ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Απόπειρα δολοφονίας κατά Mαδούρο -Ανέλαβε μυστηριώδης οργάνωση

Μία οργάνωση ανταρτών που φέρεται να αποτελείται από πολίτες και στρατιωτικούς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την απόπειρα

Kathimerini.gr

Μία οργάνωση ανταρτών που φέρεται να αποτελείται από πολίτες και στρατιωτικούς ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Σε ανακοίνωσή της στο Twitter η οργάνωση «Εθνικό Κίνημα των Στρατιωτών με Πουκάμισα» έγραψε ότι πέταξε «δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα οποία είχε τοποθετηθεί εκρηκτικό C-4 (…) Οι ελεύθεροι σκοπευτές της Εθνοφρουράς κατέρριψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προτού φτάσουν στον στόχο τους».

Η οργάνωση αυτή φέρεται να δημιουργήθηκε το 2014 και να συνδέεται με τον πρώην αστυνομικό Όσκαρ Πέρες ο οποίος ηγήθηκε μιας επίθεσης με ελικόπτερο εναντίον κυβερνητικών κτιρίων στο Καράκας τον Ιούνιο του 2017. Ο Πέρες σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας τον Ιανουάριο.

Στόχος της οργάνωσης, σύμφωνα με την ίδια, είναι να ενώσει όλους όσοι αντιτίθενται στην πολιτική του Μαδούρο.

«Είναι αντίθετο στη στρατιωτική τιμή να διατηρούνται στην εξουσία αυτοί που έχουν ξεχάσει το Σύνταγμα και χρησιμοποιούν το δημόσιο λειτούργημα για να πλουτίσουν», καταγγέλλει στο κείμενό της η οργάνωση.

«Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ο πληθυσμός να πεινά, οι άρρωστοι να μην έχουν φάρμακα, το νόμισμά μας να μην έχει καμία αξία, ο εκπαιδευτικό σύστημα να μην διδάσκει πλέον τίποτε και απλώς να προσηλυτίζει στον κομμουνισμό», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Η αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Μαδούρο εντάσσεται στην «Επιχείρηση Φοίνιξ», όπως δήλωσε στο κανάλι της στο YouTube η Πατρίσια Πολέο, μια δημοσιογράφος που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και ζει στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ πηγή από την προεδρία της Κολομβίας απέρριψε σήμερα ως «αβάσιμες» τις κατηγορίες του Μαδούρο ότι ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος εμπλέκεται στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

«Είναι αβάσιμη. Ο πρόεδρος είναι επικεντρωμένος στη βάπτιση της εγγονής του Σελέστ και όχι στην ανατροπή ξένων κυβερνήσεων», δήλωσε η πηγή αυτή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Ο Μαδούρο κατηγόρησε τον Σάντος, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται την Τρίτη, ότι κρύβεται πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα στη διάρκεια εκδήλωσης στο Καράκας για τα 81 χρόνια από την ίδρυση της Εθνοφρουράς.

Σύμφωνα με τη Βενεζουέλα, ο Μαδούρο, ο οποίος εκφωνούσε ομιλία εκείνη την ώρα, είναι σώος, όμως από τις εκρήξεις τραυματίστηκαν επτά μέλη της Εθνοφρουράς.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το όνομα του Χουάν Μανουέλ Σάντος βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση», δήλωσε ο Μαδούρο στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Σε συνέντευξή του στο AFP την προηγούμενη Δευτέρα ο Σάντος είχε δηλώσει ότι εκτιμά πως είναι «κοντά» η πτώση «του καθεστώτος» Μαδούρο εξαιτίας της τεράστιου πληθωρισμού στη Βενεζουέλα, ο οποίος εκτιμάται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο 1.000.000% για φέτος.

Σύμφωνα με τον Κολομβιανό πρόεδρο, το καλύτερο για τη Βενεζουέλα και τη χώρα του, με την οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 2.200 χιλιομέτρων, θα ήταν μια «ειρηνική» πτώση του Μαδούρο το συντομότερο δυνατό.

Στο μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το συμβάν, ενώ η κυβέρνηση κατηγόρησε την «ακροδεξιά», όρο που χρησιμοποιεί για την αντιπολίτευση, ότι εμπλέκεται στην επίθεση.

Στην ομιλία του μετά την απόπειρα δολοφονίας, ο Μαδούρο έκανε λόγο για πολλές συλλήψεις και εκτός από τον Σάντος κατηγόρησε ανθρώπους που ζουν στις ΗΠΑ. «Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι πολλοί από τους χρηματοδότες (της επίθεσης) ζουν στις ΗΠΑ, στην πολιτεία της Φλόριντα».

«Ελπίζω ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να είναι διατεθειμένος να καταπολεμήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Δολοφονική απόπειρα εις βάρος του, η οποία σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές σημειώθηκε με drone που έφεραν εκρηκτικά σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής  (ώρας Ελλάδος) στο Καράκας, κατά τη διάρκεια  στρατιωτικής εκδήλωσης για την επέτειο των 81 ετών από την ίδρυση της Μπολιβαριανής Εθνοφρουράς.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης τα drone που πέταγαν πάνω από την περιοχή εξουδετερώθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.

Δύο ώρες αργότερα, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Νίκολας Μαδούρο κατηγόρησε τον επερχόμενο πρόεδρο της Κολομβίας Χουάν Μάνουελ Σάντος ότι προσπάθησε να τον δολοφονήσει, προχωρώντας έτσι σε μια άνευ προηγουμένου κατηγορία, ακόμη και για τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων που χαρακτηρίζονται από οξύτατη λεκτική εχθρότητα.

«Σήμερα επιχείρησαν να με δολοφονήσουν», δήλωσε ο Μαδούρο στο τηλεοπτικό του διάγγελμα λίγες ώρες μετά το συμβάν. Ο Μαδούρο υποστήριξε ότι οι «χρηματοδότες» της επίθεσης βρίσκονται στις ΗΠΑ και ζήτησε τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Χωρίς εμφανή σημάδια τραυματισμού, ο Μαδούρο τόνισε ότι «όλα δείχνουν» σε μια ακροδεξιά συνομωσία και ότι από την αρχική έρευνα προέκυψε ότι αυτή προήλθε από τη γειτονική Κολομβία.
Αρκετοί από τους δράστες έχουν συλληφθεί, ισχυρίστηκε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ωστόσο το ΥΠΕΞ της Κολομβίας απέρριψε κατηγορηματικά κάθε τέτοια κατηγορία.  Σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει ανεδαφικές και αόριστες τις κατηγορίες ότι ο ηγέτης της Κολομβίας βρίσκεται πίσω από την επίθεση και σχολιάζει: «Είναι σύνηθες για τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας να κατηγορεί την Κολομβία με κάθε αφορμή. Απαιτούμε σεβασμό για τον Πρόεδρο Σάντος και τον κολομβιανό λαό.

«Με έσωσε ο Θεός, ο λαός και ο στρατός»
Περιγράφοντας το περιστατικό ο Μαδούρο σημείωσε ότι μια ιπτάμενη συσκευή εξερράγη στον αέρα κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Ήταν μια «μεγάλη έκρηξη» είπε και πρόσθεσε πως αρχικά νόμιζε ότι υπήρξε μια δυσλειτουργία στην στρατιωτική εκδήλωση, αλλά μετά άκουσε και δεύτερη έκρηξη.

«Ο Θεός, ο λαός και οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας με προστάτεψαν», είπε διαμηνύοντας ότι η αντικυβερνητική βία θα «συνεχίσει να αποτυγχάνει».
«Αυτό το drone ερχόταν κατά πάνω αλλά υπήρχε μια ασπίδα αγάπης», είπε. «Είμαι σίγουρος ότι θα ζήσω για πολλά ακόμη χρόνια», ενώ υποσχέθηκε ότι όσοι βρεθούν υπεύθυνοι θα αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη και τις μέγιστες ποινές.
«Ξεχάστε τη συγχώρεση», προειδοποίησε.

Την πρώτη επίσημη εκδοχή των γεγονότων παρέσχε  ο αντιπρόεδρος επί των Επικοινωνιών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Χόρχε Ροντρίγκεζ: «Ακριβώς στις 5.41 το απόγευμα  υπήρξαν αναφορές ότι οι συσκευές που υπερίπταντο, αρκετές τέτοιες συσκευές, ήταν τύπου drones, τα οποία περιείχαν εκρηκτικό φορτίο, το οποίο εξερράγη σε κοντινή ακτίνα από εκεί που βρισκόταν η προεδρική εξέδρα και το υπουργικό του συμβούλιο καθώς και σε κάποιες περιοχές πάνω από την παρέλαση».

Τα γκρίζα σημεία
Ωστόσο ρεπορτάζ του Associated Press αναφέρει ότι πυροσβέστες που βρέθηκαν στην περιοχή μάλλον αμφισβητούν την κυβερνητική εκδοχή των γεγονότων. Σύμφωνα με το AP τρεις μαρτυρίες που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους κάνουν λόγο για έκρηξη γκαζιού σε ένα κοντινό διαμέρισμα.

Επιπλέον στρατιωτικός αξιωματούχος που ήταν παρών στη σκηνή της επίθεσης, σε απόσταση λίγων μέτρων από τον πρόεδρο Μαδούρο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός στην EL PAÍS για την κυβερνητική εκδοχή. Δήλωσε ότι δεν είδε κανένα drone και διαβεβαίωσε ότι δεν άκουσε πυροβολισμούς, ακυρώνοντας έτσι ως μη «αξιόπιστο» το κυβερνητικό σενάριο ότι ελεύθεροι σκοπευτές κατέρριψαν το drone, ενώ περιέγραψε τον ήχο σαν να προήλθε από έκρηξη όλμου από κάποιο ύψος.,

Σύμφωνα  με κυβερνητικές πηγές τέσσερις στρατιώτες της Εθνοφρουράς τραυματίστηκαν. Τη στιγμή της επίθεσης , η τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά την  εκδήλωση, αλλά μετά το περιστατικό το σήμα σταμάτησε αιφνιδίως να εκπέμπει.

Μάλιστα το συνδικαλιστικό Σωματείο των εργαζομένων στον Τύπο ανέφερε ότι μετά το περιστατικό τα ίχνη των δημοσιογράφων και του συνεργείου που κάλυπταν την παρέλαση χάθηκαν: «Οι Nάιντι Φρέιτες, Σέζαρ Ντιαζ και Αλφρέδο Βαλέρα παραμένουν αγνοούμενοι καθώς στρατιώτες της πολιτοφυλακής τους πλησίασαν από τη λεωφόρο Μπολιβάρ και τους απαγόρευσαν να συνεχίσουν τη μετάδοση», αναφέρει το Σωματείο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση