ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν απορρίπτεται η πρόταση Μέι για Brexit

Κατά την επίμαχη περίοδο θα διατηρηθεί η συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά

ΠΗΓΗ: skai.gr

Προσεκτικά δεκτικός απέναντι στην πρόταση της Τερέζα Μέι για περίπου διετή μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, εμφανίστηκε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, καλώντας πάντως τη Βρετανία να μετουσιώσει το εποικοδομητικό πνεύμα της πρωθυπουργού σε απτές προτάσεις.

Κατά την επίμαχη περίοδο θα διατηρηθεί η συμμετοχή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά η οποία με τη σειρά της θα συνεχίσει να επιτρέπει την ελεύθερη είσοδο κοινοτικών μεταναστών, όπως δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός κατά τη βαρυσήμαντη ομιλία της στη Φλωρεντία.

Το βρετανικό αίτημα «μπορεί να ληφθεί υπόψη», σημείωσε ο κ. Μπαρνιέ, παραπέμποντας πάντως την απόφαση για την μεταβατική περίοδο στους ηγέτες των κρατών-μελών.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβάλει η Βρετανία για να καλύψει τις ειλημμένες κοινοτικές υποχρεώσεις της – θέμα που έχει αναδειχθεί σε «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις – ο κ. Μπαρνιέ δέχτηκε τη δήλωση Μέι ότι τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεν θα επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη λόγω του Brexit.

Σημείωσε με νόημα ότι θα πρέπει τώρα να συζητηθούν οι απτές επιπτώσεις της δέσμευσης Μέι, αποφεύγοντας όμως να υιοθετήσει την πιο επιθετική ρητορική που είχε ακολουθήσει σε παλαιότερες δηλώσεις του.

Η κ. Μέι απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα ποσά αποζημιώσεων στη Φλωρεντία, όμως η ΕΕ υπολογίζει τις οφειλές του Λονδίνου σε 60 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσον αφορά τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που θα ζουν στη Βρετανία μετά το Brexit, ο κ. Μπερνιέ χαιρέτισε τις διαβεβαιώσεις της βρετανίδας πρωθυπουργού ότι τα δικαιώματά τους δεν θα χτυπηθούν.

Τόνισε όμως πως αυτό το «βήμα προς τα εμπρός» θα πρέπει «να μεταφραστεί σε συγκεκριμένη διαπραγματευτική θέση» από την πλευρά του Λονδίνου.

Ο κ. Μπαρνιέ αποσαφήνισε πάντως ότι η ομιλία Μέι δεν αλλάζει το γεγονός ότι η Βρετανία οφείλει να συμβάλει με απτές προτάσεις σε όλα αυτά τα εκκρεμή ζητήματα προτού η διαπραγμάτευση περάσει στην επόμενη φάση, που θα αφορά τη μετά-Brexit σχέση των δύο πλευρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Ένοχος για τροχαίες παραβιάσεις ο Θεμιστοκλέους

«Αν ήταν αλλού (ή αν ήταν μάγκας) θα είχε παραιτηθεί , όχι να δεχθεί άρση αυλίας (που δεν δέχθηκε , αλλά ...»
Consumer  |  17:39

Εμφύλιος στο ΕΛΚ για τη θέση της Στέλλας

«Πάντοτε υπάρχει "σφαγή" όταν πρόκειται για καρέκλα....»
Consumer  |  17:35

Εμφύλιος στο ΕΛΚ για τη θέση της Στέλλας

«Πάντοτε υπάρχει "σφαγή¨όταν πρόκειται για καρέκλα... »
Consumer  |  17:34

Αφήνουν εκατομμύρια σε Τουρκία και κατεχόμενα οι Κύπριοι

«Νομιζω ότι είναι παρπλανητικός ο τίτλος σας, αφού από το ίδιο το άρθρο προκύπτει ότι η εισροές χρημάτων ...»
Leo  |  14:54

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση