ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διπλό παζάρι της Τουρκίας με ΗΠΑ - Ρωσία

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.

Kathimerini.gr

REUTERS, HURRIYET

Συνεχίζονται οι διπλωματικές «ακροβασίες» της Αγκυρας μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας, καθώς η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει την ανοχή τουλάχιστον μιας εκ των δύο μεγάλων δυνάμεων στο σχέδιό της για εκκαθάριση της βορειοανατολικής Συρίας από την κουρδική πολιτοφυλακή YPG.

Σήμερα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Πατ Σάναχαν, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες. Ο Σάναχαν ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακού υπουργού Αμυνας τον Δεκέμβριο, όταν ο τότε επικεφαλής του Πενταγώνου Τζιμ Μάτις παραιτήθηκε, διαφωνώντας με την επιλογή του προέδρου Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία. Η Αγκυρα χειροκρότησε την επιλογή Τραμπ, θεωρώντας ότι θα της έλυνε τα χέρια για να επιβάλει τη δική της λύση στο Κουρδικό. Στη συνέχεια, όμως, ο Τραμπ απείλησε τους Τούρκους με «οικονομική καταστροφή» αν εξαπολύσουν επιχείρηση κατά των Κούρδων.

Τη Δευτέρα, ο Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού στην Αγκυρα. Οι δύο άνδρες συμμετείχαν σε τριμερή σύσκεψη, όπου πήρε μέρος και το Ιράν, στο πλαίσιο της Συνεργασίας της Αστάνα για την επίλυση του Συριακού. Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία της συνάντησης κορυφής Πούτιν - Ερντογάν - Ροχανί, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Στις συνομιλίες Ακάρ - Σοϊγκού, ο Ρώσος αξιωματούχος ζήτησε από την Αγκυρα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με την εκδίωξη των τζιχαντιστών από την πόλη Ιντλίμπ, θύλακο των Σύρων αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, ενώ ο Τούρκος υπουργός Αμυνας επανέφερε τις αιτιάσεις της χώρας του για τις συριακές περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι στα ανατολικά του Ευφράτη.

Την ίδια ώρα, οι διωκτικές αρχές της Τουρκίας εξαπέλυαν ανθρωποκυνηγητό σε 76 επαρχίες με στόχο τη σύλληψη 1.112 ανθρώπων, που φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν. Επειτα από 2,5 χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, πάνω από 77.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και προφυλακιστεί, ενώ περίπου 150.000 κρατικοί λειτουργοί, στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Τέλος, οι γερμανικές αρχές απαγόρευσαν τη λειτουργία δύο ειδησεογραφικών ομίλων που συνδέονται με την παράνομη κουρδική οργάνωση ΡΚΚ. Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία των εν λόγω ομίλων, στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της Κάτω Σαξονίας, και κατάσχεσε υλικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση