ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:01
 

Φεύγει ο πάστορας, παραμένουν τα προβλήματα

Μυστική αμερικανοτουρκική συμφωνία έφερε την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στην τουρκική πρωτεύουσα η είδηση της απελευθέρωσης του Αμερικανού πάστορα, η υπόθεση του οποίου έφερε αντιμέτωπη την Τουρκία με τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζεται από τους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους ως αναμενόμενη. Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ, η ηγεσία του Ντόναλτ Τραμπ αναζητούσε μια «ιστορία επιτυχίας», η οποία θα συμβάλλει στην ενίσχυση των ποσοστών των Ρεπουμπλικάνων. Την ίδια ώρα, η Τουρκία αναζητούσε ευκαιρίες για να περιορίσει τις πιέσεις που δέχεται από διάφορες χώρες, κυρίως τις ΗΠΑ, στο διπλωματικό και οικονομικό πεδίο. Τελικά, οι ανάγκες και των δυο πλευρών έφεραν την συμβιβαστική λύση που παρείχε η τουρκική δικαιοσύνη πριν από λίγη ώρα.

Ο Andrew Brunson επιστρέφει στην χώρα του έχοντας καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με βάση τις κατηγορίες που του απεύθυναν οι τουρκικές αρχές. Στο παρελθόν, οι κυβερνητικοί κύκλοι και οι διωκτικές αρχές εστίασαν στις υποτιθέμενες διασυνδέσεις του πάστορα με τρομοκρατικές οργανώσεις. Σήμερα, στην αίθουσα του δικαστηρίου, οι μάρτυρες που έφεραν στο παρελθόν, στο προσκήνιο τέτοιου είδους ισχυρισμούς, προχώρησαν στην αναθεώρηση των καταθέσεων και απόψεων τους, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση του κ. Brunson.

Σε τελική ανάλυση, επιχειρώντας να διαφυλάξει το γόητρο της, η τουρκική πλευρά επέμενε στην καταδίκη του πάστορα. Ωστόσο, προχώρησε στην άρση όλων των περιοριστικών ορών και την απαγόρευση της εξόδου από την χώρα. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Τραμπ, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτισαν την νέα εξέλιξη και ανακοίνωσαν ότι ο πάστορας θα επιστρέψει στην χώρα του σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Από την πλευρά του, το τουρκικό Προεδρικό υπογράμμισε το γεγονός ότι η Τουρκία είναι κράτος δικαίου, μια επισήμανση που δεν πείθει πολλές μερίδες της κοινωνίας, καθώς αμερικανικά μέσα μεταδίδουν ότι η απελευθέρωση του πάστορα έρχεται με βάση μυστικής συμφωνίας Τουρκίας-ΗΠΑ.

Η καθυστερημένη υλοποίηση μιας μυστικής συμφωνίας

Όλες οι πληροφορίες από την τουρκική πλευρά και πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στην αμερικανική πρωτεύουσα, δείχνουν ότι, υπό κανονικές συνθήκες, η απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα θα ερχόταν νωρίτερα, αν δεν είχε διαμεσολαβήσει η ένταση της τουρκικής πλευράς.

Συγκεκριμένα, το προηγούμενο διάστημα, η αμερικανική πλευρά διαμεσολάβησε εκ μέρους της τουρκικής πλευράς για την απελευθέρωση μιας Τουρκάλας ακτιβίστριας που κρατούταν στο Ισραήλ. Η αμερικανική πλευρά ανέμενε ότι ως αντάλλαγμα της προσωπικής διαμεσολάβησης του Προέδρου Τραμπ, η τουρκική πλευρά θα προχωρούσε άμεσα στην απελευθέρωση του πάστορα. Αυτό δεν συνέβη, διότι η τουρκική πλευρά έθεσε νέους όρους σχετικά με την Υπόθεση της κρατικής Τράπεζας Χαλκ και τον ρόλο της Τουρκίας στο ζήτημα της παράκαμψη των απομονώσεων που επιβλήθηκαν στο Ιράν.

Οι όροι της τουρκικής πλευράς είχαν ως αποτέλεσμα την κορύφωση της έντασης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και την επιδείνωση της κατάστασης στην τουρκική οικονομία. Τελικά, χρειάστηκαν αρκετές εβδομάδες για να έρθουν εκ νέου σε συμφωνία Ουάσιγκτον και Άγκυρα για την απελευθέρωση του κ. Brunson που κρατούταν στις τουρκικές φυλακές και σε κατ’οίκον περιορισμό από τα τέλη του 2016.

Σύμφωνα με τελευταίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την αμερικανική πλευρά, η Ουάσιγκτον μετά από την νέα εξέλιξη, ενδέχεται να «ανταποδώσει» στην τουρκική πλευρά με βήματα καλής θελήσεως στο ζήτημα των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην τουρκική πλευρά και σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες εμπλέκεται το τουρκικό δημόσιο.

Τα προβλήματα παραμένουν

Ανεξάρτητα από τις προθέσεις της αμερικανικής πλευράς και την νέα θετική εξέλιξη στις διμερείς σχέσεις, η πραγματικότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις παραμένει μια και μοναδική: Σε διάφορα πεδία οι δυο χώρες εξακολουθούν να προβάλλουν συγκρουόμενες απόψεις.

Στο ζήτημα της Συρίας, συνεχίζεται η συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους, γεγονός που εξοργίζει την Άγκυρα, η οποία εξαγγέλλει επικείμενη εισβολή στην βορειοανατολική Συρία. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το «φλερτ» της Τουρκίας με την Ρωσία και η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να απομακρύνεται από τον στόχο του εκδημοκρατισμού. Επίσης, στον στόχαστρο της τουρκικής πλευράς παραμένουν συνεργάτες των διπλωματικών αποστολών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, την στιγμή που ο Αμερικανός πάστορας απελευθερωνόταν, τουρκικό δικαστήριο απέρριπτε αίτημα αποφυλάκισης τουρκικής καταγωγής, μεταφραστή του Προξενείου των ΗΠΑ στα Άδανα. Οι τουρκικές αρχές των κατηγορούν με το πρόσχημα της κατασκοπείας και της εμπλοκής σε τρομοκρατικές πράξεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X