ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στην Ταϊλάνδη (φωτος-βίντεο)

Περισσότερο οξυγόνο χρειάζονται οι διασώστες

ΑΜΠΕ

Η αγωνία κορυφώνεται στην Ταϊλάνδη μετά τη διάσωση των πρώτων παιδιών που βρίσκονταν εγκλωβισμένα στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ.

Η επιχείρηση διάσωσης της Κυριακής στέφθηκε με επιτυχία και πλέον οι αρχές προετοιμάζονται για την επανεκκίνηση της για τον απεγκλωβισμό των οκτώ αγοριών και του προπονητή τους που εξακολουθούν να βρίσκονται παγιδευμένοι.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο ο κυβερνήτης του Τσιάνγκ Ράι, Νάρονγκσακ Οσότανακορν, αμέσως μετά την απομάκρυνση των ασθενοφόρων από την είσοδο της σπηλιάς, υπάρχει ανάγκη για οξυγόνο καθώς τα περισσότερα αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης επιχείρησης.

«Είμαι χαρούμενος που ολοκληρώσαμε επιτυχώς την αποστολή για τα πρώτα τέσσερα αγόρια ... αλλά πρέπει να προετοιμάσουμε περισσότερα αποθέματα οξυγόνου καθώς τα έχουμε χρησιμοποιήσει (κατά τη διάρκεια) αυτής της πρώτης επιχείρησης», δήλωσε ο Οσότανακορν και πρόσθεσε ότι «οι ομάδες διάσωσης θα διασφαλίσουν σταθερές συνθήκες πριν την επανεκκίνηση της αποστολής αλλά δεν δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες».

Ο Οσότανακορν αφού δήλωσε ότι η διάσωση της Κυριακής εξελίχθηκε ομαλά, εξήγησε ότι τα τέσσερα αγόρια που διασώθηκαν φορούσαν μάσκες που κάλυπταν ολόκληρο το πρόσωπο, γεγονός που εξάλειψε τις δυσκολίες που υπάρχουν με τη χρήση κανονικής μάσκας και αναπνευστήρα, συμπεριλαμβανομένου της πιθανότητα να βγει η μάσκα κατά λάθος.

Όπως είπε, οι δύτες έβγαλαν το πρώτο αγόρι έξω από τη σπηλιά στις 5:40 (τοπική ώρα) ενώ το δεύτερο αγόρι, ακολούθησε 10 λεπτά αργότερα. Δύο ακόμα παιδιά, βγήκαν στις 7:40 και στις 7:50.

Παγκόσμια αλληλεγγύη

Από τη στιγμή που τα σωστικά συνεργεία ανακάλυψαν σώους και αβλαβείς τους εγκλωβισμένους, ξεσηκώθηκε ένα παλιρροϊκό κύμα αλληλεγγύης και προσφοράς στην ίδια την Ταϊλάνδη, αλλά και στο εξωτερικό. Εκατοντάδες εργάτες αψηφούν τον καυτό ήλιο, ρίχνοντας χαλίκια για να αποστραγγίσουν τη λάσπη στην περιοχή. Το προσωπικό της βασιλικής κουζίνας της Ταϊλάνδης προσφέρει φαγητό σε όλους και πολλοί εθελοντές φέρνουν νερό και παγάκια. «Νιώθω αυτά τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στη σπηλιά σαν δικά μου παιδιά», λέει στο BBC ένας από αυτούς.

Ειδικοί παρακολουθούν το σύστημα απάντλησης υδάτων από το σπήλαιο. Η διαδικασία ρίχνει τη στάθμη του νερού 1,5 εκατοστό την ώρα και όλοι εύχονται οι μουσώνες να καθυστερήσουν.

Το έργο των Ταϊλανδών έσπευσαν να συνδράμουν ειδικοί από διάφορες χώρες. Το Βρετανικό Συμβούλιο Διάσωσης σε Σπήλαια βοηθάει τους πεζοναύτες. Ιάπωνες μηχανικοί συνεργάστηκαν με ντόπιους συναδέλφους τους για την εγκατάσταση του συστήματος άντλησης υδάτων από το σπήλαιο. Ο Γερμανός ειδικός στις καταδύσεις Τόρστεν Λέχλερ συμμετέχει επίσης στο δύσκολο έργο της διάσωσης, όπως και συνάδελφοί του από την Αυστραλία. Ακόμη και ειδικοί στην παρατήρηση πουλιών, που γνωρίζουν τα κατατόπια, επιστρατεύονται στην αναζήτηση φρεάτων, που θα μπορούσαν να επεκταθούν ώστε να ανεβάσουν τα παιδιά με σχοινιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X