ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:22
 

Φόρουμ Σόφιας: Συζήτηση για ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας

«Η χώρα του έχει μισό αιώνα εμπειρίας στην προετοιμασία για ένταξη στην ΕΕ»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Η προοπτική των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, έπειτα από τη σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στη Βάρνα και ο ρόλος της Βουλγαρίας, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, συζητήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, σε φόρουμ στη Σόφια,που διοργάνωσε η PanEuropa Bulgaria και το Ίδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης ( IKV), όπως μεταδίδει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων - BTA.

Σύμφωνα με τo BTA, ο Πρόεδρος του Ατλαντικού Συλλόγου της Βουλγαρίας, Solomon Passy, ανέφερε ότι η σύνοδος της Βάρνας ήταν ένα σημαντικό σημείο στη βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Επεσήμανε ότι η Βουλγαρία μπορεί να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στον διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. "Είμαστε γείτονες εδώ και αιώνες και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, επομένως η Βουλγαρία έχει και θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο", πρόσθεσε ο Solomon Passy.

Ο Τούρκος Πρέσβης Hasan Ulusoy δήλωσε ότι ήταν εκεί στη Βάρνα κατά τη διάρκεια της συνάντησης και διαπίστωσε πόσο επίκαιρη ήταν για έναν ανοιχτό διάλογο στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. Έδωσε στη Βουλγαρία τα εύσημα για τη συνάντηση και την ονόμασε "καλό γείτονα και σύμμαχο".

Είπε επίσης ότι η χώρα του έχει μισό αιώνα εμπειρίας στην προετοιμασία για ένταξη στην ΕΕ και ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον στρατηγικό του στόχο να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Ο επικεφαλής του Ιδρύματος Οικονομικής Ανάπτυξης στην Τουρκία (IKV), Ayhan Zeytinoglu, δήλωσε ότι η βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ήταν μια ευκαιρία για την ενεργοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών" και χαρακτήρισε τη διάσκεψη της Βάρνας ως "ένα θετικό βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης".

Αναφέρθηκε σε μια έρευνα που δείχνει ότι η πλειονότητα των Τούρκων υποστηρίζει την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ, παρόλο που δεν αναμένουν όλοι ότι αυτό θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Ο Τούρκος Πρεσβευτής στην ΕΕ, Faruk Kaymakci, δήλωσε ότι η διεύρυνση της ΕΕ φέρνει ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία. Είπε ότι η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μέρος των Βαλκανίων.

Υποστήριξε ότι η έννοια των "Δυτικών Βαλκανίων" σχεδιάστηκε από την ΕΕ προκειμένου να διαχωριστεί η Τουρκία από τις άλλες υποψήφιες χώρες.

Ο κ. Kaymakci μίλησε για τον ρόλο της χώρας του στην ανάσχεση της ροής των μεταναστών στην Ευρώπη, και είπε ότι η διαδικασία για την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη προς τους Σύρους πρόσφυγες είναι κάπως αργή.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ΕΕ και της Τουρκίας ήταν επίσης στο επίκεντρο των παρατηρήσεων του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη Βουλγαρία Ognyan Zlatev. "Εκτιμούμε την αποφασιστικότητα που εκφράζεται επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου πολιτικού επιπέδου στην Τουρκία, για την Τουρκία να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της προοπτική, δήλωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X