ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 19:26
 

Ασαφής η Βρετανία για την ελεύθερη διακίνηση Ευρωπαίων

Σενάρια κάνουν λόγο για διατήρηση της ελέυθερης κυκλοφορίας ευρωπαίων κατά τη μεταβατική περίοδο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απέφυγε να διευκρινίσει κατά πόσο κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μετά από την ημέρα του Brexit θα συνεχίσει να ισχύει το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας Ευρωπαίων πολιτών μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Τζόνσον απάντησε: «Δεν πρόκειται να προκαταβάλω οποιαδήποτε ανακοίνωση θα κάνει η Πρωθυπουργός σχετικά με αυτό το ζήτημα εν ευθέτω χρόνω».

Η απάντηση αυτή ερμηνεύεται από πολιτικούς σχολιαστές στη Βρετανία ως ένδειξη ότι κατά την προγραμματισμένη ομιλία της Τερέζα Μέι για το Brexit την ερχόμενη εβδομάδα ίσως θα πρέπει να αναμένεται κάποια παραχώρηση υπέρ της διατήρησης της ελεύθερης κυκλοφορίας Ευρωπαίων πολιτών κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Πάντως, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έχει δηλώσει ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ θα τερματιστεί την ημέρα του Brexit, δηλαδή θεωρητικά την 29η Μαρτίου 2019.

Εξάλλου, προσχέδιο της μελλοντικής μεταναστευτικής πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών που είχαν αποκαλύψει προ ημερών οι Times ανέφερε ότι σταδιακά μετά από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ το Μάρτιο του 2019 οι Ευρωπαίοι που θα έρχονται για εργασία στη χώρα να μπορούν σε πρώτη φάση να το κάνουν χωρίς να χρειάζονται άδεια, αλλά με την υποχρέωση να εγγράφονται σε μητρώα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο κ. Τζόνσον εξέφρασε επίσης στην ίδια συνέντευξη την ευχή του η έξοδος της Βρετανίας από την ενωμένη Ευρώπη να συνοδευθεί από την «αναγέννηση» της ΕΕ.

Αναφερόμενος δε στην αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί του νομοσχεδίου για την αποχώρηση από την ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μία ψήφος κατά του νομοσχεδίου, όπως σχεδιάζει να κάνει η αντιπολίτευση, «θα είναι ουσιαστικά μία ψήφος υπέρ της παρεμπόδισης του Brexit με την πρόκληση ενός εντελώς χαοτικού αποτελέσματος».

Ερωτηθείς, τέλος, για το μέλλον της Τερέζα Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο, ο κ. Τζόνσον σχολίασε ότι «πρέπει να συνεχίσει» ώστε να εκπληρώσει την επιθυμία του βρετανικού λαού.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Γιάννο, τον τύπο τον διαβάζω εδώ και καιρό. Είναι φανατικά οπαδός της άρνησης και του αντιακελισμού, ...»
ΧΧΧ  |  10:21

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Και αφού έχει την μαγική και εύκολη συνταγή ο Άντρος και αφού θεωρεί ότι έχει έρισμα στους Τουρκοκύπριους, ...»
Γιώργος  |  10:07

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Σε άλλη χώρα του κόσμου το ΑΚΕΛ μετά το κάζο της οικονομικής καταστροφής που έφερε στον τόπο, θα είχε ...»
Ανώνυμος  |  10:00

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αποφεύγει να συζητήσει ουσιαστικά ζητήματα του Κυπριακού ο Πρόεδρος

«Knak, με τα λίγα λόγια που γράψατε, χαρακτηρίζεστε από ένα έντονο φανατισμό, αυτός ο ίδιος που είναι ...»
Yiannos  |  09:50

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση