ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιερείς δεν θα αποκαλύπτουν κακοποιήσεις

Οι ιερείς δεν θέλουν να καταγγέλλουν στην αστυνομία το περιεχόμενο της εξομολόγησης

Newsroom Κ, Αθήνα

H Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Αυστραλίας απέρριψε την πρόταση έρευνας σύμφωνα με την οποία οι ιερείς θα έπρεπε να καταγγείλουν τη σεξουαλική κακοποίηση που τους είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια εξομολόγησης.

Η πενταετής έρευνα διαπίστωσε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά είχαν υποστεί κακοποίηση στα διάφορα αυστραλιανά ιδρύματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Την Παρασκευή, οι επικεφαλής της Εκκλησίας αποδέχθηκαν τις περισσότερες από τις προτάσεις της έρευνας, ωστόσο η στάση τους αναφορικά με την εξομολόγηση μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικές αντιπαραθέσεις με τις κυβερνήσεις.

Το συνέδριο των Αυστραλών ρωμαιοκαθολικών επισκόπων δήλωσε ότι η παραβίαση της εξομολόγησης «είναι αντίθετη προς την πίστη μας και εχθρική προς τη θρησκευτική ελευθερία». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «έχουμε δεσμευθεί για την προστασία των παιδιών και των ευάλωτων ανθρώπων, διατηρώντας το απόρρητο της εξομολόγησης».

Επίσης, οι επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δήλωσαν ότι πρόκειται να συζητήσουν άλλες προτάσεις, μεταξύ των οποίων να ερωτηθεί το Βατικανό αν προτίθεται να χαλαρώσει τους κανόνες που διέπουν την αγαμία των ιερέων.

Η έρευνα της βασιλικής επιτροπής, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, κατέγραψε περισσότερες από 8.000 μαρτυρίες για σεξουαλική κακοποίηση σε εκκλησίες, σχολεία και αθλητικούς συλλόγους. Η τελική έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 400 συστάσεις σε κυβερνητικούς και άλλους φορείς.

Η κυβέρνηση αποκάλεσε την κακοποίηση «εθνική τραγωδία» και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα αποζημίωσης. Οπως διαπιστώθηκε, οι ιερωμένοι και οι δάσκαλοι των σχολείων ήταν συνήθως οι δράστες. Οπως αναφέρει η σχετική έκθεση, σε αυτούς περιλαμβανόταν το 7% των Αυστραλών ρωμαιοκαθολικών ιερέων ανάμεσα στο 1950 και στο 2010. Οι συντάκτες της έρευνας προτείναν ότι οι ρωμαιοκαθολικοί κληρικοί πρέπει να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις αν δεν καταγγείλουν τη σεξουαλική κακοποίηση που τους είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης. Επίσης, σημειώνει ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα πρέπει να εξετάσει να γίνει η αγαμία εθελούσια για τους ιερείς, καθώς, «παρότι αυτή δεν ήταν άμεσο αίτιο για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», μπορούσε να συμβάλει ιδιαίτερα σε συνδυασμό με κάποιους άλλους παράγοντες κινδύνου.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση