ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλές κατά των ΗΠΑ, διάλογος με τη Σεούλ

Ο Κιμ ζήτησε την έναρξη άμεσου διαλόγου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας

Kathimerini.gr

Πίσω από τη διακήρυξη της Πρωτοχρονιάς από τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ότι θα προχωρήσει στη μαζική παραγωγή πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων το 2018, υποκρύπτεται η νέα στρατηγική του να προσπαθήσει να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με τη Νότια Κορέα, βάζοντας μια σφήνα στην 70χρονη συμμαχία της με τις ΗΠΑ.

Ο Κιμ, προφανώς διαισθανόμενος την υφέρπουσα ένταση ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν, ζήτησε την έναρξη άμεσου διαλόγου μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας πριν από την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα τον ερχόμενο μήνα.

Η βεβιασμένη σχέση ανάμεσα στους δύο συμμάχους εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες, καθώς ο Μουν, φιλελεύθερος, ζήτησε περισσότερα ανοίγματα στον οικονομικό και διπλωματικό τομέα με τον Βορρά, ακόμα και όταν ο πρόεδρος Τραμπ προσπάθησε να επιβάλει στη Βόρεια Κορέα όλο και αυστηρότερες κυρώσεις.

Μέχρι σήμερα ο Κιμ αδιαφορούσε για τον Μουν, τον οποίο τα βορειοκορεατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης περιγράφουν ως ασπόνδυλο υπηρέτη των ΗΠΑ. Αλλά η δραματική μεταστροφή ρητορικής και πολιτικής προς τις διμερείς συνομιλίες ανάμεσα στις δύο Κορέες υποδεικνύει ότι ο Κιμ βλέπει μία ευκαιρία να αναπτύξει και να επιδεινώσει τη διχογνωμία ανάμεσα στον Μουν και στον πρόεδρο Τραμπ στοιχηματίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα καταφέρουν να εντείνουν τις πιέσεις προς τη Βόρεια Κορέα χωρίς τη συνεργασία της Νότιας Κορέας.

Αυτό το παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει. Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Κιμ, το γραφείο του Μουν καλωσόρισε την πρότασή του με έναν τρόπο που μπορεί να κλιμακώσει την ένταση με τις ΗΠΑ. «Εχουμε ήδη εκφράσει την προθυμία μας να ξεκινήσουμε διάλογο με τη Βόρεια Κορέα, οποιαδήποτε στιγμή, σε οποιαδήποτε τοποθεσία και με οποιοδήποτε περιεχόμενο, αρκεί οι δύο χώρες να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους και την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της νοτιοκορεατικής προεδρίας, Παρκ Σου Χουν.

Το κίνητρο

Η ανακοίνωση έδινε έμφαση στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι δύο Κορέες στην επίλυση της κρίσης των πυρηνικών εξοπλισμών. Ο πρόεδρος Τραμπ, αντιθέτως, προσπάθησε να ακολουθήσει σκληρότερη προσέγγιση, λέγοντας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα διαλόγου εάν η Βόρεια Κορέα δεν σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές, όπως εξάλλου και τις εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, και χωρίς την κατανόηση ότι ο οριστικός στόχος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης είναι η ολοκληρωτική «αποσυναρμολόγηση» του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Κίνητρο του Κιμ μπορεί να είναι μια μεγάλη ανάγκη να αποτρέψει νέες κυρώσεις που κατά γενική ομολογία έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ σκληρές. Ως μέρος του ανοίγματος ο Κιμ συμφώνησε να στείλει βορειοκορεατική αντιπροσωπεία, κατόπιν αιτήματος του Μουν, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα αποτρέψει τη Βόρεια Κορέα από το να διακόψει τη χειμερινή Ολυμπιάδα με εκτοξεύσεις πυραύλων ή τρομοκρατικές πράξεις, σε περίπτωση βεβαίως που θα λάβουν μέρος και αθλητές από τον Βορρά.

Η διπλωματική διελκυστίνδα λαμβάνει χώρα ενώ κλιμακώνονται οι φόβοι για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας. Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η χώρα έκανε σημαντικά τεχνολογικά βήματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βορειοκορεατών μπορεί η χώρα τους να καταφέρει τώρα ένα πλήγμα στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Η απειλή θεωρείται τόσο σοβαρή, ώστε ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε με προληπτικό στρατηγικό πλήγμα ως μέτρο τελευταίας λύσης.

Το ερώτημα είναι κατά πόσον το παιχνίδι του Κιμ θα αποδώσει. Σκληροπυρηνικοί στη Νότια Κορέα και κάποιοι από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους του Τραμπ λένε ότι φοβούνται πως αν ο διάλογος στην κορεατική χερσόνησο αποκλιμακώσει την ένταση, τότε και η επιβολή των κυρώσεων θα πρέπει να χαλαρώσει. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μουν υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν τα παιχνίδια του Κιμ και ότι θα συντονίσουν τις κινήσεις τους με την Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση