ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αιματηρός αναβρασμός με... συνέχεια στη Γάζα

Ενα νέο επεισόδιο προστέθηκε στο «κεφάλαιο Γάζα»

Kathimerini.gr

Ενα νέο επεισόδιο στο «κεφάλαιο Γάζα» προστέθηκε, με ισχυρές ενδείξεις για επικείμενη «συνέχεια». Την Παρασκευή 30 Μαρτίου ένστολοι Ισραηλινοί άνοιξαν πυρ εναντίον Παλαιστινίων, που διαδήλωναν σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από τους λόφους στους οποίους ήταν ταμπουρωμένοι οι στρατιώτες, σκοτώνοντας επί τόπου 15 Παλαιστινίους και τραυματίζοντας πάνω από 500, ενώ έως την Πέμπτη, ο απολογισμός είχε φθάσει τους 21 νεκρούς. Μπροστά στην αυξανόμενη διεθνή απομόνωση και συνειδητοποιώντας τη ματαιότητα της ένοπλης εξέγερσης εναντίον του Ισραήλ, οι κάτοικοι της Γάζας διαμαρτύρονται με επαναλαμβανόμενες μαζικές πορείες στα σύνορα με το Ισραήλ, οι οποίες θα κορυφωθούν στις 15 Μαΐου, 70ή επέτειο της «Νάκμπα», της καταστροφής, όπως ερμηνεύεται για τους Παλαιστινίους η ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Τα γεγονότα της 30ής Μαρτίου ήταν μία «προθέρμανση». Ξένοι ανταποκριτές, όπως ο Πιοτρ Σμολάρ της γαλλικής «Λε Μοντ», που βρίσκονταν στην περιοχή, κατέγραψαν τις ανακοινώσεις του ισραηλινού στρατού περί «χιλιάδων τρομοκρατών» αν και ανακοινώσεις του ίδιου του στρατού ανέφεραν ότι ελάχιστοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν όπλο. «Ολοι οι στρατιώτες μας αξίζουν μετάλλιο», δήλωσε την Κυριακή ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Αβιγκντορ Λίμπερμαν, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες και της υπεύθυνης Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι για διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

Αντιδράσεις

Ακολούθησαν οι συνήθεις καταδίκες από τις οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τον Ομάρ Σακίρ του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να δηλώνει ότι «οι στρατοί μπορούν να χρησιμοποιούν λελογισμένη βία για να υπερασπιστούν ένα σύνορο, αλλά σε αυτό το περιστατικό, οι στρατιώτες βρίσκονταν πίσω από φράκτες, υγειονομικές ζώνες και άλλα αντικείμενα, πυροβολώντας άτομα που βρίσκονταν πολύ μακριά από τον φράκτη, τα οποία σε μερικές περιπτώσεις υποχωρούσαν, δεν κινούνταν προς τα εμπρός, ή προχωρούσαν χωρίς να συνιστούν άμεση απειλή». Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αντίδραση ήταν επίσης στα συνήθη πλαίσια, με κάποια αραβική χώρα (στη συγκεκριμένη περίπτωση το Κουβέιτ) να καταθέτει καταδικαστικό ψήφισμα και τις ΗΠΑ να εγείρουν βέτο στη συζήτησή του.

Στην πραγματικότητα, όμως, η κατάσταση στη Γάζα είναι κάθε άλλο παρά «συνηθισμένη» από τη γνωστή, χρόνια καθημερινότητα. Τρεις ημέρες μετά το νέο αιματηρό επεισόδιο, δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ η συνέντευξη του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, στην οποία αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ και τάσσεται υπέρ ειρηνευτικής συμφωνίας Ισραήλ-Παλαιστινίων και αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με το Ισραήλ. Αυτό παρότι οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά βγάλει από το πεδίο της διαπραγμάτευσης την Ιερουσαλήμ, αναγνωρίζοντάς την ως πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους και ότι συνολικά οι όροι της ειρήνευσης που προσφέρονται αγνοούν τα βασικότερα αιτήματα των Παλαιστινίων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση