ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:19
 

Ερευνητική βάση στην Ανταρτική δημιουργεί η Τουρκία

Η τουρκική αποστολή θα διεξάγει επιστημονικές μελέτες για 30 ημέρες.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στα πλαίσια των μεγαλόπνοων σχεδίων της Τουρκίας για τον 21ο αιώνα εντάσσεται μια νέα κίνηση που αφορά την Ανταρτική και βρίσκει αντίκτυπο σήμερα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Πρακτορείο Ανατολίας μια τουρκική ομάδα αποστολής, αναχώρησε για την Ανταρκτική για να δημιουργήσει μια προσωρινή επιστημονική ερευνητική βάση.

Ο αρχηγός της ομάδας Burcu Ozsoy κατά τη μετάβαση της ομάδας στην Ανταρτική δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η εναέρια θέα είναι πολύ συναρπαστική για τους πρώτους επισκέπτες». Η ίδια πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες έχουν καλή κατάσταση υγείας και υψηλά κίνητρα για την νέα αποστολή.

Ένα μέλος της τουρκικής ομάδας του Sahika Ercumen, ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος Τούρκος δύτης, δήλωσε: «είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι εδώ με αυτούς τους επιστήμονες και είμαι μέρος της αποστολής».

Το ταξίδι, το οποίο διήρκησε σχεδόν μια εβδομάδα με πέντε πτήσεις, ξεκίνησε στις 29 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Ο πρώτος προορισμός της ομάδας ήταν το Σάο Πάολο, η πρωτεύουσα της Βραζιλίας. Η ομάδα αργότερα ταξίδεψε στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο. Μετά από ένα ταξίδι 30 ωρών συνολικά, η ομάδα στην πιο νότια πόλη της Χιλής, στο Πουέρτο Γουίλιαμς. Μετά από μια διήμερη διαμονή η τουρκική αποστολή έφτασε στο νησί του Βασιλέως Γεωργίου στην Ανταρκτική με πτήση δύο ωρών.

Η φετινή αποστολή -υποστηριζόμενη από την τουρκική προεδρία, το Υπουργείο Βιομηχανίας και τεχνολογίας, και το Τεχνικό πανεπιστημιακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, καθώς και οκτώ άλλα Τουρκικά πανεπιστήμια- θα διεξάγει επιστημονικές μελέτες για 30 ημέρες. Δύο αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί παρακολούθησης που παράγονται στην Τουρκία θα τοποθετηθούν στην περιοχή επίσης, από τη γενική διεύθυνση Μετεωρολογίας της χώρας για να λάβουν δεδομένα για δύο χρόνια.

Μακροπρόθεσμα η Τουρκία στοχεύει στη δημιουργία μιας μόνιμης βάσης στην περιοχή. Το πρώτο Κέντρο Έρευνας της Τουρκίας για τους Πόλους ιδρύθηκε στην Ανταρκτική το 2015 από το τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Η αποστολή του Κέντρου είναι να διεξάγει έρευνα για την Ανταρκτική και να ενισχύσει το προφίλ της Τουρκίας στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X