ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΕΕ - Τουρκία: Υπάρχει plan B;

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι ήρθε η ώρα να τερματιστεί η «υποκρισία»

ΠΗΓΗ: skai.gr

Νέα περίοδο στις σχέσεις τους φαίνεται να διανύουν Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η στενότερη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς θα αποτελέσει προτεραιότητα για την προσπάθεια της Άγκυρας να προωθήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της, αναφέρουν οι αναλυτές.

Παρόλο που οι σχέσεις των δύο εταίρων έφθασαν σε χαμηλά επίπεδα το 2017 με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κατηγορεί ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, για συμπεριφορά που θυμίζει τους Ναζί, το 2018 ξεκίνησε με διαφορετικό πνεύμα, καθώς την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Παρίσι και ο υπουργός Εξωτερικών στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι ήρθε η ώρα να τερματιστεί η «υποκρισία», δεδομένου ότι θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Υπάρχει κατανόηση και από τις δύο πλευρές ότι η διαδικασία προσχώρησης παραμένει αδρανής και δεν θα ολοκληρωθεί σύντομα», δήλωσε η σύμβουλος του European Council on Foreign Relations (ECFR), Ασλί Αϊντισαμπάς.

Ουσιαστικά, αυτός είναι και ο λόγος που αναφέρουμε μια νέα μορφή και μια πιο διαδραστική σχέση με τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη», ανέφερε στο AFP, προσθέτοντας ότι αυτό θα σήμαινε περισσότερη έμφαση στο εμπόριο.

Την Παρασκευή, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκαρίνα Ζαχάριεβα, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια «ρεαλιστική» συζήτηση με την Τουρκία για την ένταξη χωρίς «να αποκρύπτονται τα προβλήματα».

Ο πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Τουρκία, Μαρκ Πιερινί, δήλωσε ότι η Άγκυρα «με τις δικές της επιλογές» δεν πληρούσε πλέον τα απαραίτητα κριτήρια, ειδικά για το κράτος δικαίου, μετά την καταστολή του πραξικοπήματος.

«Επί της ουσίας, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η συρρίκνωση της σχέσης μεταξύ των πολιτικών συμμάχων και των εταίρων που συνεργάζονται σε διάφορους τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το εμπόριο και οι πρόσφυγες», ανέφερε στο AFP.

Οι φιλοδοξίες της Τουρκίας χωρίς πλήρη ένταξη στην ΕΕ περιλαμβάνουν την απελευθέρωση βίζας και την αναβάθμιση της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης.

Ωστόσο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, επισήμανε ότι η Άγκυρα θα θεωρούσε προσβολή μια προσφορά «προνομιακής εταιρικής σχέσης», λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα δεχόταν ποτέ να ενταχθεί σε ένα «καθεστώς δεύτερης κατηγορίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X