ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εντείνεται η πίεση προς τον Χαφτάρ

H Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να ανακτήσει επιρροή στην περιοχή και εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτικής αποστολής

Kathimerini.gr

Εντείνονται οι πιέσεις προς τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν την άμεση επανάληψη της παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Αγκυρα τον κάλεσε να αποδεχθεί πολιτική λύση της λιβυκής κρίσης. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να ανακτήσει επιρροή στην περιοχή και εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατιωτικής αποστολής με στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε από το Νταβός ότι η Ενωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις διπλωματικές της προσπάθειες με στρατιωτική ισχύ.

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ είχε διακόψει την παραγωγή και εξαγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη την Κυριακή, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η διάσκεψη του Βερολίνου. Χθες, η αμερικανική πρεσβεία στη Λιβύη τον κάλεσε να επιτρέψει δίχως καθυστέρηση την επανάληψη της παραγωγής πετρελαίου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας –η οποία υποστηρίζει τον αντίπαλο του Χαφτάρ και επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης πρωθυπουργό Φαγιέζ αλ Σαράζ– Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε, χθες ,σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο πως ο Χαφτάρ θα πρέπει «να επιστρέψει αμέσως στη γραμμή της πολιτικής λύσης και να προβεί σε συγκεκριμένα και θετικά βήματα, στο πνεύμα των εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας για ηρεμία».

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαφτάρ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και πολιορκεί την πρωτεύουσα Τρίπολη από τον περασμένο Απρίλιο. Ο Χαφτάρ υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από Ρωσία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτο και Γαλλία, ενώ τον Σαράζ υποστηρίζουν κυρίως η Τουρκία και η Ιταλία. Ηδη, από το βράδυ της Κυριακής, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της εκεχειρίας.

Τη στιγμή που οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφωνούσαν στις Βρυξέλλες πως θα πρέπει να προετοιμάζονται για την ανάπτυξη ναυτικής και αεροπορικής δύναμης η οποία θα επιτηρεί το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, η Φον ντερ Λάιεν δήλωνε στο Bloomberg πως η Ενωση θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις διπλωματικές της προσπάθειες μέσω στρατιωτικής ισχύος.

O Γιόζεπ Μπορέλ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως η όποια ανάπτυξη ευρωπαϊκών στρατευμάτων θα γίνει μόνο αφότου επιτευχθεί πλήρης εκεχειρία στη Λιβύη. «Ελεγχος όπλων, έλεγχος του εμπάργκο – υπάρχουν αρκετές πιθανότητες και οι υπουργοί θα πρέπει να αποφασίσουν τι να κάνουν ώστε να συμβάλουμε στην εφαρμογή των αποφάσεων» της συνόδου του Βερολίνου, είχε πει τη Δευτέρα ο Μπορέλ.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες διστάζουν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στη Λιβύη και χθες ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη Γκασέμ Σαλαμέ τάχθηκε κατά της αποστολής διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης. «Τα ξένα στρατεύματα δεν είναι αποδεκτά στη Λιβύη. Επίσης, δεν βλέπω προθυμία της διεθνούς κοινότητας να τα στείλει», είπε ο Σαλαμέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X