ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δακρυγόνα μέσα στο κοινοβούλιο του Κοσόβου (βίντεο)

Απο βουλευτές της αντιπολίτευσης για να εμποδίσουν συμφωνία για τα σύνορα με το Μαυροβούνιο

ΑΜΠΕ

Βουλευτές της αντιπολίτευσης εκτόξευσαν δακρυγόνα μέσα στο κοινοβούλιο του Κοσόβου, στην Πρίστινα, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τους συναδέλφους τους να επικυρώσουν μια συμφωνία που αφορά τα σύνορα με το Μαυροβούνιο.

Η έγκριση αυτής της συμφωνίας αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε οι Κοσοβάροι να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες-μέλη του μπλοκ χωρίς να χρειάζονται βίζα.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Vetevendosje ("Αυτοδιάθεση") τάσσεται κατηγορηματικά κατά της συμφωνίας που υπογράφθηκε το 2015 με το Μαυροβούνιο, καθώς υποστηρίζει ότι εκχωρούνται λανθασμένα περίπου 80.000 στρέμματα γης στη γειτονική χώρα.

Παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με εκτόξευση δακρυγόνων μέσα στο κοινοβούλιο και συγκρούσεις με την αστυνομία στους δρόμους είχαν γίνει και σε προηγούμενες απόπειρες επικύρωσης της συμφωνίας.

Αντιπολιτευόμενοι βουλευτές είχαν ρίξει δακρυγόνα και σε άλλες περιπτώσεις, το 2015 και το 2016: για να εμποδίσουν την εκλογή του προέδρου Χασίμ Θάτσι και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συμφωνίες με τη Σερβία.

Αρχικά ερρίφθη ένα δακρυγόνο, την ώρα που οι βουλευτές ετοιμάζονταν να ψηφίσουν. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ανέβαλε τη συνεδρίαση μέχρι να αεριστεί επαρκώς ο χώρος και η συνεδρίαση ξανάρχισε γύρω στις 02.15 (ώρα Κύπρου).

Τότε εκτοξεύτηκε και δεύτερο δακρυγόνο, αναγκάζοντας τους βουλευτές να φύγουν βιαστικά από την αίθουσα. Αστυνομικοί εφοδιασμένοι με αντιασφυξιογόνες μάσκες ανέλαβαν να ερευνήσουν τα έδρανα του κόμματος Vetevendosje.

«Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα θέματα για τη χώρα. Η ψηφοφορία για την επικύρωση της συνθήκης με το Μαυροβούνιο δεν θέτει σε κίνδυνο το έδαφος του Κοσόβου», δήλωσε την Τρίτη στο κοινοβούλιο ο πρωθυπουργός Ραμούς Χαραντινάι ο οποίος, πριν αναλάβει την εξουσία, είχε αντιταχθεί στη συνθήκη αυτή.

Ο ηγέτης του Vetevendosje, Αλμπιν Κούρτι, έχει προτείνει να διαμηνύσει η Πρίστινα στο Μαυροβούνιο ότι το Κόσοβο δεν αποδέχεται τη συμφωνία και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «διεθνούς συνόδου για τον επανακαθορισμό» των συνόρων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X