ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έφυγε από τη ζωή η Αρίθα Φράνκλιν

Είχε νοσηλευτεί το τελευταίο διάστημα, ενώ οι φήμες έδιναν και έπαιρναν από πέρυσι κατά την τελευταία δημόσια εμφάνισή της

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Έφυγε από τη ζωή η μεγάλη ντίβα της σόουλ μουσικής Αρίθα Φρακλιν στα 76 της χρόνια, ενώ τα τελευταία 24ωρα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο. 

Η Φράνκλιν έφυγε με τους φίλους και κυρίως την οικογένειά της κοντά, στο Ντιτρόιτ, στο σπίτι της. Τα νέα έτσι κι αλλιώς, ακόμη και πριν νοσηλευτεί δεν ήταν καλά εφόσον είχε ακυρώσει δυο συναυλίες, τον Απρίλιο και τον Μάρτιο και δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως έκτοτε. 

Η τελευταία της εμφάνιση ήταν στο ίδρυμα του Έλντον Τζόν για το AIDS, τον περασμένο Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη. 

Η δε τελευταία της εμφάνιση ήταν στο Mann Center στη Φιλαφέλφεια, τον Αύγουστο του 2017. Και τότε όμως είχαν ακουστεί φήμες για εξάντληση μετά το πέρας του show. 

Πολιτικοί και καλλιτέχνες θρηνούν για την απώλεια

Την απώλεια ενός «εθνικού θησαυρού» θρηνούν σήμερα πολλοί καλλιτέχνες, πολιτικοί και απλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε όλον τον κόσμο, αποτίνοντας φόρο τιμής στη θρυλική τραγουδίστρια Αρίθα Φράνκλιν που απεβίωσε σε ηλικία 76 ετών μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο.

«Σε μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής μας, δεν βρίσκουμε τα κατάλληλα λόγια για να εκφράσουμε τον πόνο μας. Χάσαμε τη μητριάρχη και τον βράχο της οικογένειάς μας. Η αγάπη της για τα παιδιά της, τα εγγόνια, τα ανίψια και τα ξαδέλφιά της δεν είχε όρια» γράφει η οικογένεια της "βασίλισσας της σόουλ" στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ατζέντισσά της, Γκουέντολιν Κουίν.

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, στην ορκωμοσία του οποίου, το 1993, είχε τραγουδήσε η Φράνκλιν, είπε ότι «κλαίει για τον χαμό της φίλης του» την οποία χαρακτήρισε «έναν από τους μεγαλύτερους εθνικούς θησαυρούς» της χώρας. «Άγγιξε τις ψυχές μας επί περισσότερα από 50 χρόνια. Ήταν κομψή, γενναιόδωρη και ασυμβίβαστη στο καλλιτεχνικό της έργο (...) Θα είναι για πάντα η Βασίλισσα της Σόουλ για όλους εκείνους που την γνώριζαν προσωπικά και μέσω της μουσικής της», τόνισε.

«Η Βασίλισσα της Σόουλ, η Αρίθα Φράνκλιν, είναι νεκρή. Ήταν μια εξαιρετική γυναίκα που ευλογήθηκε με ένα υπέροχο δώρο από τον Θεό, τη φωνή της. Θα μας λείψει» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η Φράνκλιν είχε τραγουδήσει και στην τελετή ορκωμοσίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τίμησε τη «θεία» Αρίθα εκτιμώντας ότι συνέβαλε στη διαμόρφωση της σύγχρονης Αμερικής. «Στη φωνή της ακούγαμε την Ιστορία μας, στην ολότητά της και με όλες τις αποχρώσεις της: τη δύναμή μας και τους καημούς μας, τη σκοτεινή πλευρά μας και το φως μας, την αναζήτηση της λύτρωσης και τον σεβασμό που κερδίζεται δύσκολα. Μας βοηθούσε να αισθανόμαστε πιο συνδεδεμένοι ο ένας με τον άλλο, να ελπίζουμε περισσότερο, να είμαστε πιο ανθρώπινοι. Και μερικές φορές μας βοηθούσε απλώς να τα ξεχνάμε όλα και να χορεύουμε» αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρώην πρόεδρος και η σύζύγος του Μισέλ.

«Δεν της αξίζει μονάχα ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ μας αλλά επίσης και η αιώνια αναγνώρισή μας επειδή μας άνοιξε τα μάτια, τα αυτιά και τις καρδιές μας. Αναπαύσου εν ειρήνη, φίλη μου» είπε από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον.

Ο χαμός της Αρίθα Φράνκλιν προκάλεσε ένα κύμα αντιδράσεων, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς δεκάδες καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους είχε συνεργαστεί στην πολυετή καριέρα της, έσπευσαν να εκφράσουν τη θλίψη τους. Αρχής γενομένης από έναν άλλο θρύλο, την Νταϊάνα Ρος, που έγραψε στο Twitter ότι «προσεύχεται για την χρυσή ψυχή» της ερμηνεύτριας του Respect και του I Say a Little Prayer.

«Ας σταθούμε όλοι για μια στιγμή για να τιμήσουμε την ονειρεμένη ζωή της Αρίθα Φράνκλιν, της βασίλισσας της ψυχής μας, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους μας επί τόσα χρόνια», ήταν το μήνυμα που ανάρτησε ο Πολ Μακάρτνεϊ.

Ο Έλτον Τζον έκανε λόγο για «πλήγμα για όλους εκείνους που αγαπούν την πραγματική μουσική» ενώ ο Μικ Τζάγκερ μίλησε για μια «συναρπαστική προσωπικότητα». Τα συλλυπητήριά τους έστειλαν επίσης ο Λίαμ Γκάλαχερ και ο Ρίνγκο Σταρ ενώ ο Ρίκι Μάρτιν τόνισε ότι «θα θυμόμαστε και θα θαυμάζουμε για πάντα την πρώτη γυναίκα που μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame, το πάνθεον της αμερικανικής ροκ». Πρόσθεσε ότι η Φράνκλιν ήταν «πολύ σημαντική προσωπικότητα για τη μουσική, τον πολιτισμό και τα πολιτικά δικαίωματα», όπως είχε επισημάνει και ο πάστορας Τζέσε Τζάκσον, που υπήρξε στενός φίλος της. «Αγωνίστηκε μέχρι τέλους. Δεν σταμάτησε ποτέ να μας υπηρετεί, να προσέχει τους άλλους, να μοιράζεται πράγματα. Την ευχαριστούμε. Μας λείπει ήδη», τόνισε αποχωρώντας από το σπίτι της τραγουδίστριας στο Ντιτρόιτ, λίγο μετά τον θάνατό της.

«Η μεγαλύτερη φωνή της αμερικανικής λαϊκής μουσικής σιώπησε. Η αγαπημένη μας Αρίθα Φράνκλιν έφυγε. Γα μένα, ήταν ένας μουσικός φάρος, που με καθοδηγούσε και με ενέπνεε με κάθε νότα» έγραψε η Μπέτι Μίντλερ.

«Είναι δύσκολο να φανταστώ τον κόσμο χωρίς αυτήν. Δεν ήταν μονάχα μια λαμπρή τραγουδίστρια, αλλά η δέσμευσή της στο κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων είχε ανεξίτηλες επιπτώσεις στον κόσμο» σχολίασε η Μπάρμπαρα Στρέιζαντ αναρτώντας και μια φωτογραφία της με την Αρίθα Φράνκλιν.

«Σ' ευχαριστώ για τη μουσική, θα σε ακούμε για πάντα» έγραψε ο Λιν-Μανουέλ Μιράντα, ο δημιουργός του βραβευμένου μιούζικαλ «Χάμιλτον».

«Από το να ακούω το Mary Don't You Weep, να χορεύω στο σαλόνι το Rock Steady ξανά και ξανά, μέχρι να ακούω την ίδια τη Βασίλισσα να μου λέει πόσο τυχερή υπήρξα που ήμουν νέα, ταλαντούχα και μαύρη... τα τραγούδια της Αρίθα ήταν το σάουντρακ της παιδικής μου ηλικίας. Η Αμερική έχασε έναν θρύλο. Αναπαύσου εν ειρήνη» ήταν το μήνυμα που ανάρτησε η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις.

Ποια ήταν

Η Φράνκλιν γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου 1942 στο Μέμφις του Τενεσσί. Γονείς της ήταν ο Βαπτιστής ιερέας C. L. Franklin και η Barbara Siggers Franklin. Τα προβλήματα στην σχέση τους, τους ανάγκασαν να χωρίσουν όταν η Αρίθα ήταν έξι ετών, ενώ η μητέρα της πέθανε όταν ήταν δέκα. Μετά από μετακινήσεις, εγκαταστάθηκαν στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν όπου ο αιδεσιμότατος Φράνκλιν απέκτησε φήμη ως κήρυκας.

Η Αρίθα, τραγουδούσε από μικρή στην ενορία της και γρήγορα χαρακτηρίστηκε ως παιδί - θαύμα για την χαρισματική φωνή της, και τις ικανότητές της στο πιάνο. Στην ηλικία των δεκατεσσάρων υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με την Checker Records, και το 1956 κυκλοφόρησε το "Songs of Faith". Ισχυρότερες επιρροές της, οι μεγαλύτερες φωνές των γκόσπελ, Μαχάλια Τζάκσον και Κλάρα Γουόρντ, που περνούσαν αρκετές ώρες στο σπίτι της.

Το 1960 υπογράφει συμβόλαιο με την Columbia Records, απορρίπτοντας τη Motown και την RCA. Οι ηχογραφήσεις της από αυτή την περίοδο είναι περισσότερο επηρεασμένες από την τζαζ και όχι από τις γκόσπελ ρίζες της. Τραγούδια που γίνονται επιτυχίες ήταν το "Rock-A-Bye Your Baby (With A Dixie Melody)", "Today I Sing The Blues", "Won't Be Long" και "Operation Heartbreak". Στο τέλος του 1966 όμως, και αφού στα έξι χρόνια που έμεινε με την Columbia είχε μικρή εμπορική επιτυχία, υπέγραψε με την Atlantic Records. Όπως είπε και η ίδια αργότερα, "με έβαλαν να κάτσω στο πιάνο, και οι επιτυχίες ήρθαν".

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

X