ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αμυντική «ομπρέλα» υπογράφει η ΕΕ, τι σημαίνει για την Κύπρο

Η συμφωνία Pesco υπογράφεται εντός του επόμενου διαστήματος στις Βρυξέλλες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η συμφωνία Pesco (permanent structured co-operation on defence) υπογράφεται εντός του επόμενου διαστήματος στις Βρυξέλλες και αναμένεται ν’ αλλάξει άρδην τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης αλλά και στην ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και των συνεργιών στον τομέα αυτό.

Ήδη η συμφωνία έχει προκαλέσει κύματα συζητήσεων κυρίως ως προς το περιεχόμενο και τις δραστηριότητες των χωρών που θα συμμετέχουν σε αυτή, πέραν των μισών της ΕΕ έχουν ήδη απαντήσει θετικά, αλλά και τον αντίχτυπο που θα έχει. Προκύπτει δε ότι αφορά και την Κύπρο, σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η συμφωνία Pesco θα έχει δυο σκέλη. Το πρώτο, θα αφορά τη δημιουργία οπλικών συστημάτων με συνέργιες μεταξύ χωρών μελών της ΕΕ.

Κάτι που θα έχει και αντίκτυπο, πρώτον, στο πόσα ξοδεύει μέχρι σήμερα η Ευρώπη στην αμυντική της θωράκιση, αλλά και δεύτερον ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ. Μπαίνει στην εξίσωση και ο παράγοντας ΝΑΤΟ, με αξιωματούχους των Βρυξελλών πάντως να προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά πριν αυτή ανάψει, λέγοντας πως οι ενέργειες και οι δραστηριότητες που απορρέουν από τη συμφωνία Pesco, θα είναι επιπρόσθετες εκείνων του ΝΑΤΟ. Και πάλι όμως, νέος κύκλος συζητήσεων αναμένεται ν’ ανοίξει, εφόσον ήδη οι ΗΠΑ έχουν κακίσει συμμάχους στο ΝΑΤΟ για τη συμβολή τους στο κοινό μπάτζετ. Την ίδια ώρα, λόγω Brexit, η Ευρώπη θα "χάσει" έναν από τους παγκόσμιους ηγέτες στην πολεμική βιομηχανία αλλά και συνέργειες σε θέματα ασφαλείας, και αυτό το κενό πρέπει να κλείσει και μετά να συζητηθούν οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ. 

Το κυπριακό ενδιαφέρον

Το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας, αφορά τη λειτουργία της αμυντικής ομπρέλας στην περιοχή μας, πάνω στα πρότυπα συνεργασίας που ήδη υπάρχουν μεταξύ χωρών της ΕΕ σε θέματα ασφάλειας. Εδώ μπαίνει η Κύπρος, της οποίας ο ρόλος κρίνεται ουσιαστικός, λόγω γεωγραφικής θέσης, που όμως μακροπρόθεσμα θα έχει και οφέλη και για την ίδια τη χώρα, σε μια πιθανή λύση του κυπριακού.

Θεωρείται από πηγές πως ακόμη και σε επίπεδο συνομιλιών ή διαπραγμάτευσης η νέα αμυντική αρχιτεκτονική που χτίζεται και θα εμπεριέχει και την Κύπρο, δύναται να πέσει στο τραπέζι ως και ακόμη ένας βασικός λόγος που δεν απαιτούνται πλέον εγγυήσεις στην Κύπρο. 

Αρμόδιες πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ» τονίζουν ότι η Κύπρος δεν μπορεί να συνεισφέρει στρατιωτικά, μπορεί όμως να λειτουργήσει η ίδια σαν βάση για τις εργασίες της Pesco. Από την άλλη, η συζήτηση που έχει ανοίξει με τη Γαλλία, για αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί, έρχεται επικουρικά πάνω στη συμφωνία Pesco, εφόσον οι όποιες εργασίες αναβάθμισης θα είναι ωφέλιμες και για στρατιωτικά πλοία άλλων χωρών.

Ταμείο και κάλεσμα στην Τράπεζα Αναπτύξεως

Στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής κατά την οποία έγινε και προεργασία για την Pesco, υπήρξε σχετικό με τη συμφωνία κείμενο όπου εκεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφραζε την ικανοποίησή του για το έργο που έχουν πραγματοποιήσει οι συννομοθέτες σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα βιομηχανικής ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας (EDIDP), που είναι κάτω από την ομπρέλα της Pesco. Ζητούσε δε επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του έτους, με σκοπό την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό.

Επιπρόσθετα, σκοπός είναι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, ώστε να καταστούν δυνατές οι από κοινού προμήθειες ικανοτήτων ή/και η από κοινού συντήρησή τους, καθώς και ως μέσο για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ικανότητες αιχμής, όπως τονιζόταν στο έγγραφο. Έτσι θα διασφαλιστεί μια ανταγωνιστική, καινοτόμος και ισόρροπη βάση για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία σε όλη την ΕΕ, μεταξύ άλλων με διασυνοριακή συνεργασία καθώς και θα υπάρξει μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία, αξιοποιώντας τις συνέργειες.

Μάλιστα στο ίδιο κείμενο, οι χώρες μέλης της ΕΕ παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εξετάσει περαιτέρω μέτρα με σκοπό την υποστήριξη των επενδύσεων σε δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση