ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άγκυρα: Το κουρδικό δημοψήφισμα, απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ασκήσει τα δικαιώματα της», δηλώνει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η τουρκική πλευρά χαρακτηρίζει το επικείμενο δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν ως μια απειλή που στρέφεται κατά της εθνικής ασφάλειας της και ζητά από την κουρδική πλευρά να αναθεωρήσει την απόφαση της, έστω και την ύστατη στιγμή. Αυτό δηλώνει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, την στιγμή που η τουρκική κυβέρνηση στέλνει στην εθνοσυνέλευση εντολή, με την οποία θα λάβουν παράταση οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ. 

Σύμφωνα με το κείμενο της εντολής της κυβέρνησης, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι είναι υποχρεωμένη να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα απέναντι σε τετελεσμένα γεγονότα που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. Η τουρκική εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει την νέα εντολή αύριο. Εν τω μεταξύ, η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει ότι ενδέχεται να την υποστηρίξει.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις, ο Πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ δηλώνει τα εξής: «Επαναλάβαμε πολλές φορές ότι η απόφαση για το δημοψήφισμα είναι λανθασμένη. Ζητήσαμε από τους ίδιους (από το Αυτόνομο Κουρδιστάν) να αποσύρουν αυτή την απόφαση. Στο σημείο που έφτασαν οι εξελίξεις σήμερα βλέπουμε ότι η διεθνής κοινότητα δεν υποστηρίζει την απόφαση (για το δημοψήφισμα). Η πλειοψηφία των ξένων κυβερνήσεων έχουν δηλώσει ότι πρόκειται για μια λανθασμένη απόφαση. Η Τουρκία, το Ιράκ και το Ιράν επεξήγησαν ότι ενδέχεται να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά. Η απόφαση για το δημοψήφισμα και διεξαγωγή του είναι ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να ασκήσει τα δικαιώματα της».

Στην συνέχεια, ο κ. Γιλντιρίμ απευθύνεται στην κουρδική πλευρά και στέλνει το εξής μήνυμα: «Ακόμη δεν έχει λήξει ο χρόνος. Ο Μπαρζανί πρέπει να παραιτηθεί από αυτόν τον στόχο, από αυτή την επιμονή. Αυτό το δημοψήφισμα, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις διμερείς συμφωνίες και το διεθνές δίκαιο και επιχειρεί να πραγματοποιήσει παρά την άρνηση της παγκόσμιας κοινότητας, δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα για την περιοχή. Η νέα απόφαση (της εθνοσυνέλευσης) παρέχει στην Τουρκία το δικαίωμα της επέμβασης σε κάθε είδους απειλές στα νότια, πέρα από τα χερσαία σύνορα της Τουρκίας. Αύριο η βουλή μας θα αποφασίσει για αυτή την εντολή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ένοχος για τροχαίες παραβιάσεις ο Θεμιστοκλέους

«Αν ήταν αλλού (ή αν ήταν μάγκας) θα είχε παραιτηθεί , όχι να δεχθεί άρση αυλίας (που δεν δέχθηκε , αλλά ...»
Consumer  |  17:39

Εμφύλιος στο ΕΛΚ για τη θέση της Στέλλας

«Πάντοτε υπάρχει "σφαγή" όταν πρόκειται για καρέκλα....»
Consumer  |  17:35

Εμφύλιος στο ΕΛΚ για τη θέση της Στέλλας

«Πάντοτε υπάρχει "σφαγή¨όταν πρόκειται για καρέκλα... »
Consumer  |  17:34

Αφήνουν εκατομμύρια σε Τουρκία και κατεχόμενα οι Κύπριοι

«Νομιζω ότι είναι παρπλανητικός ο τίτλος σας, αφού από το ίδιο το άρθρο προκύπτει ότι η εισροές χρημάτων ...»
Leo  |  14:54

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση