ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκλεισαν επ’ αόριστον οι πύλες του Πανάγιου Τάφου λόγω κόντρας με το Ισραήλ

Αιτία της κόντρας είναι φορολογικά και περιουσιακά ζητήματα.

ΑΜΠΕ

Οι ηγέτες των τριών χριστιανικών κοινοτήτων της Ιερουσαλήμ σφράγισαν επ’ αόριστον την είσοδο στον Πανάγιο Τάφο, ένα από τα ιερότερα μνημεία του χριστιανισμού, λόγω αντιπαράθεσης με τις Αρχές του Ισραήλ για φορολογικά και περιουσιακά ζητήματα.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο των Αρμενίων και οι Φραγκισκανοί κατηγορούν το Ισραήλ για «συστηματική εκστρατεία εναντίον των Εκκλησιών της χριστιανικής κοινότητας των Αγίων Τόπων», κατά παράβαση του status quo.

Αφορμή για την αντιπαράθεση είναι η απόφαση του Δήμου της Ιερουσαλήμ να ζητήσει από τις χριστιανικές Εκκλησίες την πληρωμή 650 εκατομμυρίων σέκελ (περίπου 151 εκατ. ευρώ) σε δημοτικά τέλη, αλλά και νομοσχέδιο επιτρέπει στο κράτος να κατάσχει οικόπεδα που πωλούν οι εκκλησιαστικές υπηρεσίες.

Οι χριστιανοί ηγέτες κάνουν λόγο για προσπάθεια αρπαγής της εκκλησιαστικής περιουσίας για «φερόμενα χρέη» προς το Δήμο της Ιερουσαλήμ, σημειώνοντας ότι αυτό αντιβαίνει στην «ιστορική θέση των Εκκλησιών» και τη σχέση τους με τις τοπικές Αρχές.

Ο δήμαρχος Νιρ Μπαρκάτ αντιτείνει ότι οι τα απλήρωτα δημοτικά τέλη αφορούν αμιγώς «εμπορικά κτήρια» που ανήκουν στις Εκκλησίες, όχι ναούς. «Δεν θα απαιτούμε πλέον από τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ να επιδοτούν αυτό το τεράστιο χρέος», δήλωσε μέσω Twitter, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως ουδέποτε θα επιβληθούν φόροι στον Πανάγιο Τάφο.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για την κατάσχεση γης, πηγάζει από την ιστορική αντιπαράθεση μεταξύ των χριστιανικών Εκκλησιών και του Τελ Αβίβ για την αξιοποίηση των εκκλησιαστικών οικοπέδων.

Παραδοσιακά οι Εκκλησίες μίσθωναν ακίνητα στις ισραηλινές Αρχές όμως τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να τα πουλούν σε ιδιώτες, εγείροντας ανησυχίες στο Τελ Αβίβ για αύξηση του κόστους της γης και για είσοδο υπόπτων επενδυτών.

Το επίμαχο νομοσχέδιο προβλέπει ότι το κράτος θα μπορεί να κατάσχει, με αποζημίωση, ακίνητα που έχουν ήδη πουληθεί, ουσιαστικά βάζοντας τέλος σε αυτή την πολιτική πώλησης ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι χριστιανικές Εκκλησίες.

Στην ανακοίνωσή τους, οι Εκκλησίες κάνουν λόγο για «ρατσιστικό νομοσχέδιο» που στοχοποιεί συγκεκριμένα την περιουσία της χριστιανικής κοινότητας. Υποστηρίζουν μάλιστα πως αυτό το καθεστώς θυμίζει αντι-εβραϊκούς νόμους που πέρασαν σε «σκοτεινές περιόδους» στην Ευρώπη.

Η όλη κόντρα αντανακλά επίσης τη δυσαρέσκεια των χριστιανικών κοινοτήτων με την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της χριστιανικής κοινότητας στους Άγιους Τόπους, διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της ιστορικής πόλης ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X