ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν αποκλείει κανένα σενάριο η Άγκυρα για Ιράκ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της μελλοντικής στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας στην κρίση του Κουρδιστάν

Σε περίπτωση που υπάρξει απειλή που στρέφεται από το ΡΚΚ προς την Τουρκία ή η Βαγδάτη πραγματοποιήσει κάποιο κάλεσμα για κοινή στρατιωτική δράση, η τουρκική πλευρά ενδέχεται να εστιάσει σε στρατιωτικά μέσα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο Κανάλι 24 το μεσημέρι της Τρίτης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της μελλοντικής στρατιωτικής εμπλοκής της Τουρκίας στην κρίση του Κουρδιστάν. Σε περίπτωση που υπάρξει απειλή που στρέφεται από το ΡΚΚ προς την Τουρκία ή η Βαγδάτη πραγματοποιήσει κάποιο κάλεσμα για κοινή στρατιωτική δράση, η τουρκική πλευρά ενδέχεται να εστιάσει σε στρατιωτικά μέσα.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Τσαβούσογλου αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα του επιλέγει να πραγματοποιήσει προσεκτικά βήματα, σε συμφωνία με τον διεθνή παράγοντα.

Η Τουρκία ζητά από τις ξένες κυβερνήσεις να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Αυτό τονίζει ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος δηλώνει ότι μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει συζητήσει με το Ισραήλ το Κουρδικό Ζήτημα.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρεται στα αντίποινα που ετοιμάζει η Τουρκία. Η Τουρκία ζητά από τον εκπρόσωπο του κουρδικού κυβερνώντος κόμματος να μην επιστρέψει στην Άγκυρα.

Σε ότι αφορά την ασφάλεια των Τουρκμένιων, σε περίπτωση που προκύψει κάποια απειλή η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει, δηλώνει ο κ. Τσαβούσογλου. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των στρατιωτικών βάσεων της Τουρκίας στο Ιράκ.
Σε ότι αφορά το Προξενείο της Τουρκίας στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, εφόσον αυτή η διπλωματική αντιπροσωπεία λειτουργεί με την άδεια της Βαγδάτης.

Σε ότι αφορά την συνοριακή πύλη Χάμπουρ, ο κ. Τσαβούσογλου αναρωτιέται: «Γιατί να κλείσουμε την συνοριακή πύλη;» Στην συνέχεια δηλώνει ότι το συγκεκριμένο ζήτημα η Τουρκία θα το διευθετήσει με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρεται και στο μέλλον της μεταφοράς του κουρδικού πετρελαίου στην Τουρκία. «Από τώρα και στο εξής η τοπική διοίκηση των Κούρδων δεν θα μπορεί να πουλά το πετρέλαιο της Βαγδάτης στο εξωτερικό», τονίζει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

«Στην νέα περίοδο δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις υποσχέσεις των εκπροσώπων της κουρδικής πλευράς», τονίζει ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Κουρδιστάν, σε περίπτωση που οι Κούρδοι δεν προχωρήσουν τελικά στην διάλυση του Ιράκ.

Επίσης, ο κ. Τσαβούσογλου ισχυρίζεται ότι με την πρώτη ευκαιρία, το ΡΚΚ θα εξαπολύσει επίθεση κατά του Κουρδιστάν.

Ο κ. Τσαβούσογλου προβάλλει την άποψη ότι ο Μασούτ Μπαρζανί ανοίγει τον δρόμο για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν για να διαφυλάξει την ηγεσία του.

Η στάση της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας

Ο κ. Τσαβούσογλου στα πλαίσια των δηλώσεων του ζητά από την Ρωσία να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών και «μετριοπαθών» ομάδων στην Συρία. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η Μόσχα δεν υποστηρίζει την ανεξαρτησία των Κούρδων. Επίσης, αναφέρει ότι και η Ουάσιγκτον αντιτίθεται στην ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Για την περίπτωση του Ίντλιπ, ο κ. Τσαβούσογλου υπενθυμίζει την συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αστάνα και ότι σε αυτή την περιοχή της Συρίας, η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν θα δημιουργήσουν μια «ασφαλισμένη ζώνη».

Τέλος, για τις γερμανικές εκλογές, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν εξέπληξε τον ίδιον. «Η ακροδεξιά από που πείρε εκείνους τους ψήφους», αναρωτιέται ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος προσθέτει: «Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι το ακροδεξιό κόμμα, σε επίπεδο ρητορικής, δεν διαφέρει και πολύ από τα κεντρώα κόμματα. Τα κόμματα της κ. Μέρκελ και του κ. Σουλτς νομιμοποίησαν τις ξενοφοβικές τοποθετήσεις. Το βασικό στοιχείο εδώ είναι ο λαϊκισμός.

Στην Ευρώπη η ισλαμοφοβία είναι πλέον ταυτόσημη με την έχθρα κατά της Τουρκίας και του Ερντογάν. Η Ευρώπη πρέπει να υπερνικήσει αυτό το πρόβλημα. Πως θα το καταφέρει αυτό; Με προβληματίζει αυτή η εξέλιξη. Η Μέρκελ πρέπει να παρουσιάσει μια πιο ισχυρή ηγεσία». Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι μετά το τέλος των εκλογών, με πρωτοβουλία της Γερμανίας θα πρέπει να ακολουθήσει η εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Γερμανίας.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση