ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Brexit - Αποψη: Η παραίτηση Τζόνσον και οι αρνητικές ψήφοι

Ο Μπόρις, τέως υπουργός Εξωτερικών, είναι υπέρμαχος του Brexit

Kathimerini.gr

ΘΥΜΙΟΣ ΤΖΑΛΛΑΣ*

Η ιστορία των αδελφών Μπόρις και Τζο Τζόνσον αντικατοπτρίζει το επισφαλές μέλλον της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών. Ο Μπόρις, τέως υπουργός Εξωτερικών, είναι υπέρμαχος του Brexit. Παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούλιο γιατί θεωρεί ότι η κυβέρνηση, με το υπάρχον σχέδιο εξόδου από την Ε.Ε., εκχωρεί τον έλεγχο της βρετανικής νομοθεσίας στις Βρυξέλλες. Ο Τζο Τζόνσον παραιτήθηκε πριν από λίγες μέρες από τη θέση του υφυπουργού Μεταφορών. Είναι Remainer. Επικαλείται, εν μέρει, τον ίδιο λόγο με τον αδελφό του: «Κανείς δεν ψήφισε Brexit για να περιοριστούν ο εθνικός έλεγχος της νομοθεσίας μας και η πρόσβασή μας στην ενιαία αγορά».

Η συμφωνία δεν αρέσει σε κανέναν. Στους φιλοευρωπαϊστές, γιατί η μεσοβέζικη παραμονή που προτείνει η Μέι είναι πολύ χειρότερη από τους σημερινούς όρους συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε. Στους ευρωσκεπτικιστές γιατί κρατάει επ’ αόριστον τη Βρετανία στην τελωνειακή ένωση και μεγάλα τμήματα της ενιαίας αγοράς. Το πρόβλημα για την πρωθυπουργό, όμως, δεν είναι οι ευρωσκεπτικιστές. Ετσι κι αλλιώς, στους υπολογισμούς της για την επικύρωση της συνθήκης από το βρετανικό Κοινοβούλιο, είχε ξεγράψει προ πολλού τον σκληρό πυρήνα τους.

Το πρόβλημα της Μέι είναι ο Τζο Τζόνσον. Είναι ένας μετριοπαθής Συντηρητικός βουλευτής, που έμεινε έξω από την εσωκομματική σύγκρουση των τελευταίων 2,5 ετών. Δεν αναμείχθηκε σε καμία κοινοβουλευτική ανταρσία γύρω από την Ε.Ε. Κανείς δεν μπορεί να του χρεώσει ιδεολογική εμμονή ή οπορτουνισμό. Ψήφισε Remain, αλλά ανήκει σε εκείνους που αποδέχθηκαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στους λεγόμενους «Re-Leavers». Εχει ακριβώς το προφίλ των βουλευτών στους οποίους η πρωθυπουργός απευθύνεται ώστε να περάσει τη συμφωνία. Τους σιωπηλούς, ρεαλιστές πολιτικούς και στα δύο μεγάλα κόμματα που αναγνωρίζουν ότι η μόνη λύση μετά το δημοψήφισμα είναι η έξοδος με συμβιβασμό. Για κάθε έναν από τους 40 Συντηρητικούς Brexiteers που θα καταψήφιζαν τη συμφωνία της, η Μέι υπολόγιζε ότι ένας Εργατικός βουλευτής με το προφίλ του Τζο Τζόνσον θα την υπερψήφιζε. Τώρα, ο υπολογισμός βρίσκεται στον αέρα. Αν ένας μετριοπαθής κυβερνητικός βουλευτής καταψηφίζει την πρωθυπουργό, γιατί να της προσφέρει στήριξη ένας Εργατικός συνάδελφός του, και μάλιστα κόντρα στη γραμμή του δικού του κόμματος (ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν προεξόφλησε την καταψήφιση της συμφωνίας).

Παραδόξως, η παραίτηση Τζόνσον δίνει νέα δυναμική και στην αρνητική ψήφο των Brexiteers Συντηρητικών βουλευτών. Αν ένας Remainer απορρίπτει τη συμφωνία επικαλούμενος λόγους εθνικής κυριαρχίας, πώς είναι δυνατόν να την υπερψηφίσουν οι ευρωσκεπτικιστές Τόρις; Με όσα ισχύουν σήμερα, είναι εξαιρετικά δύσκολο για την πρωθυπουργό να βρει τους βουλευτές για να περάσει τη συμφωνία από τη Βουλή, όταν αυτή έρθει προς ψήφιση, πιθανώς στα μέσα Δεκεμβρίου.

* Ο κ. Θύμιος Τζάλλας είναι πολιτικός επιστήμονας και ζει στο Λονδίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση