ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία-Αυστρία χωρίς κυβέρνηση και στη μέση Σύνοδος

Εν μέσω εμποδίων, δεν αναμένονται μεγάλες αποφάσεις στο διήμερο

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Μάλλον παράξενη χαρακτηρίζουν διεθνής αναλυτές και ΜΜΕ, τα όσα αναμένεται να συμβούν σήμερα και αύριο, στη διήμερη επί της ουσίας Σύνοδο Κορυφής. Κι αυτό γιατί όπως τονίζεται, η Γερμανία μετά τις εκλογές δεν έχει καταλήξει σε κυβερνητικό σχήμα, καταρχήν, έπεται η Αυστρία που βρίσκεται στον ίδιο παρανομαστή, ενώ δεσπόζει και το Brexit.

Τα χέρια της Μέρκελ είναι δεμένα, και έτσι, καμιά απόφαση δεν μπορεί να παρθεί στο όνομα της Γερμανίας, την ώρα μάλιστα που δεσπόζουν θέματα που άπτονται των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, του μεταναστευτικού, αλλά και την πιθανότητα στο μέλλον να υπάρξει και ένας ΥΠΕΞ της Ένωσης. Κάτι που ισχύει και για την Αυστρία, παράλληλα όμως όχι για τη Γαλλία με τον Μανουέλ Μακρόν να έχει τη δική του ατζέντα ως προς την πορεία που θα πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η ΕΕ.  

Εκείνο που μοιάζει σαν πιθανότερο σενάριο είναι να μετατεθούν χρονικά οι όποιες αποφάσεις, όταν όμως η Τουρκία επιμένει στο να υπάρξει κατάληξη τόσο προς την διαπραγματευτική πορεία της ένταξης στην ΕΕ αλλά και στο θέμα της αναβάθμισης της τελωνιακής ένωσης. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε το μήνυμα του ότι θα πρέπει ν’ αποφασίσει η Ευρώπη αν θέλει ή όχι την Τουρκία στην Ένωση. Εν γένει στα ευρωτουρκικά, αναμένεται να τοποθετηθεί όπως έγραψε η "Κ" και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Η τοποθέτηση θα έχει ως άξονα και το κυπριακό, εφόσον αναζητείται τρόπος επανέναρξης της διαδικασίας των συνομιλιών, μετά τις εκλογές, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν βήματα από την Τουρκία για τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, κάτι που αναμένεται να θίξει και πάλι ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Τα χρήματα του Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα υποσχεθεί σήμερα ότι θα κάνει όσο ευκολότερο είναι δυνατόν για τους πολίτες των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στη χώρα της να παραμείνουν μετά το Brexit, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να ξεμπλοκάρει τις συνομιλίες, η πορεία των οποίων οδήγησε να πολλαπλασιαστούν οι προτροπές προς την επικεφαλής των συντηρητικών να παραιτηθεί.

Εξασθενημένη μετά την απώλεια της πλειοψηφίας του Συντηρητικού Κόμματος στη Βουλή των Κοινοτήτων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, κι αφού δεν κατάφερε να επιτύχει όπως επιδίωκε συσπείρωση των Τόρις στο πρόσφατο συνέδριό τους, η Μέι ήλπιζε ότι θα κέρδιζε κάποιο έδαφος πείθοντας τους ηγέτες των άλλων χωρών μελών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες να προχωρήσουν πέρα από τα διαδικαστικά θέματα του διαζυγίου, να επεκταθούν στη μελλοντική εμπορική σχέση.

Αλλά οι ηγέτες της ΕΕ το απέκλεισαν, τονίζοντας κυρίως πως το Λονδίνο πρέπει να καταβάλει περισσότερα χρήματα στο πλαίσιο του διακανονισμού πριν από την αποχώρησή του από το ποσό που η Μέι θεωρεί αποδεκτό. Έτσι, η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα προσπαθήσει να μεταφέρει το επίκεντρο της προσοχής αλλού, προσφέροντας περισσότερες παραχωρήσεις στους πολίτες χωρών μελών της ΕΕ που ανησυχούν όλο και περισσότερο για τα δικαιώματα που θα έχουν στο ΗΒ αφού αυτό αποχωρήσει.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση