ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:21
 

Αρμενία: Ανοιξαν οι κάλπες για τις πρόωρες εκλογές

Εννέα κόμματα και δύο πολιτικοί συνασπισμοί διεκδικούν τις 101 έδρες του Κοινοβουλίου της Αρμενίας

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι κάτοικοι της Αρμενίας καλούνται σήμερα στις κάλπες κατά τις πρόωρες εκλογές που προκάλεσε ο μεταρρυθμιστής πρωθυπουργός Νικόλ Πατσινιάν, ελπίζοντας να διευρύνει την πλειοψηφία του και να ενισχύσει την εξουσία του λόγους μήνες αφότου ανέλαβε τις τύχες της παρακαυκάσιας χώρας έπειτα από τη λαϊκή εξέγερση.

Εννέα κόμματα και δύο πολιτικοί συνασπισμοί διεκδικούν τις 101 έδρες του Κοινοβουλίου της Αρμενίας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα για να αποκτήσει εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο ένα κόμμα οφείλει να ξεπεράσει το 5% των ψήφων, ενώ ένας κομματικός συνασπισμός χρειάζεται ποσοστό άνω του 7%. Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 06.00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν στις 18.00. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται γνωστά από αύριο το πρωί. Ο 43χρονος, πρώην δημοσιογράφος, Πατσινιάν αναρριχήθηκε στην εξουσία τον περασμένο Μάιο, έπειτα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις που κατέληξαν στην πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης, που διοίκησε τη χώρα για μία δεκαετία. Εντούτοις ο Πατσινιάν δεν ελέγχει το Κοινοβούλιο, που ακόμη παραμένει υπό τον έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, λόγος που τον ανάγκασε να προκαλέσει εκλογές, καθώς επιπλέον βρίσκεται ακόμη στο απόγειο της δημοτικότητάς του.

Στα μέσα Οκτωβρίου ο Πατσινιάν έβαλε σε εφαρμογή ένα πολιτικό στρατήγημα ώστε να προκληθεί μία πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, καθώς οι επόμενες εκλογές προβλέπονταν για το 2022. Παραιτήθηκε, αφού προηγουμένως είχε έλθει σε συνεννόηση με βουλευτές ώστε να μην καταστεί δυνατή η εκλογή στις δύο προβλεπόμενες ψηφοφορίες ενός αρχηγού κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την αυτοχρήμα διάλυση του Κοινοβουλίου και την προκήρυξη εκλογών.

Ο Πατσνινιάν υποσχέθηκε πως θα οργανώσει "τις καλύτερες εκλογές που έχει δει ποτέ η Αρμενία". "Μία αλυσιτελής επαναστατική διαδικασία και μία πολιτική αβεβαιότητα παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη της ευαγγελίζεται μία "οικονομική επανάσταση" για την Αρμενία, όπου σύμφωνα με τις στατιστικές το 30% του πληθυσμού ζει στα όρια της φτώχειας.

Τον Σεπτέμβριο ο συνασπισμός του Πατσινιάν θριάμβευσε στις δημοτικές εκλογές, κατακτώντας τον δήμο της πρωτεύουσας Ερεβάν (όπου κατοικεί περίπου το 40% του πληθυσμού της χώρας) Αρμενίας", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε προεκλογική εκδήλωση οπαδών του ο Πατσινιάν, που ασκεί καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Από την ημέρα της ανάρρησης του στην πρωθυπουργία ο Πατσινιάν έχει αποδοθεί σε έναν αγώνα κατά της διαφθοράς-που εκτείνεται από τα τελωνεία ίσαμε τα σχολεία της χώρας-και με ποσοστό 80%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Εκδίκαση της υπόθεσης θανάτου της Petrana Nikolova από τη Βουλγαρία

«Εκαντήσαμε σε αυτό το τόπο, εκτός όλων των άλλων, ο κάθε κομπλεξικός και ανώμαλος να έχει στη κατοχή ...»
Christos A.  |  14:09

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Συμφωνώ. Ειδικά τούτος ο ΥΠΕΞ δε μου πολλογεμωννει το μάτι. »
Luke  |  13:47

Τετραμερής για τα ενεργειακά με παρουσία ΗΠΑ στις 29 Ιουλίου

«Η επιμονή της "Καθημερινής" να πιστώνει τα πάντα όλα θετικά επί παντός επιστητού στον Υπουργό Εξωτερικών ...»
Ένας Πολίτης  |  13:28

Ανώτατο: Δεν θα εξαιρεθούν δικαστές στις εφέσεις για μισθούς δημοσίου

«O Aνώτατος τι γίνεται αυτές τις μέρες με τα Αξιόγραφα???.....»
ΑΚΑ  |  11:03

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X