ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αμεση ανάλυση: Τερέζα Μέι-Ο εύκολος στόχος μιας απίθανης αποστολής

Η συνταγματική συμφωνία συνύπαρξης των τεσσάρων εθνών είναι πια γερασμένη

Kathimerini.gr

ΘΥΜΙΟΣ ΤΖΑΛΛΑΣ*

Ο πρώτος ευρωπαίος πολιτικός που επέλεξε να δει η Τερέζα Μέι, την επομένη της ακύρωσης της κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για το Brexit, ήταν ο Μαρκ Ρούτε. Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, μίας παραδοσιακής συμμάχου των Βρετανών, είχε δηλώσει την επομένη του δημοψηφίσματος του 2016 ότι η Μεγάλη Βρετανία «μόλις αυτοκτόνησε συνταγματικά, πολιτικά και οικονομικά».

Η Βρετανία δεν προχώρησε στην απόπειρα της εν ψυχρώ. Έφτασε στην 23η Ιουνίου του 2016 κατάκοπη, μία χώρα με τις ανάσες της να έχουν δυσκολέψει. Η συνταγματική συμφωνία συνύπαρξης των τεσσάρων εθνών είναι πια γερασμένη. Το 2014 η Σκωτία προσπάθησε να φύγει με δημοψήφισμα, το 2015 οι Εργατικοί και Συντηρητικοί εξαφανίστηκαν από τον εκλογικό της χάρτη. Στη θέση τους δεσπόζει το Εθνικό Κόμμα για την Ανεξαρτησία, SNP. Η πρόσφατη ίδρυση εθνικών κοινοβουλίων σε Ουαλία, Βόρειο Ιρλανδία και Σκωτία δεν απάντησε ποτέ στο θεμελιώδες πρόβλημα: πώς είναι δυνατόν έθνη 3 ή 6 εκατομμυρίων να συνυπάρξουν ισότιμα με την Αγγλία των 55 εκατομμυρίων. Στο δημοψήφισμα του 2016 το ερώτημα πήρε εκρηκτικές διαστάσεις. Σκωτία και Βόρειος Ιρλανδία ψήφισαν Remain. Η Αγγλία μαζί με την Ουαλία Brexit. Σήμερα η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει πρόταση δυσπιστίας, ακριβώς επειδή η συμφωνία αποχώρησης είναι αδύνατον να δώσει λύση στο πρόβλημα της Βορείου Ιρλανδίας και του συνόρου της με την Ιρλανδία.

Εξίσου ξεπερασμένο με τη συνταγματική ρύθμιση είναι και το εκλογικό σύστημα της χώρας. Το ξενοφοβικο UKIP κέρδισε τις ευρωεκλογές του 2014 και ήταν τρίτη δύναμη στις εθνικές εκλογές έναν χρόνο αργότερα. Όμως το πλειοψηφικό σύστημα μετέφρασε 4 εκατομμύρια ψήφους σε μόλις μία έδρα. Το UKIP ακολούθησε αντίστροφη πορεία από το SNP. Έχασε τις εθνικές εκλογές, αλλά κέρδισε το δημοψήφισμα.

Είναι εύκολο για τη Βρετανία να χρεώνει το δημοψήφισμα στον Ντέιβιντ Κάμερον και την αδυναμία εφαρμογής της λαϊκής ετυμηγορίας στη διάδοχο του. Ο Κάμερον έφυγε, πιθανώς η Μέι να τον ακολουθήσει απόψε.

Όμως η βαθιά κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει, όπως και η αδιέξοδη λύση που έχει προκριθεί ως απάντηση. Στην τελευταία της ομιλία στη Βουλή η Τερέζα Μέι, ζήτησε από τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Να πουν στον κόσμο αν θέλουν την έξοδο από την ΕΕ ή όχι. Στην πραγματικότητα η ευθύνη τους είναι πολύ μεγαλύτερη. Η επείγουσα έξοδος δεν είναι από την ΕΕ αλλά από βρετανικές επιλογές που πλέον δεν λειτουργούν. Και αυτές θα παραμείνουν, όποιος και αν είναι πρωθυπουργός, όποια και αν είναι η κατάληξη του Brexit.

* O κ. Θύμιος Τζάλλας είναι πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος με έδρα το Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ