ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Eνας χρόνος από το τρομοκρατικό χτύπημα στη Βαρκελώνη

Ένας νέος έριξε το νοικιασμένο όχημα βαν που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν σε κεντρικό μπουλβάρ της πόλης

Kathimerini.gr

Η Βαρκελώνη απέτισε την Παρασκευή φόρο τιμής στα θύματα της περυσινής τρομοκρατικής επίθεσης που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 16 ανθρώπους, όμως δεν συμμορφώθηκαν όλοι με την έκκληση των οικογενειών των θυμάτων να παραμερισθούν τη σημερινή ημέρα οι διαιρέσεις σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Στις 17 Αυγούστου 2017, ένας νέος έριξε το νοικιασμένο όχημα βαν που οδηγούσε πάνω στο πλήθος που βρισκόταν σε κεντρικό μπουλβάρ της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτώσει 14 ανθρώπους και να τραυματίσει εκατό στη χειρότερη επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στην Ισπανία σε διάστημα μιας δεκαετίας. Ένας άλλος άνδρας σκοτώθηκε κατά τη διαφυγή του δράστη και μια γυναίκα σκοτώθηκε σε επίθεση που έγινε την επόμενη ημέρα στο θέρετρο Καμπρίλς.

Ο βασιλιάς Φελίπε της Ισπανίας, η βασίλισσα Λετίθια και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ενώθηκαν με το πλήθος για την τελετή που πραγματοποιήθηκε σε κεντρική πλατεία. Στη διάρκεια της τελετής τραγούδησε μια χορωδία ενώ αναγνώσθηκαν επίσης ποιήματα σε διάφορες γλώσσες.

Οικογένειες των θυμάτων κατέθεσαν λουλούδια στην οδό Ράμπλας όπου είχε γίνει η επίθεση με το βαν.

Οι συγγενείς είχαν ζητήσει για την περίσταση να υπάρξει εκεχειρία στην πολιτική σύγκρουση που έχει προκύψει μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία έκανε τη Μαδρίτη να θέσει υπό τον άμεσο έλεγχό της την επαρχία. Ωστόσο σημειώθηκαν εντάσεις.

Μια ομάδα που έκανε πορεία στη Ράμπλας με αντιισπανικά λάβαρα αντάλλαξε ύβρεις με μια ομάδα που κρατούσε την ισπανική σημαία και μερικοί από τα αντίπαλα στρατόπεδα αλληλοσπρώχθηκαν καθώς η αστυνομία προσπαθούσε να ηρεμήσει τα πνεύματα.

Η καταλανική κοινωνία είναι βαθιά διαιρεμένη στο ζήτημα της ανεξαρτησίας. Δημοσκόπηση του Centro d' Estudis d' Opinio τον Ιούλιο έδειξε πως το ποσοστό των Καταλανών που θέλουν να ζήσουν σ' ένα ανεξάρτητο κράτος φθάνει το 46,7%.

Ο βασιλιάς Φελίπε, ο οποίος έκανε μια ασυνήθιστη πολιτική παρέμβαση για να επικρίνει την προσπάθεια για ανεξαρτησία, έγινε δεκτός τόσο με επευφημίες όσο και με αποδοκιμασίες, ενώ από ένα κτίριο κρεμόταν πανώ που έγραφε «Ο ισπανός βασιλιάς δεν είναι ευπρόσδεκτος στις καταλανικές χώρες».

Ο Σάντσεθ εργάζεται για να εκτονώσει την ένταση με τις περιφερειακές αρχές αφότου διαδέχθηκε τον Ιούνιο στην πρωθυπουργία τον Μαριάνο Ραχόι, η κυβέρνηση του οποίου είχε οργανώσει την αστυνομική καταστολή κατά το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Μερικοί από τους ανθρώπους που παρευρέθηκαν σήμερα στις τελετές είπαν πως δεν είναι ευχαριστημένοι από την παρουσία του βασιλιά εκεί.

«Διαφωνώ απολύτως», είπε ο Νάτι Πουτζμπαράκα. «Όλοι ξέρουμε τι συνέβη στην Καταλονία... Μερικοί από εμάς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τι συνέβη την 1η Οκτωβρίου».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X