ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ερντογάν: Θα ενισχύουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία

«Με την Ρωσία οι σχέσεις μας αναπτύσσονται γρήγορα από το ζήτημα της Συρίας έως τον τουρισμό και την άμυνα» δήλωσε ο Ερντογάν

Kathimerini.gr

Η Τουρκία προτίθεται να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, και στον αμυντικό τομέα, ενώ κατέστη δυνατόν να ξεπεράσουμε όλες τις προκλήσεις που είχαν ως στόχο την καταστροφή τους, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της τουρκικής βουλής.

«Με την Ρωσία οι σχέσεις μας αναπτύσσονται γρήγορα από το ζήτημα της Συρίας έως τον τουρισμό και την άμυνα. Υλοποιούμε έργα από κοινού. Υπήρξαν πολλές προκλήσεις που είχαν ως στόχο να χαλάσουν τις σχέσεις μας. Όμως τις ξεπεράσαμε. Νομίζω ότι θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις σχέσεις», δήλωσε ο Ερντογάν

Τον Δεκέμβριο του 2017 η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, η υλοποίηση της οποίας θα γίνει με την χορήγηση δανείου εκ μέρους της Ρωσίας προς την Τουρκία. Η Άγκυρα θα αγοράσει δύο συστοιχίες αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, ενώ οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία που αφορά την τεχνολογική συνεργασία στον τομέα της παραγωγής των S-400 στην Τουρκία.
Οι ΗΠΑ και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επέκριναν επανειλημμένα την Άγκυρα για την συμφωνία αυτή

Στην τουρκική Bosphorus Gaz πούλησε το μερίδιό της η Gazprom
Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom ολοκλήρωσε την πώληση του μεριδίου της στην τουρκική Bosphorus Gaz, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού ομίλου. Η πώληση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει τα πεπραγμένα πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο.

Η ρωσική εφημερίδα Kommersant είχε γράψει πέρυσι, ότι η Gazprom αποφάσισε να τερματίσει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στον τομέα του φυσικού αερίου στην Τουρκία, πουλώντας το μερίδιο της στην επενδυτική εταιρεία Akfel Holding η οποία εθνικοποιήθηκε στα τέλη του 2016.

Τον Ιούνιο του 2017 ο αναπληρωτής πρόεδρος της Gazprom Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, είχε αναφερεθί στο ενδεχόμενο, η Gazprom να πουλήσει ακόμη και το 71% του μεριδίου που είχε στον τουρκικό εισαγωγέα φυσικού αερίου Bosphorus Gaz, της οποίας έγινε μέτοχος το 2009. Αναφερόμενος μάλιστα στις εξελίξεις στην τουρκική αγορά, είχε πεί ότι ενέχουν δυσκολίες που οφείλονται και στην οικονομική κατάσταση.

Σήμερα όμως δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, ο ρωσικός όμιλος να αποσυρθεί πλήρως από την τουρκική αγορά φυσικού αερίου εντός του τρέχοντος έτους.

Στην Τουρκία ρωσικό φυσικό αέριο εισάγουν η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Botas και ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης έχουν αποκτήσει αυτό το δικαίωμα. Στο πλαίσιο των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με την Gazprom εισάγουν 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως το οποίο διοχετεύουν στην εσωτερική αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση