ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελεγκτές: Διαφορετικοί κανονισμοί για τραπεζική εποπτεία σε κράτη-μέλη της ΕΕ

Ο τρόπος μεταφοράς της τραπεζικής νομοθεσίας και του σχεδιασμού της εποπτείας διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών

ΚΥΠΕ

Την εφαρμογή διαφορετικών κανονισμών για την τραπεζική εποπτεία σε διάφορα κράτη-μέλη της ΕΕ, παρά την ύπαρξη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, διαπιστώνει έκθεση των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων Κύπρου, Αυστρίας, Φινλανδίας, Γερμανίας και Ολλανδίας για την Τραπεζική Ένωση.

«Έχουν παρατηρηθεί διαφορές στη μεταφορά των ευρωπαϊκών κανονισμών στην εθνική νομοθεσία. Έχει διαπιστωθεί ότι, ενώ υπάρχει ένας Εποπτικός Μηχανισμός, στην πράξη εφαρμόζονται διαφορετικοί κανονισμοί στα κράτη μέλη», αναφέρουν τα πέντε ελεγκτικά ιδρύματα προς την επιτροπή επαφής των Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Παράλληλα, διαπιστώνεται πως ο τρόπος μεταφοράς της τραπεζικής νομοθεσίας και του σχεδιασμού της εποπτείας διαφέρει μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

«Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός πρέπει να ακολουθείται όπου εφαρμόζεται. Ο προγραμματισμός και η εφαρμογή της εποπτείας μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των συνθηκών που επικρατούν και Κανόνων που ισχύουν στα διάφορα κράτη», σημειώνεται.

Εξάλλου, η έκθεση επισημαίνει πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από τις Εθνικές Αρχές και την ΕΚΤ για να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της εναρμόνισης, αναλογικότητας και ελαστικότητας της εποπτείας σύμφωνα με τις περιστάσεις που επικρατούν στο κάθε κράτος.

Εισηγείται όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες εθνικές αρχές παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της εποπτείας στα κράτη -μέλη.
Αυξάνονται τα ελεγκτικά κενά

Η έκθεση επαναλαμβάνει το ελεγκτικό κενό μεταξύ της εποπτείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της ΕΚΤ σε σύγκριση με το εύρος ελέγχου των εθνικών ελεγκτικών αρχών επί των οικείων τους τραπεζικών εποπτικών αρχών.

Συμφωνούν με τις εισηγήσεις της Κομισιόν για σύναψη διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΕΚΤ και Ελεγκτικού Συνεδρίου, για ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά θεωρούν απαραίτητο να διευκρινιστεί η εντολή ελέγχου του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εύρος των πληροφοριών της ΕΚΤ που μπορούν να δίνονται στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αναφορικά με την δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αφορά στην προληπτική εποπτεία, τα ελεγκτικά ιδρύματα σημειώνουν πως αυτή χρειάζεται να υπόκειται σε αυστηρότερο έλεγχο και λογοδοσία από τη νομισματική πολιτική.

Σχετικά με την εποπτεία των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων, η έκθεση σημειώνει πως τα ελεγκτικά ιδρύματα «αντιμετωπίζουν αυξημένη δυσκολία πρόσβασης σε σχετικές πληροφορίες».

Σύμφωνα με την έκθεση, δέκα ανώτατα ελεγκτικά ιδρύματα στην ευρωζώνη έχουν περιορισμένη ή καθόλου εντολή για έλεγχο τραπεζικής εποπτείας των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων ή/και αντιμετωπίζουν δυσκολίες άσκησης αυτής της αρμοδιότητας.

«Κατά συνέπεια, η εποπτεία των λιγότερο σημαντικών ιδρυμάτων σε αυτές τις χώρες σε μεγάλο βαθμό δεν υπόκειται σε εξωτερικό έλεγχο», αναφέρεται.

Συστήνουν όπως οι εθνικές κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών εξετάσουν εάν τα Ανώτατα Ελεγκτικά Ιδρύματα έχουν κατά νόμο (de jure) και στην πράξη (de facto) εντολή για έλεγχο της τραπεζικής εποπτείας και όπου είναι απαραίτητο και εφικτό θα πρέπει να αναζητήσουν μια επέκταση των εντολών ελέγχων σύμφωνα με το Άρθρο 59(2) της οδηγίας για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση