ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχία Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφρίν

140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το Αφρίν και δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφρίν, εξέφρασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με το εθνικό ξεκαθάρισμα που εφαρμόζει η Τουρκία αντικαθιστώντας τον κουρδικό πληθυσμό που εγκατέλειψε τις εστίες του με Άραβες εκτοπισμένους από τη Γούτα, είπε: «140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από το Αφρίν και όσο μπορούμε να πούμε, δεν τους επιτρέπεται να επιστρέψουν στα σπίτια και τις κοινότητες τους. Έχουμε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφριν κατά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Αυτό εξακολουθεί να μας απασχολεί σήμερα».

Απευθυνόμενη προς όλους τους παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Τουρκίας, της Τουρκίας και της Συρίας, ζήτησε να παράσχουν πρόσβαση σε διεθνείς οργανισμούς ανθρωπιστικής βοήθειας και να επιτρέψουν στους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στα σπίτια τους - και αυτό είναι κάτι που πάντα θεωρούμε σημαντικό να τονίζουμε - πρέπει να είναι με ασφάλεια και εθελοντικά. Δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά θα θέλαμε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και το συντομότερο.

Εκτίμησε ότι το θέμα αυτό θα είναι στην ατζέντα της νέας συνάντησης που θα έχει σύντομα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Εχουμε αρκετά να συζητήσουμε μαζί τους, σε σχέση με το ΝΑΤΟ και άλλα και φαντάζομαι ότι θα μπορούσε να είναι μέρος της συνομιλίας», είπε η κ. Νάουερτ.

Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον στόχο της βελτίωσης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία.

«Το έχουμε συζητήσει πολύ εδώ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θέτουμε το ζήτημα άμεσα, σε πολλές περιπτώσεις, με την τουρκική κυβέρνηση. Συνεχίζουμε να το τονίζουμε. Το κάνουμε όχι μόνο πρόσωπο με πρόσωπο με τους ομολόγους μας αλλά και μέσω διαφόρων πολυμερών θεσμών. Σας ευχαριστώ που το επισημάνατε και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία και αλλού».
 
Ερωτηθείσα για το σχέδιο νόμου που κατέθεσαν τρία μέλη της Γερουσίας, απειλώντας με κυρώσεις την Τουρκία αν δεν αφεθούν ελεύθεροι ο Αμερικανός πάστορας κι άλλοι φυλακισμένοι Αμερικανοί και προχωρήσει η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400, η κ. Νάουερτ αφού ανέφερε ότι δεν σχολιάζει την προτεινόμενη νομοθεσία, υπογράμμισε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την πιθανή απόκτηση του συστήματος S-400 από την Τουρκία.

« Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της συμφωνίας στο ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία είναι μέλος, υποτίθεται ότι πρέπει να αγοράζει μόνο όπλα και άλλο υλικό που είναι διαλειτουργικά με άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ. Δεν βλέπουμε (τους S-400) ως διαλειτουργικούς. Προφανώς, έχουμε ισχυρή αμυντική εμπορική σχέση με την κυβέρνηση της Τουρκίας και θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με κάθε είδους εκκρεμούσες πωλήσεις ή οτιδήποτε παρόμοιας φύσης».

Σε ερώτηση αναφορικά με το σύστημα κυρώσεων σε βάρος ρωσικών εταιρειών, όπου εμπίπτουν οι S-400, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν συνομιλίες με πολλούς εταίρους στους, μεταξύ αυτών και την Τουρκία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση