ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:27
 

Ιερείς δεν θα αποκαλύπτουν κακοποιήσεις

Οι ιερείς δεν θέλουν να καταγγέλλουν στην αστυνομία το περιεχόμενο της εξομολόγησης

Newsroom Κ, Αθήνα

H Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Αυστραλίας απέρριψε την πρόταση έρευνας σύμφωνα με την οποία οι ιερείς θα έπρεπε να καταγγείλουν τη σεξουαλική κακοποίηση που τους είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια εξομολόγησης.

Η πενταετής έρευνα διαπίστωσε ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά είχαν υποστεί κακοποίηση στα διάφορα αυστραλιανά ιδρύματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Την Παρασκευή, οι επικεφαλής της Εκκλησίας αποδέχθηκαν τις περισσότερες από τις προτάσεις της έρευνας, ωστόσο η στάση τους αναφορικά με την εξομολόγηση μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικές αντιπαραθέσεις με τις κυβερνήσεις.

Το συνέδριο των Αυστραλών ρωμαιοκαθολικών επισκόπων δήλωσε ότι η παραβίαση της εξομολόγησης «είναι αντίθετη προς την πίστη μας και εχθρική προς τη θρησκευτική ελευθερία». Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «έχουμε δεσμευθεί για την προστασία των παιδιών και των ευάλωτων ανθρώπων, διατηρώντας το απόρρητο της εξομολόγησης».

Επίσης, οι επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δήλωσαν ότι πρόκειται να συζητήσουν άλλες προτάσεις, μεταξύ των οποίων να ερωτηθεί το Βατικανό αν προτίθεται να χαλαρώσει τους κανόνες που διέπουν την αγαμία των ιερέων.

Η έρευνα της βασιλικής επιτροπής, η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο, κατέγραψε περισσότερες από 8.000 μαρτυρίες για σεξουαλική κακοποίηση σε εκκλησίες, σχολεία και αθλητικούς συλλόγους. Η τελική έκθεση περιλαμβάνει περισσότερες από 400 συστάσεις σε κυβερνητικούς και άλλους φορείς.

Η κυβέρνηση αποκάλεσε την κακοποίηση «εθνική τραγωδία» και έθεσε σε εφαρμογή πρόγραμμα αποζημίωσης. Οπως διαπιστώθηκε, οι ιερωμένοι και οι δάσκαλοι των σχολείων ήταν συνήθως οι δράστες. Οπως αναφέρει η σχετική έκθεση, σε αυτούς περιλαμβανόταν το 7% των Αυστραλών ρωμαιοκαθολικών ιερέων ανάμεσα στο 1950 και στο 2010. Οι συντάκτες της έρευνας προτείναν ότι οι ρωμαιοκαθολικοί κληρικοί πρέπει να αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις αν δεν καταγγείλουν τη σεξουαλική κακοποίηση που τους είχε αναφερθεί κατά τη διάρκεια της εξομολόγησης. Επίσης, σημειώνει ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα πρέπει να εξετάσει να γίνει η αγαμία εθελούσια για τους ιερείς, καθώς, «παρότι αυτή δεν ήταν άμεσο αίτιο για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών», μπορούσε να συμβάλει ιδιαίτερα σε συνδυασμό με κάποιους άλλους παράγοντες κινδύνου.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:47

Την Τετάρτη ξανά στις αγορές η Κύπρος

«Προσφέρουμε δάνειο, χρηματοδότηση και επενδύσεις σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, σοβαρές και ειλικρινείς 1 ...»
dancilatania  |  08:46

Στην αντεπίθεση οι γιατροί του δημοσίου

«Προς κυρία Έλενα Νεοκλέους: μην εκπλήττεστε για την αρνητική στάση του Κούμα. Ο άνθρωπος κάνει ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Επιστολή Συνδέσμου Τραπεζών προς Πρόεδρο Βουλής για εκποιήσεις

«Mιλούμε για μια ομάδα 56 άχρηστων ατόμων! »
ΑΚΑ  |  09:18

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X