τέλος της επίσκεψης, οι δύο πλευρές εξακολουθούσαν να διαφωνούν σε αυτά τα πεδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετικά με τα «μέτωπα» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, λίγο πριν από την επίσκεψη Τίλερσον στην Τουρκία, η τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφος Αμπερίν Ζαμάν, η οποία ζει στις ΗΠΑ και διατηρεί επαφές με κύκλους της αμερικανικής κυβέρνησης, άφησε να εννοηθεί ότι σε αντίθεση με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα, οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα επιλέξει «σκληρή» γραμμή και ρητορική στις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση και τις ΗΠΑ μετά το δημοψήφισμα του Απριλίου.

Ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, στα οποία εστιάζει ο κ. Τίλερσον στις επαφές του με τους εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης; Στην Αγκυρα και στην Ουάσιγκτον, απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα, έμπειροι αναλυτές υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας και οι διαφορετικές προτεραιότητες και προσεγγίσεις των δύο χωρών δημιουργούν τα μεγαλύτερα αγκάθια και εμπόδια στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ της νέας περιόδου.

Οι Κούρδοι

Σε αντίθεση με την Αγκυρα, η Ουάσιγκτον στηρίζει τις ελπίδες της για τη βελτίωση της συνολικής εικόνας της Συρίας στη συνεργασία και στη σύμπραξη των Κούρδων, οι οποίοι περιορίζουν την ακτίνα δράσης τους στο εσωτερικό της Τουρκίας και ρίχνουν όλο το βάρος τους στο βόρειο κομμάτι της Συρίας. Η Τουρκία ζητεί από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη συνεργασία τους με τους Κούρδους και να εστιάσουν στον στόχο της κατάληψης της Ράκας, με μια μεγάλη, διεθνή συμμαχία. Οι ΗΠΑ απαντούν ότι το κουρδικό κίνημα είναι η μοναδική υπολογίσιμη και έμπιστη δύναμη. Ακόμη, στη νέα περίοδο, οι ΗΠΑ, λαμβάνοντας υπόψη τους την αστάθεια στο εσωτερικό της Τουρκίας και τους πειραματισμούς της Αγκυρας, αναζητούν νέες συμμαχικές δυνάμεις, όπως λ.χ. το Κουρδιστάν, και την εντατικοποίηση της δράσης του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και σε άλλες εναλλακτικές περιοχές.

Οι κινήσεις της Ρωσίας, οι πειραματισμοί της Αγκυρας στο πεδίο της διπλωματίας, τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Καύκασο και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις είναι το άλλο ανοικτό μέτωπο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις της νέας περιόδου. Η «Κ» πληροφορείται ότι στο συγκεκριμένο μέτωπο η Αγκυρα επιλέγει να στείλει στον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ καθησυχαστικά μηνύματα.

Τέλος, η «μετάλλαξη» του ΑΚΡ από ένα φιλοδυτικό με δημοκρατικές ευαισθησίες συντηρητικό κόμμα σε έναν πολιτικό φορέα με αυταρχικές διαθέσεις είναι μια εξέλιξη που προβληματίζει την αμερικανική πλευρά. Εξαιτίας, άλλωστε, αυτής της εξέλιξης, η Ουάσιγκτον έχει πολύ διαφορετική άποψη για την υπόθεση Γκιουλέν. «Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα καθυστερήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την έκδοσή του», τονίζει μια πηγή από τον κύκλο της κυβέρνησης, για να προσθέσει: «Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Τίλερσον, στην Αγκυρα αυξάνονται οι ελπίδες για την εύρεση μιας γεφυρωτικής φόρμουλας στην υπόθεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση