ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Για το Brexit ο Τούσκ, όταν αγκάθι είναι το μεταναστευτικό

Το πραγματικό τεστ για την ενότητά μας θα είναι η 2η φάση των διαπραγματεύσεων με το ΗΒ, είπε.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ζήτημα που θα αποτελέσει το πραγματικό "τεστ" της ενότητας των 27 της ΕΕ, θα είναι η δεύτερη φάση των συζητήσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Πρόεδρός του Ντόναλντ Τουσκ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, αναφορά και στο μεταναστευτικό πρόβλημα, μετά και τη διένεξη που είχε με την Κομισιόν. Αναφερόμενος στα ζητήματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, σημείωσε ότι "υπάρχουν ζητήματα που η έλλειψη ενότητας είναι ορατή" και συμπλήρωσε ότι "παρουσιάζοντας απλοϊκά" τις διαιρέσεις, τότε, "στα ζητήματα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης η διαίρεση είναι γεωγραφικά ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο και στα ζητήματα της μετανάστευσης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση".

Νωρίτερα οι τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ (V-4) συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κατά τη συνάντηση ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν 35 εκ. ευρώ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου, μέσω της Λιβύης, όπως και να συμμετάσχουν υπηρεσιακά στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, και ειδικά της Ιταλίας.

Οι χώρες του Βίζεγκραντ εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν και στην ενότητα της ΕΕ στο προσφυγικό, συμμετέχοντας στις δράσεις της που έχουν να κάνουν με αυτόν τον τομέα (προστασία των συνόρων). Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Γιούνκερ εξήρε τη σημασία της πρωτοβουλίας. Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε το προσφυγικό, ωστόσο συντάχθηκε με την, κατά δήλωσή του, "άποψη Τουσκ", πως οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις δεν αποτελούν τη λύση στο προσφυγικό, αλλά αντιθέτως η λύση είναι η μάχη ενάντια στη "μαφία των διακινητών ανθρώπων".

Στη συνάντηση ήταν παρών και ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζεντιλόνι, που ευχαρίστησε τις τέσσερις χώρες για την απόφασή τους. Και ο ίδιος έδωσε έμφαση στη μάχη κατά των λαθροδιακινητών ως μια από τις προτεραιότητες της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Το αγκάθι είναι το μεταναστευτικό 

Νωρίτερα σήμερα και καθώς είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις σε περιφερειακό επίπεδο για την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, οι θέσεις του Ντόναλντ Τουσκ για το ζήτημα, δεν πέρασαν χωρίς σχολιασμό. 

Το σχέδιο της Ε.Ε. για κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη βάσει υποχρεωτικών ποσοστώσεων υπήρξε διχαστικό και αναποτελεσματικό, υποστήριξε σε επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες ενόψει της συνόδου κορυφής ο Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

Ο Τουσκ, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της Ε.Ε. προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Εάν ωστόσο αυτό δεν καταστεί δυνατό ο ίδιος θα καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις. Η αναφορά αυτή θα μπορούσε να παραπέμπει και σε κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων τις οποίες αρνούνται να υλοποιήσουν η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία, με αποτέλεσμα να έχουν παραπεμφθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο από την Κομισιόν.

«Όταν μιλάμε για το προσφυγικό, ο διχασμός στην Ευρώπη είναι μεταξύ δύσης και ανατολής. Αυτές οι περιφέρειες παρασύρονται από συναισθηματισμούς και είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί έστω κοινή γλώσσα και λογικά επιχειρήματα», αρκέστηκε να πει ο κ. Τουσκ προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής.

Αβραμόπουλος: Απαράδεχτο το έγγραφο 

Μια από τις πλέον οργισμένες αντιδράσεις ήρθε από την πλευρά του Ευρωπαίου Επιτρόπου της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλο.  

Ο Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι το έγγραφο εργασίας που συνέταξε ο Τουσκ είναι «αντιευρωπαϊκό» και «απαράδεκτο». Ο ρόλος του Τουσκ ως Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ είναι να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αρχές, διαμαρτυρήθηκε ο Αβραμόπουλος. Αλλά το χαρτί του Τουσκ υπονομεύει τη σημαντική αρχή αλληλεγγύης, είπε. "Η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλληλεγγύη", δήλωσε ο Αβραμόπουλος.

Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και οι άλλοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν την Πέμπτη το βράδυ το θέμα της μεταρρύθμισης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση