ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρόμος απλώθηκε στην Άγια Πετρούπολη

Δέκα νεκροί και 48 τραυματίες από τρομοκρατική επίθεση σε μετρό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τρόμος απλώθηκε στην Αγία Πετρούπολη το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο διαφορετικούς σταθμούς στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, με αποτέλεσμα δέκα να χάσουν τη ζωή τους και 48 να τραυματιστούν σοβαρά. 

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, βρισκόταν 20 χιλιόμετρα από το μετρό, την ώρα της τρομοκρατικής επίθεσης, με αρκετά δημοσιεύματα να αναφέρουν πως η τρομοκρατική επίθεση αποτελεί τιμωρία για τις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία.

Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί πυροδοτήθηκαν εντός των συρμών ενώ ο ένας από αυτούς ήταν γεμάτος με μεταλλικά σφαιρίδια, ώστε να προκληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Οι έρευνες φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από δύο βασικούς υπόπτους, που σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ αφορούν μια ομάδα του Ισλαμικού Κράτους. Αν αυτό ισχύει, μεταφράζεται και ως αντίποινο στις ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να πρόκειται για Τσετσένους αντάρτες. Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που Τζιχαντιστές αλλά και Τσετσενοί αντάρτες βρίσκονται πίσω από επιθέσεις στη Μόσχα.

Η τρομοκρατική επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας τόσο στο μετρό, στο μετρό Μόσχας, όσο και στο αεροδρόμιο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στάσεις στο μετρό έμειναν κλειστές για πολλές ώρες.

Πολιτικοί αρχηγοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασαν το κτύπημα στη Ρωσία και εξέφρασαν τα θερμά συλλυπητήρια τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στη ρωσική κυβέρνηση και τον ρωσικό λαό, όπως και ο Τ/κ ηγέτης.

Κύπριοι Μαθητές στην Αγία Πετρούπολη

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην Αγία Πετρούπολη, βρίσκονταν για εκδρομή με το σχολείο, δέκα μαθητές από το γυμνάσιο Παλουριώτισσας. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, ενώ το Υπουργείο Παιδείας δεν ήταν ενήμερο, καθώς όπως αναφέρθηκε δεν ήταν οργανωμένη εκδρομή.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση, άρχισαν ήδη να υπάρχουν εντάσεις εντός της Ρωσίας για αποτυχία των αντιτρομοκρατικών μέτρων. Ο Γερουσιαστής Βίκτωρ Οζέροβ μιλώντας στο ρωσικό κοινοβούλιο επεσήμανε πως η τραγωδία στην Αγία Πετρούπολη αποδεικνύει ότι τα μέτρα δεν έχουν δουλέψει αποτελεσματικά. Ανακοίνωσε παράλληλα τη διεξαγωγή έρευνας στα μέτρα ασφαλείας τα οποία λαμβάνονται στον χώρο του σταθμού. «Πρέπει να δούμε τους λόγους της αποτυχίας μας ώστε αυτό να μην συμβεί ξανά στο μέλλον», σημείωσε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X