ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Γαλλία ανακαλεί τον πρέσβη της από την Ιταλία

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επαφές της ιταλικής κυβέρνησης με εκπροσώπους του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».

Newsroom Κ, Αθήνα

REUTERS, A.P.

Για κατάσταση «χωρίς προηγούμενο στη μεταπολεμική περίοδο» έκανε λόγο το Παρίσι, ανακαλώντας τον Γάλλο πρέσβη από τη Ρώμη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επαφές της ιταλικής κυβέρνησης με εκπροσώπους του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων». Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο επέμεινε στην ενέργεια αυτή, υποστηρίζοντας ότι η συνάντηση με τους σφοδρούς επικριτές του Γάλλου προέδρου Μακρόν ήταν «απολύτως θεμιτή».

«Οπως το γαλλικό κυβερνών κόμμα Εn Marche συμμαχεί στην Ευρώπη με το PD, το κόμμα της ιταλικής αντιπολίτευσης, έτσι και το Κίνημα 5 Αστέρων συνάντησε μια δύναμη που αντιπολιτεύεται τη γαλλική κυβέρνηση», υποστήριξε ο Ντι Μάιο. «Είμαι ευρωπαϊστής και μια Eυρώπη χωρίς σύνορα σημαίνει ελευθερία και στις πολιτικές σχέσεις, όχι μόνο στην κυκλοφορία εμπορευμάτων και ανθρώπων».

Η διαφορά, φυσικά, ανάμεσα στις σχέσεις En Marche/PD και 5 Αστέρων/«κίτρινων γιλέκων» είναι ότι τα γιλέκα δεν συνιστούν αναγνωρισμένο πολιτικό κόμμα, αλλά ομάδες επίμονων διαδηλωτών. Ωστόσο, με τη βοήθεια των 5 Αστέρων ενδεχομένως αυτό να αλλάξει, καθώς ο Ντι Μάιο και ο πιο «κινηματικός» εκπρόσωπος των 5 Αστέρων, Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, υποσχέθηκαν στα γαλλικά «Γιλέκα» ότι η υποψηφιότητά τους στις ευρωεκλογές θα έχει ιταλική στήριξη (τα δύο μέλη των «Γιλέκων», Κριστόφ Σαλονκόν και Ινγκριντ Λεβαβασέρ, με τα οποία συναντήθηκε ο Ντι Μάιο, θα είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν οι υπόλοιποι διαδηλωτές τους αναγνωρίζουν ως εκπροσώπους τους).

«Επί αρκετούς μήνες, η Γαλλία γίνεται στόχος επανειλημμένων, αβάσιμων επιθέσεων και εξωφρενικών δηλώσεων», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, γνωστοποιώντας την ανάκληση του πρέσβη για διαβουλεύσεις. «Είναι άλλο να υπάρχουν διαφωνίες και άλλο να χειραγωγείται μια σχέση για εκλογικούς σκοπούς».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επεχείρησε χθες να επέμβει πυροσβεστικά, κάνοντας λόγο για τις «αρχαίες ρίζες των ιταλογαλλικών σχέσεων, βασισμένες στον πολιτισμό και στην οικονομία, που δεν μπορούν να τεθούν υπό συζήτηση».

Η τελευταία φορά που το Παρίσι ανακάλεσε τον πρέσβη του από τη Ρώμη ήταν το 1940, όταν η Ρώμη επέδωσε στον τότε Γάλλο πρέσβη την ανακοίνωση της κήρυξης πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η τελική απόκτηση του νέου στόλου αεροσκαφών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην υπόθεση της εξαγοράς ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία

Δύο νέα F35 στην Τουρκία

Σύμφωνα με τους όρους του χρονοδιαγράμματος, οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα στείλουν τα αεροσκάφα στην Τουρκία εντός ενός ή δύο ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X