ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:12
 

Διχασμός στην ιταλική κυβέρνηση

Ο αρχηγός των 5 Αστέρων δήλωσε ότι η απαγόρευση των πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες ισχύει μόνον για τις ΜΚΟ που δεν σέβονται τους κανόνες.

Newsroom Κ, Αθήνα

Μετά τη Γερμανία, το μεταναστευτικό ζήτημα προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές και στην Ιταλία: η σκληρή γραμμή του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για το μεταναστευτικό προκαλεί αντιδράσεις από το Κίνημα των 5 Αστέρων και η κριτική στη στάση του Σαλβίνι από συναδέλφους του εντείνεται.

Ο γραμματέας της Λέγκας, ως γνωστόν, έχει ζητήσει να μη δένουν στα ιταλικά λιμάνια ούτε τα στρατιωτικά πλοία που διασώζουν μετανάστες. Τώρα, όμως, ο αρχηγός των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, με δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο La7, απαντά ότι η απαγόρευση αυτή ισχύει μόνον για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δεν σέβονται τους κανόνες.

Στην ίδια γραμμή μίλησε και η υπουργός Αμυνας Ελιζαμπέτα Τρέντα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Avvenire: «Η Μεσόγειος είναι μια ανοικτή θάλασσα. Πρέπει να βάλουμε κάποιους κανόνες, αλλά όχι να απαγορεύσουμε την πρόσβαση. Yποδοχή είναι μια ωραία λέξη, απώθηση, άσχημη». Ο Σαλβίνι δηλαδή δείχνει να μην είναι πλέον πανίσχυρος. Τα 5 Αστέρια θέλουν να δείξουν ότι βαραίνει και η δική τους γνώμη και ότι δεν ακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις.

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε είναι να μεταφέρονται όντως οι μετανάστες σε όλα τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Αλλά στο μεταξύ δεν θα απαγορευθεί στα στρατιωτικά πλοία να έρχονται στην Ιταλία. Σε αυτή τη μετριοπαθή στροφή μπορεί να συνέβαλαν και κάποιες «συμβουλές» του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος θεωρεί βασικό σημείο αναφοράς την αλληλεγγύη και δεν θέλει να απομονωθεί η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι απορρίπτει τη «σκληρή γραμμή». Ενα ακόμη σημείο τριβής μεταξύ των εταίρων είναι το ευρώ: «Η κυβέρνηση δεν έχει στον νου της plan B για έξοδο από το ευρώ», τόνισε ο Ντι Μάιο σε τηλεοπτική συνέντευξη, έπειτα από συνέντευξη και δηλώσεις στη Βουλή του Ιταλού υπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων Πάολο Σαβόνα, ο οποίος τόνισε ότι «η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για κάθε εξέλιξη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

«Βαλκανική άνοιξη», διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία, Μαυροβούνιο

«Το νέο φρούτο εποχής να εφαρμοστεί και εδώ. Κάποιος να αυτοανακυρηχθεί πρόεδρος, βλέπε Βενεζουέλα, και ...»
CGA  |  13:57

Δημοκρατία εναντίον Κομισιόν για το χαλλούμι

«O "Κύπριος" Επίτροπoς τί κάνει για το θέμα? Έκανε κάτι υπέρ των συμφερόντων μας ή προτιμά να το διασυνδέει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:38

Κλείδωσε ψηφοδέλτιο, είδε και τον Πρόεδρο ο ΔΗΣΥ

«Εκείνος που θα βρει πόσα στότσια περιέχει ο κατάλογος των υποψηφίων του ΔΗΣΥ, κερδίσει μια φλαούνα! »
ΑΚΑ  |  09:26

Απαντά στα καρφιά Κοτζιά ο Άντρος

«Κύριε Κοτζιά, ο Άντρος δεν μπορεί να διαψευσθεί γιατί ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος παρών, είχε όμως τον ...»
ΑΚΑ  |  09:22

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X