ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επανεξέταση των διδάκτρων στα βρετανικά πανεπιστήμια

Ανήγγειλε η Μέι - οι φοιτητές θα πρέπει να πληρώνουν απευθείας το κόστος

Kathimerini.gr

Σε ευρεία επανεξέταση των διδάκτρων που χρεώνουν τα βρετανικά πανεπιστήμια προχωρεί η Τερέζα Μέι, που απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησής τους.

Απαντώντας στις υποσχέσεις των Εργατικών για πλήρη κατάργηση διδάκτρων, η Μέι ανέφερε ότι «κάτι τέτοιο το μόνο που θα κατάφερνε είναι να αυξήσει την επιβάρυνση στους φορολογούμενους και να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων».

Σε ομιλία της στο Ντάρμπι, η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι παραμένει αφοσιωμένη στην αρχή ότι «οι φοιτητές που επωφελούνται απευθείας από την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να πληρώνουν απευθείας το κόστος αυτό στα Ιδρύματα».

Η κυρία Μέι προειδοποίησε πάντως ότι το βρετανικό εκπαιδευτικό σύστημα, δεν πέτυχε να είναι ανταγωνιστικό ως προς το θέμα των τιμών.

Σχεδόν όλα τα πτυχία χρεώνονται έως και 9.250 λίρες το χρόνο και τα επιτόκια κυμαίνονται στο 6.1%.

Οι φοιτητές στην Αγγλία έχουν να αντιμετωπίσουν «ένα από τα πιο ακριβά πανεπιστημιακά συστήματα τον κόσμο» και το επίπεδο των διδάκτρων που χρεώνονται δεν ανταποκρίνονται στην ποιότητα προγραμμάτων».

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για το κόστος στους γονείς αλλά και στους φοιτητές, , πρόσθεσε η κυρία Μέι.

Αυτή τη στιγμή τα δίδακτρα των πανεπιστημίων είναι παγωμένα στις 9.250 λίρες κάτι που είναι πιθανό να επεκταθεί για έναν ακόμη χρόνο όσο θα διαρκέσει δηλαδή η διαδικασία αναθεώρησης.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις για δραστικό περιορισμό της βασικής τιμής των διδάκτρων.

Την επανεξέταση στου συστήματος διδάκτρων θα αναλάβει μία ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, που μεταξύ άλλων καλείται να αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να υιοθετηθούν εκ νέου τα επιδόματα συντήρησης που παρέχονταν στους φτωχότερους φοιτητές για να καλύψουν το κόστος διαβίωσης, πριν καταργηθούν από την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Η κατάργηση αυτών των επιδομάτων σε συνδυασμό με την αύξηση του ανώτατου ορίου διδάκτρων στις 9.250 ανά έτος σπουδών από 3.000 λίρες που ήταν αρχικά το όριο όταν υιοθετήθηκε το σύστημα αποτελούν διαρκή αιτία διαμαρτυριών από τη φοιτητική κοινότητα και την αντιπολίτευση.

Πάντως η σκιώδης υπουργός εκπαίδευσης των Εργατικών, Άντζελα Ρέινερ χαρακτήρισε την όλη διαδικασία αναθεώρησης «χάσιμο χρόνου» .

«Οι Εργατικοί θα καταργήσουν τα δίδακτρα και θα παράσχουν δωρεάν δια βίου εκπαίδευση», είπε η κ. Ρέινερ.

Ωστόσο η Τερέζα Μέι επέμεινε ότι μια πλήρης κατάργηση διδάκτρων θα επέφερε πλήγμα στα πανεπιστήμια ενώ θα σήμαινε και περισσότερους φόρους για όσους δεν κάνουν χρήση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

«Τα πανεπιστήμια θα έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση να ανταγωνίζονται τα σχολεία και τα νοσοκομεία για την πρόσβαση στην κρατική χρηματοδότηση, με τελικό αποτέλεσμα τον περιορισμό των εισακτέων».

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Ντέμιαν Χιντς είπε ότι επιθυμούσε «περισσότερη ποικιλία» στο επίπεδο των διδάκτρων, και ζήτησε περισσότερη ευελιξία στον τρόπο που είναι διαρθρωμένα τα βρετανικά πανεπιστημιακά προγράμματα, όπως για παράδειγμα τα «διετή προγράμματα» που θα διευκόλυναν περισσότερο όσους φοιτητές είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ