ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία στρέφεται στην ΕΕ

Επανέναρξη διαλόγου και διαπραγματεύσεις με Βρυξέλλες ανακοινώνει η Άγκυρα

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Υπό την σκιά της κρίσης στις σχέσεις την Ουάσιγκτον, η Τουρκία λαμβάνει μια σημαντική απόφαση, η οποία επιφυλάσσει αντίκτυπο για ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα «ποντάρει» στην νέα περίοδο στην σύσφιξη των σχέσεων της με την Ε.Ε.

Λίγο μετά σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών στον άξονα Άγκυρας-Παρισιού-Βερολίνου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας προχωρά σε μια σημαντική δήλωση. Ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα, η Άγκυρα ανακοινώνει την επανέναρξη και επιτάχυνση των συνομιλιών για την άρση τουριστικών θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι συνομιλίες με την ΕΕ για ταξίδια χωρίς βίζα για Τούρκους υπηκόους θα επιταχυνθούν κατά την προσεχή περίοδο, σε ένδειξη βελτίωσης του διαλόγου Άγκυρας-Βρυξελλών εν μέσω των οικονομικών δυσκολιών της Τουρκίας.

Η δήλωση του Τούρκου Υπουργού έρχεται σε μια στιγμή που οι δεσμοί μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών βρίσκονται σε διαδικασία ομαλοποίησης, ειδικά μετά τη στήριξη της τελευταίας στην Τουρκία στην διένεξη της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς την προσεχή περίοδο, με τον οποίο θα συζητήσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να εκπληρώσει τα υπόλοιπα έξι κριτήρια από το 72 για τη διασφάλιση της απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης Σένγκεν για τα τουρκικά διαβατήρια.

Η Άγκυρα παρέδωσε το έγγραφο θέσης της στον κ. Τίμερμανς στις 7 Φεβρουαρίου με έναν οδικό χάρτη για το πώς προγραμματίζει να εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια «που αναθεωρούν τη νομοθεσία και τις πρακτικές για την τρομοκρατία σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.» Το πιο σημαντικό σημείο αναφοράς για την Τουρκία είναι η αλλαγή του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μέχρι στιγμής, η Τουρκία έχει απορρίψει την πρόταση για αλλαγές στον αντιτρομοκρατικό νόμο της, δηλώνοντας ότι δέχεται επίθεση από την τρομοκρατική οργάνωση FETÖ, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και το ισλαμικό κράτος του Ιράκ και του Λεβάντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τη Γερμανία στις 28 Σεπτεμβρίου και 29 Σεπτεμβρίου, όπου θα επανεξεταστεί και η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Δείξετε του πόρτα!!!

knak
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X