ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιβεβαιώθηκε ότι ο Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ είναι ο ύποπτος της επίθεσης

Κλειστοί τέσσερις σταθμοί του μετρό στην Αγία Πετρούπολη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση 16:10

Βομβιστής αυτοκτονίας φαίνεται πως ήταν τελικά ο δράστης της επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που εξέδωσαν οι αρχές.

Στο σημείο της έκρηξης που έγινε χθες εντοπίστηκαν ίχνη DNA του δράστη που νωρίτερα οι αρχές, σε συνεργασία με το Κιργιστάν, ταυτοποίησαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία πρόκειται για τον 22χρονο Ακμπαρζόν Ζαλίλοβ Ρώσο υπήκοο από το Κιργιστάν που γεννήθηκε στην περιφέρεια Ος. Το Κιργιστάν είναι ένα κυρίως μουσουλμανικό κράτος της κεντρικής Ασίας με πληθυσμό 6.000.000. Αποτελεί πολιτικό σύμμαχο της Ρωσίας και φιλοξενεί μια αεροπορική στρατιωτική βάση της χώρας.

Το Κιργιστάν είναι ένα κυρίως μουσουλμανικό κράτος της κεντρικής Ασίας με πληθυσμό 6.000.000. Αποτελεί πολιτικό σύμμαχο της Ρωσίας και φιλοξενεί μια αεροπορική στρατιωτική βάση της χώρας.

Εν τω μεταξύ, τέσσερις σταθμοί του μετρό παραμένουν κλειστοί στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης λόγω απειλητικού τηλεφωνήματος που έγινε νωρίτερα.

Μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν το χτύπημα

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως το χτύπημα είναι μήνυμα προς τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η παρουσία του Πούτιν στην πόλη την ημέρα της επίθεσης χαρακτηρίστηκε «αξιοσημείωτη» από τον εκπρόσωπο Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος παράλληλα έκανε λόγο για πρόκληση για κάθε ρώσο πολίτη και για τον ίδιο τον πρόεδρο.

Μετά την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης οι δυνάμεις ασφαλείας είναι σε επιφυλακή.

Προηγούμενη ενημέρωση

Στους 14 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η οποία σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας σε δύο διαφορετικούς σταθμούς στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, και είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ 48 να τραυματιστούν σοβαρά και να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Στο μεταξύ το πρωί, και μετά από ολονύχτιες έρευνες που προηγήθηκαν, οι δύο σταθμοί του μετρό έχουν ανοίξει ξανά.

Ενας Ρώσος πολίτης από το Κιργιστάν είναι ο βασικός ύποπτος για την αιματηρή επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τις υπηρεσίες ασφαλείας του Κιργιστάν. Οπως ανακοινώθηκε πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ, γεννημένο το 1995 στην περιφέρεια Ος.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου των αρχών ασφαλείας στο Καζακστάν ότι πρόκειται για έναν άνδρα που κατάγεται από την Κεντρική Ασία, ο οποίος όμως δεν είναι από το Καζακστάν.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδει το δίκτυο TASS, η κατάσταση της υγείας της 15χρονης, της νεαρότερη από τους τραυματίες της χθεσινής επίθεσης, βελτιώνεται.

Την σκηνή, επισκέφτηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος άφησε λουλούδια προς τιμή των θυμάτων. Σημειώνεται ότι και ο ίδιος ήταν στην πόλη, είκοσι μόλις χλμ από το σημείο της έκρηξης όταν είχε σημειωθεί.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Καζακστάν (ΚΝΒ) συνεργάζεται με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφάλειας, τόσο στην ανταλλαγή πληροφοριών, όσο και στις έρευνες που διεξάγονται όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής, Νουργκάλι Μπιλισμπέκοφ στη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Τα νεότερα στοιχεία

Η έκρηξη σημειώθηκε σε βαγόνι του μετρό τη στιγμή που ο συρμός βρισκόταν ανάμεσα στον σταθμό Σέναγια Πλόσαντ και εκείνον του Τεχνολογικού Ινστιτούτου, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης. Τα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν βίντεο όπου διακρίνεται το κατεστραμμένο βαγόνι με μια μεγάλη τρύπα από την έκρηξη και πολλούς επιβάτες, ενώ προσπαθούν να ανασύρουν θύματα από τα συντρίμμια μέσα σε σύννεφο καπνού. Μάλιστα νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα δείχνει τους επιβάτες να προσπαθούν να δραπετεύσουν από τα παράθυρα του συρμού του μετρό αμέσως μόλις αυτό ακινητοποιήθηκε σε αποβάθρα λίγο μετά την έκρηξη.

Ο οδηγός του συρμού ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία να κατευθύνει τον συρμό μέχρι την πλησιέστερη αποβάθρα, απόφαση την οποία επικρότησαν οι επικεφαλής των ερευνών καθώς θεωρούν ότι με αυτή την κίνηση ο οδηγός διευκόλυνε τις προσπάθειες εκκένωσης και περιόρισε τον κίνδυνο για τους επιβάτες που στην αντίθετη περίπτωση θα είχαν κληθεί να περπατήσουν πάνω σε ηλεκτροφόρες ράγες.

Δύο ώρες μετά την έκρηξη, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι εντόπισε και εξουδετέρωσε και δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό, στον σταθμό Πλόσαντ Βαστάνια, και πάλι στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

ΥΠΕΞ: Καταδίκη για επίθεση στην Αγία Πετρούπολη και συλλυπητήρια

Η Κυπριακή Δημοκρατία, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης και εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων, τη ρωσική κυβέρνηση και το ρωσικό λαό.

«H Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση της 3ης Απριλίου 2017 στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η οποία προκάλεσε τον θάνατο 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Εκφράζονται «τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την συμπάθεια μας προς τις οικογένειες των θυμάτων, την ρωσική κυβέρνηση και το ρωσικό λαό».

Η Κύπρος, προστίθεται, «καταδικάζει τέτοιες αποτρόπαιες και βάναυσες πράξεις και καλεί όλους να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας».

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές πένθους η Κύπρος εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Ρωσία», αναφέρεται.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X