ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυστρία: Στην ακροδεξιά τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας

Καγκελάριος θα είναι ο κεντροδεξιός Σεμπάστιαν Κουρτς του Λαϊκού Κόμματος

ΠΗΓΗ: skai.gr

Έξι υπουργεία, ανάμεσά τους τα βαρυσήμαντα χαρτοφυλάκια Εσωτερικών και Άμυνας, θα αναλάβει το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας στη νέα κυβέρνηση της Αυστρίας, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, σε μία ξεκάθαρη στροφή της κεντροευρωπαϊκής χώρας προς τα δεξιά.

Η ακροδεξιά απέσπασε εμμέσως και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς η νέα υπουργός Καρίν Κνέισλ ήταν δική της πρόταση, παρά το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της παράταξης.

Καγκελάριος θα είναι ο κεντροδεξιός Σεμπάστιαν Κουρτς του Λαϊκού Κόμματος, που σε ηλικία 31 ετών γίνεται ο νεότερος αρχηγός κράτους στον κόσμο. Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Χάινς-Κρίστιαν Στράχε θα αναλάβει τη θέση του αντικαγκελαρίου και το υπουργείο αθλητισμού και δημοσίων υπαλλήλων.

Το κόμμα του κ. Κουρτς, που αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές του Οκτωβρίου, θα έχει επτά υπουργεία στη νέα κυβέρνηση, και θα έχει τον πλήρη έλεγχο των δημοσιονομικών, καθώς θα ελέγχει τα χαρτοφυλάκια Οικονομικών, Οικονομίας και Δικαιοσύνης.

Κατά την προεκλογική περίοδο τόσο το Λαϊκό Κόμμα όσο και το Κόμμα της Ελευθερίας έδωσαν έμφαση στην αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου για μετανάστες και πρόσφυγες, στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και στην καταπολέμηση του ριζοσπαστικού ισλάμ.

Οι δύο παρατάξεις είχαν συνεργαστεί σε κυβερνητικά σχήματα και την περίοδο 2000 έως 2007, όμως σήμερα το Κόμμα της Ελευθερίας είναι η μοναδική δύναμη της ακροδεξιάς που βρίσκεται στην κυβέρνηση.

«Όχι» δημοψήφισμα για την ΕΕ

Παρά τη στροφή προς την ακροδεξιά η νέα κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως δεν θα υπάρξει διολίσθηση προς τον ευρω-σκεπτικισμό.

Η πίστη στην ΕΕ αποτυπώνεται στην προγραμματική συμφωνία των δύο εταίρων, όπου αναφέρεται ότι δεν θα υπάρξει αμφισβήτηση της συμμετοχής της Αυστρίας στο μπλοκ, δηλαδή δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα αλά Brexit.

«Μόνο σε μία δυνατή Ευρώπη μπορεί να υπάρχει επίσης μία ισχυρή Αυστρία», αναφέρεται στον πρόλογο της προγραμματικής συμφωνίας.

Το νέο σχήμα έχει λάβει την έγκριση του προέδρου της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν και αναμένεται να ορκιστεί τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. βαν ντερ Μπέλεν υπογράμμισε πάντως ότι οι δύο νέοι εταίροι δεσμεύτηκαν πως θα διασφαλίσουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Αυστρίας και την ενεργό συμμετοχή της χώρας στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Οι ανακριτές άνοιξαν τα χαρτιά τους, τα ερωτηματικά παραμένουν

«Δηλαδή έφυγε ξιπόλυτος χωρίς να το καταλάβει; ή άφησε τα επίτηδεε; διότι ξιπόλυτος κατά λάθος δύσκολο ...»
Janice  |  00:39

Γιλντιρίμ: Σε αδιέξοδο το Κυπριακό με την ένταξη της Ε/κ πλευράς στην ΕΕ

«Ο τουρκαλλας όταν λέει αδιέξοδο εννοεί ότι έκλεισαν κάποιοι έξοδοι που οδηγούν στην αγκαλιά της τουρκιας! ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  12:16

Επίτροπος Διοικήσεως: Εντολή μου είναι να είμαι δίκαιη και όχι αρεστή

«Είναι προφανές ότι η κα Λοττίδου δεν επιθυμεί να έλθει σε αντιπαράθεση με την εκκλησία και για αυτό ...»
Leo  |  12:02

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση