ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Βελούδινη» εξέγερση στην Αρμενία

Ο λαός έχει χυθεί στους δρόμους και διαμαρτύρεται για το νέο αξίωμα του Σερζ Σαρκισιάν

Μπορεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η παγκόσμια κοινή γνώμη να έχει στραμμένη την προσοχή της στις εξελίξεις στη Συρία, την Τουρκία και στον νέο Ψυχρό Πόλεμο, ωστόσο στην ευρύτερη περιοχή λαμβάνουν χώρα και άλλες σημαντικές εξελίξεις, που έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα σε πολλά πεδία. Στην Αρμενία ο λαός έχει χυθεί στους δρόμους και διαμαρτύρεται για το νέο αξίωμα του Σερζ Σαρκισιάν.

Στις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πριν από λίγες ημέρες, αρχικά έλαβαν μέρος περίπου 40.000 πολίτες. Για μια χώρα των περίπου 3 εκατομμυρίων που το τελευταίο διάστημα δεν έχει αντιμετωπίσει σημαντικό κοινωνικό αναβρασμό και κινήματα των πολιτών, ο συγκεκριμένος αριθμός είναι αξιοσημείωτος.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι αντιδρούν στην ανάθεση του αξιώματος του Πρωθυπουργού της χώρας στον τέως Πρόεδρο Σαρκισιάν, περικύκλωσαν δημόσια και κυβερνητικά κτίρια και ύψωσαν την φωνή τους κατά του αυταρχισμούτου έμπειρου πολιτικού άνδρα, τον διορισμό του οποίου στο αξίωμα του Πρωθυπουργό έσπευσε να χαιρετίσει πρώτη η Μόσχα.

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά το ξέσπασμα των πρώτων διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, στους δρόμους παραμένουν πάνω από 16.000 πολίτες, οι οποίοι έχουν ανοίξει μια μεγάλη αρμενική σημαία στην κεντρική πλατεία του Εριβάν. Το σύνθημα που ξεχωρίζει είναι το «Αρμενία δίχως τον Σερζ». Στις μαζικές κινητοποιήσεις συμμετάσχουν κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα ενιαίο μπλοκ απέναντι στην φιλορωσική παράταξη που κυβερνά την χώρα. Λίγο πριν το ξέσπασμα των μαζικών κινητοποιήσεων, η Αρμενία ένωσε τις δυνάμεις της με την Ρωσία και το Ιράν για την προώθηση σημαντικών ενεργειακών σχεδίων στην περιοχή.

Η φτώχεια έφερε εξέγερση

Εκτός από την αντιπαράθεση του φιλοδυτικού με το φιλορωσικό μπλοκ της εξουσίας, ένας άλλος παράγοντας που διαδραματίζει ρόλο στις νέες εξελίξεις είναι το οικονομικό αδιέξοδο στην Αρμενία. Περίπου τρεις δεκαετίες μετά την ανεξαρτησία της, η Αρμενία αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών της και διοχετεύει πολύτιμα κονδύλια στο μέτωπο του Καράμπαγ.

Η οικονομία της χώρας στέκεται πάνω στα πόδια της χάρη στην υποστήριξη των Αρμενίων του εξωτερικού και των συμμάχων της χώρας, όπως πχ της Ρωσίας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στον απόηχο των μεγάλων κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση της Αρμενίας σχεδιάζει να προχωρήσει σε περικοπές στην βοήθεια που λαμβάνουν πολίτες με ειδικές ανάγκες.

Οι διεθνείς αναλυτές αναφέρονται στις εξελίξεις στην Αρμενία με τον χαρακτηριστικό όρο «βελούδινη εξέγερση» και επιλέγουν επιφυλακτική στάση ως προς το ενδεχόμενο της τελικής ανατροπής του σημερινού καθεστώτος σε περίπτωση που συνεχιστούν και λάβουν νέες διαστάσεις οι μαζικές διαδηλώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση