ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Φρένο» στις αλλαγές στην Ευρωζώνη

«Δεν είναι προς το συμφέρον μας να παγώσει η διαδικασία στη Γερμανία», δήλωσε χθες ο Μακρόν

Kathimerini.gr

Το αδιέξοδο στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία μπλοκάρει τις εξελίξεις στους κόλπους της Ευρωζώνης, με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν να γίνεται ο πρώτος που αναγνωρίζει τις συνέπειες της καθυστέρησης.

«Δεν είναι προς το συμφέρον μας να παγώσει η διαδικασία», δήλωσε χθες ο Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε με την υπηρεσιακή καγκελάριο Μέρκελ τη νύχτα της Κυριακής, όταν ανακοινώθηκε η κατάρρευση των συνομιλιών. Στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας επρόκειτο να συζητήσουν τα σχέδια μεταρρύθμισης της θεσμικής αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, με στόχο τη θωράκισή της απέναντι στην επόμενη κρίση. Η διαπραγμάτευση προβλεπόταν δύσκολη, αλλά τώρα θα είναι κάτι χειρότερο: σαθρή. Η Αγκελα Μέρκελ θα έχει δεμένα χέρια όχι μόνο για τεχνικούς λόγους (έλλειψη κυβέρνησης), αλλά και για βαθύτατα πολιτικούς: το γερμανικό πολιτικό αδιέξοδο υπενθύμισε ότι στη Γερμανία υπάρχει μια ηχηρή μειοψηφία (FDP, AfD) που εξακολουθεί να διαφωνεί και η οποία θα εκμεταλλευθεί εκλογικά κάθε βήμα συνεννόησης της καγκελαρίου με τον Γάλλο πρόεδρο.

«Τα μεγάλα προβλήματα τα βλέπω σε όλους τους οικονομικούς φακέλους, αλλά όχι π.χ. στην άμυνα», είπε στην ιστοσελίδα Politico διπλωμάτης που υπηρετεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πράγματι, την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία, αν και κυβερνάται από υπηρεσιακή κυβέρνηση, έβαλε την υπογραφή της στην ενεργοποίηση της Διαρκούς Συνεργασίας στην Ασφάλεια (PeSCo). Η υπηρεσιακή καγκελάριος αναμένεται να επισφραγίσει την πολιτική αυτή στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. Επίσης, αναμένεται να προχωρήσει η επιλογή του νέου επικεφαλής του Εurogroup.

Κατά τα λοιπά, όμως, «η Γερμανία είναι πολύ σημαντική χώρα στην Ευρώπη και έτσι θα είναι δύσκολο να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Χάλμπε Ζάιλστρα. Ο Ζάιλστρα θύμισε ότι η Ολλανδία χρειάστηκε επτά μήνες προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση. «Οπότε θα έλεγα να το ξανασκεφτούν, ίσως είναι καλύτερα να αρχίσουν ξανά να συνομιλούν από το να πάνε σε εκλογές», προσέθεσε.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες δεν θεωρούν ότι οι πολιτικές δυσκολίες στη Γερμανία θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, εφόσον σε αυτή τη φάση οι «27» περιμένουν την προσφορά της Βρετανίας. Ωστόσο, μετά θα είναι η σειρά της Ε.Ε. να απαντήσει, με το ρολόι να μετρά αντίστροφα έως την προθεσμία εξόδου, τον Μάρτιο του 2019.

Πάντως, η Κομισιόν παραμένει αισιόδοξη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται απολύτως τις συνταγματικές διαδικασίες στη Γερμανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Το γερμανικό σύνταγμα προσφέρει βάση για σταθερότητα και συνέχεια σε ανάλογες καταστάσεις. Συνεπώς, είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει και σταθερότητα και συνέχεια.»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X