ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 08:56
 

Η Κίνα σπεύδει στο κενό που αφήνει η Δύση

Η Γερμανία δεν απέτρεψε εταιρείες όπως η Daimler, η Munich Re και η Adidas να εγκαταλείψουν την Τεχεράνη

Newsroom Κ, Αθήνα

REUTERS, A.P.

Ολο και περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αποσύρονται από το Ιράν, υπό τον φόβο των αμερικανικών κυρώσεων, αφήνοντας το πεδίο ανοικτό σε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις από την Κίνα. Χθες, ήταν η σειρά των γερμανικών σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) και της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Deutsche Telekom να ανακοινώσουν ότι αποσύρονται από τη χώρα.

Την Κυριακή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγιερ είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του εξακολουθεί να χορηγεί εξαγωγικές πιστώσεις σε επιχειρήσεις που επενδύουν στο Ιράν. «Δεν θα αφήσουμε την Ουάσιγκτον να μας υπαγορεύσει εμπορικές σχέσεις με άλλες χώρες», δήλωσε στην εφημερίδα Bild. «Κάθε γερμανική επιχείρηση επιτρέπεται να επενδύει στο Ιράν όσο θέλει».

Η επίσημη κυβερνητική θέση δεν απέτρεψε εταιρείες όπως η Daimler, η Munich Re και η Adidas να εγκαταλείψουν την Τεχεράνη, παραδίδοντας τη χώρα στις αγκάλες της Κίνας και της Ρωσίας. Κινεζική εταιρεία πρόκειται να προμηθεύσει στη χώρα τον «μετροπόντικα» που θα παραλάμβανε από τη γερμανική Herrenknecht, ενώ το συμβόλαιο για την άντληση φυσικού αερίου από το γιγάντιο ιρανικό κοίτασμα Παρς, που αναγκάστηκε να αφήσει η γαλλική Total, θα δοθεί στην κρατική κινεζική εταιρεία πετρελαιοειδών CNP.

Παράλληλα, ο Ιρανός αντιπρόεδρος Αλί Ασγκάρ Μουνεσάν ανήγγειλε ότι η χώρα-κληρονόμος του αρχαίου περσικού πολιτισμού θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον τουρισμό ως εναλλακτική πηγή συναλλάγματος.

«Δεν θα αφήσουμε τον εχθρό να μας γονατίσει», είπε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στην κρατική τηλεόραση, παραδεχόμενος ότι η οικονομική κατάσταση είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της χώρας. Η προσδοκία αμερικανικών κυρώσεων έχει ασκήσει τρομακτικές πιέσεις στο ιρανικό νόμισμα από τις αρχές της χρονιάς, οι οποίες εντάθηκαν μετά την πρώτη φάση της εφαρμογής τους, στις 7 Αυγούστου. Πάντως, η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν έχει πιέσει προς τα πάνω τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, που τώρα ξεπερνούν τα 70 δολάρια το βαρέλι, προσφέροντας «ανάσα» στο Ιράν, το οποίο έχει καταρτίσει τον προϋπολογισμό του με βάση την τιμή των 55 δολαρίων το βαρέλι.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε πριν από λίγους μήνες από τη συμφωνία που είχε συνάψει η χώρα το 2015 με το Ιράν και επιδιώκει να επιβάλει νέους όρους μέσω των οικονομικών κυρώσεων. Παρατηρητές δεν θεωρούν απίθανο να προσέλθει, στο τέλος, το Ιράν σε τραπέζι νέας διαπραγμάτευσης υπό τη μεσολάβηση της Ρωσίας, αλλά για την ώρα η Τεχεράνη εμφανίζεται μετανιωμένη ακόμη και για τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. «Ηταν λάθος μου να επιτρέψω στον υπουργό των Εξωτερικών να μιλήσει μαζί τους», είπε πρόσφατα ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Χαμενεΐ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση