ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν απορρίπτεται η πρόταση Μέι για Brexit

Κατά την επίμαχη περίοδο θα διατηρηθεί η συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά

ΠΗΓΗ: skai.gr

Προσεκτικά δεκτικός απέναντι στην πρόταση της Τερέζα Μέι για περίπου διετή μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, εμφανίστηκε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, καλώντας πάντως τη Βρετανία να μετουσιώσει το εποικοδομητικό πνεύμα της πρωθυπουργού σε απτές προτάσεις.

Κατά την επίμαχη περίοδο θα διατηρηθεί η συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά η οποία με τη σειρά της θα συνεχίσει να επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο κοινοτικών μεταναστών, όπως δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός κατά τη βαρυσήμαντη ομιλία της στη Φλωρεντία.

Το βρετανικό αίτημα «μπορεί να ληφθεί υπόψη», σημείωσε ο κ. Μπαρνιέ, παραπέμποντας πάντως την απόφαση για την μεταβατική περίοδο στους ηγέτες των κρατών-μελών.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία για να καλύψει τις ειλημμένες κοινοτικές υποχρεώσεις της – θέμα που έχει αναδειχθεί σε «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις – ο κ. Μπαρνιέ δέχτηκε τη δήλωση Μέι ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεν θα επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη λόγω του Brexit.

Σημείωσε με νόημα ότι θα πρέπει τώρα να συζητηθούν οι απτές επιπτώσεις της δέσμευσης Μέι, αποφεύγοντας όμως να υιοθετήσει την πιο επιθετική ρητορική που είχε ακολουθήσει σε παλαιότερες δηλώσεις του.

Η κ. Μέι απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά αποζημιώσεων στη Φλωρεντία, όμως η ΕΕ υπολογίζει τις οφειλές του Λονδίνου σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που θα ζουν στη Βρετανία μετά το Brexit, ο κ. Μπερνιέ χαιρέτισε τις διαβεβαιώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού ότι τα δικαιώματά τους δεν θα χτυπηθούν.

Τόνισε όμως πως αυτό το «βήμα προς τα εμπρός» θα πρέπει «να μεταφραστεί σε συγκεκριμένη διαπραγματευτική θέση» από την πλευρά του Λονδίνου.

Ο κ. Μπαρνιέ αποσαφήνισε πάντως ότι η ομιλία Μέι δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Βρετανία οφείλει να συμβάλει με απτές προτάσεις σε όλα αυτά τα εκκρεμή ζητήματα προτού η διαπραγμάτευση περάσει στην επόμενη φάση, που θα αφορά τη μετά-Brexit σχέση των δύο πλευρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Σύσκεψη στο Τσίρειο: Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο

«Οπως και στο παρελθόν,τίποτε δεν θα γίνει γιατί απλούστατα δεν θέλουμε να γίνει. »
δημος  |  13:35

Σύσκεψη στο Τσίρειο: Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο

«Ο καλύτερος τρόπος να διώξουμε τους εγκληματίες από το υγιή φίλαθλο κόσμο είναι να εφαρμόσουμε τα τεχνικά ...»
serafim kykotis  |  13:35

Χωρίς προγράμματα όλοι οι υποψήφιοι

«Προς κύριο άρθρογραφο. Κυριε. Ο κύριος Γιώργος Λιλληκας έχει δώσει πολλά πλάνα και σχέδια πληρος ...»
Σωκράτης Νικολαου  |  21:08

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

«Ο Ρόι εργάστηκε σκληρά αλλά η τράπουλα ήταν σημαδεμένη!» δήλωσε ο Τραμπ

Τραμπ: Δεν στήριξα τον Μουρ

Ο Τραμπ είχε στηρίξει τον Στρέιντζ κατά τις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Αλαμπάμα
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ