ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επεσε η κυβέρνηση στην Ιορδανία εν μέσω μαζικών διαδηλώσεων

Ο παράγοντας του ΔΝΤ και ο περιφερειακός αντίκτυπος της νέας κρίσης στο βασίλειο της Ιορδανίας

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί εν μέσω διαμαρτυριών και μαζικών διαδηλώσεων που ανοίγουν τον δρόμο για σαρωτικές εξελίξεις σ’ ένα αραβικό βασιλικό που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, τόσο στο διπλωματικό όσο και στο ενεργειακό πεδίο της ευρύτερης περιοχή.

Ο πρωθυπουργός Χάνι Αλ-Mulki αποδέχθηκε τη σύσταση-εντολή του βασιλιά της Ιορδανίας και ανακοίνωσε την παραίτησή του το μεσημέρι της Δευτέρας. Μετά από αυτή την παραίτηση, ο Αμπντουλάχ ΙΙ παραδίδει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης στον Ομάρ Αλ Αζάζ.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Χάνι Αλ-Mulki 

Η αλλαγή σκυτάλης στην πολιτική ηγεσία της Ιορδανίας έρχεται σε μια στιγμή που για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα χιλιάδες πολίτες έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα Αμμάν, υψώνοντας την φωνής τους ενάντια στις αυξήσεις των τιμών που επιβάλλει το ΔΝΤ και σε ένα νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης που εστάλη στο κοινοβούλιο τον προηγούμενο μήνα.

Οι διαμαρτυρίες, που έλαβαν επίσης χώρα και στις κυριότερες επαρχίες, είναι οι μεγαλύτερες που το Βασίλειο έχει δει εδώ και χρόνια. Διαδηλωτές βρίσκονται κοντά σε κυβερνητικά κτίρια, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιορδανίας Χάνι Αλ-Μουλκί, η κυβέρνηση του οποίου πρότεινε αύξηση του φόρου εισοδήματος κατά τουλάχιστον 5%. Ο Μουλκί ανέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού το 2016 έχοντας δεσμευτεί για τη βελτίωση της οικονομίας της χώρας του εν μέσω περιφερειακής αναταραχής και προσφυγικής κρίσης.

Η Ιορδανία αντιμετωπίζει για πολλά χρόνια σοβαρά οικονομικά προβλήματα και εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένη βοήθεια. Στο πλαίσιο μιας σειράς οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση του εθνικού χρέους της Ιορδανίας των $37bn, που ισοδυναμεί με 95% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), η κυβέρνηση εισήγαγε αυξήσεις των τιμών των βασικών προϊόντων. Το κόστος των καυσίμων έχει αυξηθεί πέντε φορές σε 2018 και οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί μέχρι 55%.

Ο περιφερειακός αντίκτυπος

Η νέα πολιτική κρίση στην Ιορδανία φέρει σημασία και αντίκτυπο από δυο απόψεις.

Πρώτον, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις χώρες της περιοχής. Τα μέτρα οικονομικής λιτότητας προκαλούν λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία πυροδοτεί σαρωτικές εξελίξεις και πολιτικές ανατροπές.

Δεύτερον, η νέα κρίση φέρνει στο προσκήνιο την εύθραυστη και αδύναμη φύση του πολιτικού συστήματος και πολιτεύματος της μοναρχίας της Ιορδανίας. Ανά πάσα στιγμή, το Βασίλειο μπορεί να βρεθεί ενώπιον σαρωτικών εξελίξεων που εκτός από την ίδια την Ιορδανία έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή καθώς από διπλωματική, στρατιωτική και ενεργειακή άποψη, χώρες όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασιλείου στηρίζονται στην συνεργασία του Αμμάν.

Το Ισραήλ στηρίζει τις ελπίδες του για νέα κέρδη στο ενεργειακό πεδίο στις νέες συμφωνίες με την Ιορδανία. Μια ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής γραμμής στο Αμμάν μπορεί να ανατινάξει αυτές τις συμφωνίες στον αέρα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X