ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή απειλεί τον Λίβανο

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου πραγματοποίησε χθες επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

ΠΗΓΗ: Reuters

Σε μια προφανή προσπάθεια να διαψεύσει τις φήμες που τον έφεραν υπό κράτηση στη Σαουδική Αραβία, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σαάντ Χαρίρι, πραγματοποίησε χθες σύντομη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο σουνίτης πολιτικός ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του το Σάββατο από τη Σαουδική Αραβία, με διάγγελμά του που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Στο εν λόγω μήνυμα κατηγόρησε το Ιράν ότι παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του και τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ ότι κρατά όμηρο τον Λίβανο. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι ήταν οι Σαουδάραβες εκείνοι που εκβίασαν την παραίτηση, ενώ η λιβανέζικη εφημερίδα Al Akhbar έγραφε χθες, στο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της, ότι ο Χαρίρι είναι «όμηρος» της βασιλικής οικογένειας στο Ριάντ.

Ωστόσο, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο των Εμιράτων –στενού συμμάχου της Σαουδικής Αραβίας– μετέδωσε χθες ότι ο Χαρίρι επισκέφθηκε το Αμπου Ντάμπι και συναντήθηκε με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπεν Ζάγιεντ αλ Ναχιάν, ο οποίος του εξέφρασε την «υποστήριξη» της χώρας του στις (ιρανικές) «παρεμβάσεις» που αντιμετωπίζει.

Στον ίδιο τον Λίβανο, ο χριστιανός πρόεδρος Μισέλ Αούν είχε χθες διαβουλεύσεις με πολιτικούς ηγέτες διαφόρων θρησκευμάτων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Αούν έχει δηλώσει ότι θα περιμένει την επιστροφή του Χαρίρι στη χώρα, ώστε να ακούσει από πρώτο χέρι τους λόγους που τον οδήγησαν στην αιφνιδιαστική παραίτηση και να αποφασίσει αν θα την κάνει δεκτή ή όχι. Ο Χαρίρι, η οικογένεια του οποίου έκανε περιουσία στη Σαουδική Αραβία, όπου ζουν η σύζυγος και τα παιδιά του, δεν έχει ανακοινώσει αν και πότε θα επιστρέψει στον Λίβανο.

Οι απροσδόκητες εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη χώρα των Κέδρων τερμάτισαν την περίοδο ηρεμίας που είχε αρχίσει πέρυσι τέτοιο καιρό, με τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας όπου συμμετείχαν χριστιανοί, σιιίτες και σουνίτες, ξυπνώντας αναμνήσεις από τον παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990. Τη λύση αυτή είχε διευκολύνει η σπάνια σύγκλιση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας, η οποία, υπό το φως των νέων εξελίξεων, αποδείχθηκε μεμονωμένο περιστατικό με ημερομηνία λήξης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X