ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φόβοι για νέα οικονομική και πολιτική αστάθεια στην Τουρκία

Κόμματα της αντιπολίτευσης προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για ακύρωση του αποτελέσματος

Λίγες ώρες μετά το τέλος του δημοψηφίσματος, η πολιτική ένταση στην Τουρκία κορυφώνεται σε επικίνδυνα επίπεδα. Τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοινώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν κάθε είδους νομικό μέσο για να ακυρώσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στο πλευρό αυτών των κομμάτων βρίσκονται η ΕΕ, οι ξένοι και οι ανεξάρτητοι παρατηρητές και χιλιάδες πολίτες που κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της εκλογικής νοθείας και του αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απαντά με ανάμειχτα μηνύματα στην αντιπολίτευση. Ο Πρωθυπουργός Μπιν Αλί Γιλντιρίμ επιλέγει προσεκτικά τις τοποθετήσεις του και στέλνει μηνύματα λαϊκής ενότητας και φιλίας στην αντιπολίτευση. Από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, ζητά από την αντιπολίτευση να εστιάσει μαζί με την κυβέρνηση στην οικονομική ευμάρεια και πολιτική σταθερότητα της νέας περιόδου.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει την δική του άποψη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κριτικής της αντιπολίτευσης και της Δύσης. Πιστός στην στρατηγική που ανέπτυξε κατά την προεκλογική περίοδο, ο κ. Ερντογάν επιλέγει για μια ακόμη φορά να ανεβάσει τους τόνους και εξαπολύει νέα, μετωπική επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και της Δύσης. Προτείνει την διεξαγωγή δυο νέων δημοψηφισμάτων, ένα για την επιστροφή της θανατικής ποινής και ένα για το μέλλον της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ.

Οι Τούρκοι αναλυτές και οικονομολόγοι δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους απέναντι στις νέες εξελίξεις. Καλά ενημερωμένες πηγές από τις ηγεσίες δυο μεγάλων τουρκικών τραπεζών επισημαίνουν το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν, παρά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που πλέον έχει τεθεί υπό δημόσια αμφισβήτηση, εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει συνέχεια στην σκληρή αντιπαράθεση με την Δύση και την ΕΕ. Η συγκεκριμένη επιλογή του δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας και φυσικά για το μέλλον της πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ήδη κάποιοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα το αμερικανικό δολάριο ενδέχεται να ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των τεσσάρων λιρών. «Σε μια περίοδο που ένας στους δυο πολίτες αμφισβητεί την νομιμότητα του καθεστώτος κανένας ξένος επενδυτής δεν είναι σε θέση να αισθάνεται ασφάλεια στην τουρκική αγορά», επισημαίνει μια πηγή μας.

Αμφισβητούν το αποτέλεσμα

Εν τω μεταξύ, το τουρκικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσφεύγει στην Ανώτατη Εκλογική Αρχή με το αίτημα για την επανάληψη του δημοψηφίσματος για την συνταγματική αναθεώρηση.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα καταγγέλλει ότι έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκλογικής νοθείας σε πάνω από 10.000 εκλογικά κέντρα. Το κόμμα καλεί και τους Τούρκους πολίτες να απευθυνθούν στην ανώτατη εκλογική αρχή για την ακύρωση του δημοψηφίσματος. Το ΡΛΚ προειδοποιεί ότι οι Τούρκοι πολίτες έχουν το δικαίωμα της αντίστασης σε παρανομίες. Επίσης ανακοινώνει ότι μέχρι στιγμής το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο έχει αποφύγει να δώσει πειστικές απαντήσεις σε επίμαχα ερωτήματα.

Μαζί με το ΡΛΚ άλλα δυο κόμματα ετοιμάζονται να προσφύγουν στην εκλογική αρχή. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού έχει ήδη ανακοινώνει ότι θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό μέσο για να διεκδικήσει τα δικαιώματα των πολιτών. Ακόμη, το Κόμμα της Πατρίδας ανακοινώνει ότι αρχικά θα δοκιμάσει την τύχη του στην Ανώτατη Εκλογική Αρχή. Στην συνέχεια, εφόσον δεν εξασφαλιστεί κάποιο θετικό αποτέλεσμα σχετικά με την ματαίωση του δημοψηφίσματος, τότε το κόμμα θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τις θέσεις της αντιπολίτευσης ενισχύουν οι διαμαρτυρίες των ξένων και ανεξάρτητων παρατηρητών της ΕΕ και φυσικά οι χιλιάδες πολίτες που χύνονται στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της εκλογικής νοθείας. Από το βράδυ της Κυριακής, σε διάφορες πόλεις της δυτικής Τουρκίας, χιλιάδες πολίτες κατεβαίνουν στους δρόμους και υψώνουν την φωνή τους κατά της κυβέρνησης. Στην Κωνσταντινούπολη και στην Σμύρνη, παρατηρητές και δημοσιογράφοι κάνουν λόγο για «δυναμική της Υπόθεσης Γκεζί» που ενδέχεται να οδηγήσει την Τουρκία σε νέες περιπέτειες στο πολιτικό πεδίο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Κυριακή, σε εκλογικά κέντρα όπου ψήφισαν αστυνομικοί και στρατιωτικοί επικράτησε το «όχι» με μεγάλη διαφορά, γεγονός που έρχεται να δώσει διαστάσεις στους προβληματισμούς της κυβέρνησης.

Ο οδικός χάρτης

Παρά τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης και της Δύσης, όπως υπογραμμίστηκε πιο πάνω, ο Πρόεδρος Ερντογάν και οι συνοδοιπόροι του εμφανίζονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τον οδικό χάρτη που δημιούργησαν για το μέλλον της χώρας την προηγούμενη περίοδο.

Σε πρώτο επίπεδο, η κυβέρνηση δίνει παράταση στον νόμο έκτακτης ανάγκης και προετοιμάζεται για μια σειρά σημαντικών αλλαγών στο νομικό πλαίσιο της χώρας, έτσι ώστε οι νόμοι να εναρμονιστούν με το νέο πολίτευμα. Παράλληλα, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) θέτει επί τάπητος τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και ξεκινά αγώνα δρόμου για να καλυφθούν τα κενά και οι αδυναμίες σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες μέχρι τις εκλογές του 2019.

Στην νέα περίοδο, με πρωτοβουλία του Προεδρικού, η Τουρκία ενδέχεται να εστιάσει σε δυο σημαντικά νομοσχέδια. Η θανατική ποινή και το μέλλον της Τουρκίας στην ΕΕ ενδέχεται να είναι δυο θέματα που θα απασχολήσουν την τουρκική και διεθνή κοινή γνώμη.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση