ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε δύο άξονες οι έρευνες των ρωσικών αρχών για την επίθεση

Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές της Ρωσίας μετά το τρομοκρατικό κτύπημα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Δέκα νεκροί και 48 τραυματίες, έξι από τους οποίους είναι σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο απολογισμός των εκρήξεων που σημειώθηκαν σε δύο διαφορετικούς σταθμούς στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης το μεσημέρι της Δευτέρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Οπως αναφέρει το ίδιο πρακτορείο οι εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν εντός των συρμών και ο ένας από αυτούς ήταν γεμάτος με μεταλλικά σφαιρίδια, ώστε να προκληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Το πρακτορείο Tass μετέδωσε ότι κοντά στον σταθμό «Sennaya Ploshchad» έχουν ήδη σπεύσει οκτώ ασθενοφόρα ενώ όλοι οι σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί.

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν τις αποβάθρες να έχουν γεμίσει με πυκνό καπνό και ένα βαγόνι του μετρό κατεστραμμένο.

Το μέτρο της Αγίας Πετρούπολης είναι το τέταρτο πιο πολυπληθές σε όλη την Ευρώπη, με 54.000 άνθρωποι να το χρησιμοποιούν κάθε μέρα.

Συνεχής ενημέρωση

21:13 Η Αμερικανίδα πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών Νikki Halley διαμήνυσε ότι η χώρα της είναι στο πλευρό της Ρωσίας ενάντια στον εξτρεμισμό, παρόλο που οι αρχές δεν έχουν καταλήξει ακόμη για τι κρύβεται πίσω από την έκρηξη.

20:34 Για αποτυχία των αντιτρομοκρατικών μέτρων έκανε λόγο ο Γερουσιαστής Βικτωρ Οζέροβ

Η τραγωδία στην Αγία Πετρούπολη αποδεικνύει ότι τα μέτρα δεν έχουν δουλέψει αποτελεσματικά, ανέφερε, μιλώντας στο ρωσικό κοινοβούλιο. Αανακοίνωσε παράλληλα τη διεξαγωγή έρευνας στα μέτρα ασφαλείας τα οποία λαμβάνονται στον χώρο του σταθμού.

Πρέπει να δούμε τους λόγους της αποτυχίας μας ώστε αυτό να μην συμβεί ξανά στο μέλλον, σημείωσε.

20:32 Τραμπ: η έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη ειναι κάτι φρικτό

20:20 Ο κόσμος αφήνει λουλούδια και κεριά για τα θύματα της επίθεσης έξω από τον σταθμό Sennaya Ploshchad, έξω από το Κρεμλίνο στη Μόσχα και την ρωσική πρεσβεία στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

20:07 Οι αρχές ασφαλείας της Ρωσίας θα εξετάσουν την εκρηκτική ύλη για στοιχεία, αλλά και τον δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος παρέμεινε άθικτος

Οι έρευνες φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από δύο βασικούς υπόπτους, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώνεται.

Οι ύποπτοι όπως μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ αφορούν μια ομάδα του Ισλαμικού Κράτους, και σε μια τέτοια περίπτωση η ενέργεια θα πρέπει να θεωρείται ως αντίποινο στις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στι Συρία.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζουν οι ρωσικές αρχές είναι να πρόκειται για Τσετσένους αντάρτες.

Τόσο οι Τζιαχαντιστές όσο και οι Τσετσένοι αντάρτες έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν να συνομωτούν για επιθέσεις κυρίως στη Μόσχα. Περίπου 7 χιλιάδες Ρώσοι ταξίδεψαν στη Συρία για να ασπαστούν εξτρεμιστικές οργανώσεις.

20:00 Αυτόπτης μάρτυρας η οποία ταξίδευε στο συγκεκριμένο σταθμό περιγράφει την στιγμή που η έκρηξη ταρακούνησε το τρένο.

Η γυναίκα το όνομα της οποία είναι Πολίνα, δήλωσε σε ρωσικό ΜΜΕ «Ακούστηκε ένας εκκωμφαντικός ήχος και μετά μια έντονη μυρωδιά καπνού. Ο κόσμος πανικόβλητος έσπρωχνε ο ένας τον τον άλλο. Δύο γυναίκες έχασαν τις αισθήσεις τους. Όλα αυτά σημειώθηκε εν κινήσει, το τρένο δεν είχε σταματήσει.» όταν έφτασαν στον σταθμό είδαν την διπλανή αμαξοστοιχία κατεστραμμένη, το παράθυρο σπασμένο, αίμα, και τα φώτα σβηστά.

19:50 Οι έρευνες της ρωσικής αστυνομίας θα επικεντρωθούν σε δύο πιθανούς υπόπτους

19:28 Τριήμερο πένθος από αύριο στην Αγία Πετρούπολη

19:26 Ήδη συλλέγονται στοιχεία απο την αντιτρομοκρατική της Ρωσίας ενώ δόθηκαν και σχετικές αναφορές στον Πούτιν λένε ρωσικά ΜΜΕ

Όλοι όσοι τραυματίστηκαν στην επίθεση θα λάβουν ιατρική βοήθεια. Είναι κοινός ο πόνος για όλους ανέφερε ο Μεντβεντεφ. Ο ύποπτος λέγεται ότι εισήλθε στο μέτρο 20 λεπτά πριν την έκρηξη.

19:14 Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων από τον τομέα της υγείας, οι τραυματίες ποικίλουν σε θέμα ηλικίας, καθώς υπάρχουν έφηβοι, μέχρι και 70χρονοι. Όπως επισημαίνεται τα τραύματα αφορούν εγκαύματα, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραύματα στους πνεύμονες. 

19:11 Καταδικάζει έντονα και η ΕΕ με σχετική ανακοίνωση το χτύπημα στη Ρωσία

19:04 Υψηλά τα μέτρα ασφαλείας και στο μετρό της Μόσχας

19:04 Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μεντβεντεφ μέσω του Facebook έκανε λόγο για τρομοκρατία κα

19:02 Η έκρηξη έγινε στο τρίτο βαγόνι του συρμού, λέει η ρωσική αντιτρομοκρατική. Η έκρηξη έλαβε χώρα ανάμεσα στο σταθμό Sennaya και του ινστιτούτου Τεχνολογίας

19:01 Επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι υπήρχε και δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος άπενεργοποηθηκε εγκαίρως. Ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες

19:00 Πληροφορίες απο ρωσικά ΜΜΕ λένε πως παραμένουν κλειστοί όλοι οι σταθμοί του μέτρο ενώ για να εκκενωθεί πλήρως η περιοχή γίνονται δρομολόγια με λεωφορεία. Καμία ενημέρωση ως προς την ανάληψη ευθύνης

18:40 Η ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη δεν θεωρείται ωρα αιχμής για την περιοχή. Ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες στέλνουν τα συλλυπητήρια τους, ενώ πολλές χώρες εχει αυξηθεί ο έλεγχος σε δημόσια σημεία όπως είναι οι σταθμοί μετρό.

18:37 Η γενική εισαγγελία της Αγίας Πετρούπολης εξετάζουν αν ήταν επαρκή τα μέτρα ασφάλειας αν και λένε πως είναι νωρίς ακόμη να εξετάσουν τα αιτία

18:31 Ρωσικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα πρώτη φωτογραφία του υπόπτου

18:26 Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρουτε έκανε λόγο για τρομερές ειδήσεις από τη Ρωσία, ακολουθώντας και ο ίδιος τη γραμμή συμπαράστασης που έχουν χαράξει όλοι σχεδόν οι ευρωπαίοι ηγέτες

18:24 15 χρόνων κορίτσι ο μικρότερος ηλικιακά τραυματίας, χειρουργείται αυτή την ώρα

18:22 Η υπ. Υγείας της Ρωσίας επιβεβαιώνει τους αριθμούς για νεκρούς και τραυματίες

18:15 "Καταδικάζω με τον πιο έντονο τρόπο τη φρικτή τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη" έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην κυβέρνηση και στον λαό της Ρωσίας" πρόσθεσε.

18:13 Το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγές του υπ. Υγείας μεταδίδει 10 νεκρούς και 48 τραυματίες

18:11 Ερωτηματικά προκαλεί πάντως η πληροφορία η οποία εξετάζεται που θέλει το συρμό να συνεχίζει την πορεία του μετά το χτύπημα, κάτι που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Θα μπορούσαν να μεταφερθούν λένε πολλά σχόλια, περισσότεροι τραυματίες αν είχε σταματήσει ο συρμός. Το αρμόδιο ρωσικό υπουργείο των μεταφορών καλύπτει πάντως τον οδηγό του συρμού του μέτρο σύμφωνα με πληροφορίες.

Ρώσοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο ήδη για αναμόρφωση όλων των μέτρων ασφαλείας σε όλα τους σταθμούς μέτρο της χώρας.

Οι κάμερες έχουν καταγράψει, άγνωστο για την ώρα σε ποιο σταθμό, ένα άτομο να αφήνει ένα χαρτοφύλακα σε ένα από τα βαγόνια του συρμού του μετρό. Ο χαρτοφύλακας φαίνεται να εμπεριείχε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.

18:04 39 οι τραυματίες σύμφωνα με το ρωσικό υπ. Υγείας, έξι σε κρίσιμη κατάσταση

18:02 Ανακοίνωση έχει εκδώσει το γενικό προξενείο της Ελλάδας σχετικά με ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις ρωσικές αρχές. 23 μαθητές σχολείου της Βέροιας βρισκόταν στην Αγία Πετρούπολη αλλά κατά τη διάρκεια του χτυπήματος δεν βρίσκονταν κοντά στο σημείο και είναι όλοι τους καλά στην υγεία τους.

17:58 Και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τη θλίψη του για τα θύματα στο μέτρο της Αγίας Πετρούπολης. Εφτά νεκροί στο σημείο, ένας κατά τη μετακομιδή στο νοσοκομείο, και άλλοι δυο κατέληξαν σε νοσοκομεία σύμφωνα με το υπ. Υγείας της Ρωσίας

17:55 Κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμενων και σε άλλες ρωσικές πόλεις αλλα και στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας μετά το χτύπημα στην Αγία Πετρούπολη. Μεταξύ των θυμάτων επιβεβαιώνεται πως υπάρχουν Αρμένιοι πολίτες.

17:54 Τη θλίψη του εξέφρασε και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν-Μάρκ Ερο για τα θύματα της Αγιας Πετρουπολης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ζιγκμαν Γκαμπριέλ εκ μέρους της Γερμανικής κυβέρνησης. "Οι σκέψεις μας είναι με τους φίλους μας στη Ρωσία", τόνισε.

17:50 Εκδόθηκε και ταξιδιωτική οδηγία από ΗΠΑ για όσους Αμερικανούς πολίτες επιθυμούν να ταξιδέψουν προς την Αγία Πετρούπολη. Δεν γνωρίζουν λένε πηγές του Λευκού Οίκου αν υπάρχουν αμερικανοί υπήκοοι ανάμεσα στα θύματα

17:49 "Συμμερίζομαι τον πόνο του ρωσικού λαού" έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τ/κ ηγέτης.

17:47 Το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε συντονισμό με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας στη Μόσχα και το Γενικό Προξενείο στην Αγία Πετρούπολη. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
 
Για περισσότερες πληροφορίες, οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο στην Αγία Πετρούπολη ή το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου, ως εξής:

Γενικό Προξενείο Αγία Πετρούπολη
 
Στοιχεία επικοινωνίας κατά τις εργάσιμες ώρες (9:00 – 16:30, Δευτέρα– Παρασκευή)
 
Διεύθυνση
Furshtatskaya Ulitsa 27
191123 St. Petersburg

Τηλ.: + 7 812 456 22 55
Tηλ. από την Κύπρο: + 357 22 65 1517
Φαξ: + 7 812 456 22 66
Ηλ. ταχ.: info@cyprus-spb.ru
Ιστ.: www.cyprus-spb.ru

Στοιχεία επικοινωνίας κατά τις μη εργάσιμες ώρες
 
Τηλ.:+7 921 751 40 84
        +7 921 186 62 76

17:33 Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιν Αλί Γιλντιρίμ έσπευσε να διαβιβάσει τα συλληπητήρια της χώρας του στον Ρώσο ομόλογό του.

17:26 Τρομοκρατική επίθεση δηλώνει πως είναι η Ρωσική Γενική Εισαγγελία ενώ 62 στάσεις στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι ήδη κλειστές.  

17:14 Εννέα οι νεκροί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν ξένα ΜΜΕ

17:00 Κάτοικος της Αγ. Πετρούπολης δήλωσε στο δίκτυο RT πως "Καθώς πήγαινα στο σταθμό Mayakovskaya -που δεν απέχει και πολύ από τον σταθμό Sennaya Ploshchad- είδα ότι η αστυνομία μπλόκαρε όλες τις εισόδους. Καλούσε τον κόσμο να φύγει από την περιοχή και μας πρότεινε να μην χρησιμοποιήσουμε το μετρό σήμερα. Όταν ανακοινώθηκε πως οι σταθμοί θα κλείσουν για τεχνικούς λόγους όλοι οι παρευρισκόμενοι συνειδητοποίησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και έσπευσαν προς τις εξόδους του σταθμού".

16:55 Σύμφωνα με την επιτροπή υγειονομικής περίθαλψης της πόλης, 25 άτομα έχουν μεταφερθεί τραυματισμένα σε νοσοκομείο, ανάμεσά τους και ένα παιδί.

16:52 Εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε δεύτερος εκρηκτικός μηχανισμό δύο σταθμούς μακριά από τον σταθμό όπου σημειώθηκε η έκρηξη

16:50 Ο Ρώσος Πρόεδρος, βρισκόταν σε απόσταση μόλις 20χλμ από το μετρό όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, αναφέρουν πηγές από την Άγκυρα. Καθόλου τυχαία εξέλιξη σύμφωνα με την τουρκική πλευρά που συμπεραίνει ότι με τις νέες επιθέσεις, ενδεχομένως η Δύση να στέλνει ηχηρό μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

16:47 Δέκα μαθητές από το Γυμνάσιο Παλλουριώτισσας βρίσκονταν εκτός πόλης μαζί με τον πρόξενο για επίσκεψη σε ένα σχολείο. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, οι μαθητές αλλά και οι φοιτητές που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη και κοντά στην περιοχή δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν γνώριζε το οτιδήποτε για την επίσκεψη των μαθητών όπως ελέχθη στην "Κ" καθώς πρόκειτο για μη οργανωμένη εκδρομή.

16:35 Ισλαμικό κράτος ή αντάρτες της Τσετσενίας κρύβονται πίσω από τις επιθέσεις στην Αγία Πετρούπολη σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Σε λίγες ώρες δεν αποκλείεται τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν. Τα τουρκικά μέσα καλύπτουν ζωντανά τις εξελίξεις με έκτακτα δελτία.

16:27 Έχουν αυξηθεί τα μέτρα ασφάλειας στο αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης σύμφωνα με το γραφείο τύπου του αεροδρομίου. 

16:10 Επιβεβαιώνουν οι Ρωσικές αρχές για 10 νεκρούς από την έκρηξη στο Μετρό της Αγίας Πετρούπολης και 50 τραυματίες

16:00 Ξένα ΜΜΕ ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε 20 από 10 που είχε μεταδοθεί νωρίτερα. Δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ενημέρωση

15:53 Όλοι οι σταθμοί του μετρό έχουν κλείσει για τους επιβάτες

15:50 Η Ρωσική αντιτρομοκρατική οργάνωση επιβεβαιώνει ότι από την έκρηξη υπάρχουν θύματα

15:40 Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενημερώθηκε για το συμβάν, δηλώνοντας πως εξετάζονται όλες οι πιθανότητες περί τρομοκρατίας.
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση