ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αντιπαράθεση στην Ιταλία για μετανάστες

Ο παράνομος επαναπατρισμός αποκαλύφθηκε από τη La Repubblica, αλλά η κυβέρνηση της Ρώμης το διαψεύδει.

ΑΜΠΕ

ΑΠΕ, REUTERS, A.P.

Αντιπαράθεση για τον ρόλο της ακτοφυλακής έχει προκαλέσει στην Ιταλία η είδηση ότι ένα πλοίο έσωσε 108 ανθρώπους και μετέφερε πίσω στη Λιβύη τους διασωθέντες. Ο παράνομος επαναπατρισμός αποκαλύφθηκε από τη La Repubblica, αλλά η κυβέρνηση της Ρώμης το διαψεύδει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ιταλικό πλοίο «Asso 28» (το οποίο στηρίζει τη δραστηριότητα πετρελαϊκής πλατφόρμας), πήρε μέρος στη διάσωση των 108 ανθρώπων που βρίσκονταν σε πλεούμενο.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, το «Asso 28» μετέφερε τους διασωθέντες πίσω στο λιμάνι της Τρίπολης, έπειτα από οδηγία της ιταλικής ακτοφυλακής για συντονισμό με τη λιβυκή ακτοφυλακή. Πρόκειται για «ένα πρωτοφανές γεγονός που παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα στο άσυλο και δεν αναγνωρίζει τη Λιβύη ως ασφαλή λιμένα», έγραψε η La Repubblica. Ομως, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, τόνισε –μέσω Διαδικτύου– ότι «η ιταλική ακτοφυλακή δεν συντόνισε και δεν πήρε μέρος σε καμία επιχείρηση διάσωσης». Από την πλευρά της, η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ έκανε γνωστό ότι «συλλέγει σειρά στοιχείων για το όλο θέμα», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι «η Λιβύη δεν θεωρείται ασφαλής λιμένας». Ο βουλευτής της ιταλικής Αριστεράς, Νικόλα Φρατοϊάνι, τέλος, τόνισε ότι «αν επιβεβαιωθεί ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση συντονίστηκε από την ιταλική ακτοφυλακή, θα σημαίνει ότι πραγματοποιήθηκε μαζική απώθηση, για την οποία η Ιταλία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης».

Απάνθρωπη ενέργεια

H Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι δεν πρόκειται μόνο για παραβίαση του δικαιώματος στο άσυλο, αλλά και για μια απάνθρωπη ενέργεια απέναντι στους 108 ανθρώπους. Η νέα σκληρή αντιμεταναστευτική κυβερνητική γραμμή εμποδίζει τα πλοία διάσωσης που ναυλώνονται από ανθρωπιστικές οργανώσεις να μεταφέρουν διασωθέντες μετανάστες στα λιμάνια της χώρας. Αυτή τουλάχιστον είναι η γραμμή από όταν ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο. Επιπροσθέτως, η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να εξοπλίσει την ακτοφυλακή της Λιβύης με 12 πλοιάρια περιπολίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις λέμβους των διακινητών να φτάνουν στα διεθνή ύδατα. Η ιταλική κυβέρνηση επιμένει πως είναι το απαραίτητο βήμα για να σταματήσει η διακίνηση μεταναστών. Η βουλευτής της αντιπολίτευσης και πρώην πρόεδρος της Κάτω Βουλής, Λάουρα Μπολντρίνι, δήλωσε ωστόσο ότι η συνεργασία με την Τρίπολη δεν παρέχει καμία εγγύηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε ερωτήσεις για τη διάσωση, αλλά είπε ότι η Λιβύη δεν ικανοποιεί τους απαραίτητους όρους για να θεωρείται ασφαλής προορισμός, μια θέση που συστηματικά υιοθετείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

O επικεφαλής της αποστολής Open Arms, Φαμπρίτσιο Γκάτι, απέρριψε την εκδοχή της Ιταλίας και της Λιβύης και είπε ότι μέλος του πληρώματος του «Asso 28» του είπε στο τηλέφωνο ότι ιταλικό σκάφος ήταν αυτό που πραγματοποίησε τη διάσωση και οδήγησε τους μετανάστες πίσω στη Λιβύη. Ανέφερε, μάλιστα, ότι έχει μαγνητοφωνήσει τη συνομιλία. Το «Asso 28» βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Τρίπολη, στη λιβυκή πρωτεύουσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση