ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιερουσαλήμ: Κίνδυνος νέας Ιντιφάντας μετά την αναγνώριση από τις ΗΠΑ

Όσο δεν επιλύεται το Μεσανατολικό το οριστικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί ταμπού

ΠΗΓΗ: skai.gr

Με την απόφαση του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αλλάζουν πολλά στην Εγγύς Ανατολή. Από τη δεκαετία του ‘70 ίσχυε σε διεθνές επίπεδο ένα είδος άγραφου κανόνα, ότι όσο δεν επιλύεται το Μεσανατολικό το οριστικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ αποτελεί ταμπού.

Ο πρώην πρέσβης της Γερμανίας στο Ισραήλ Ρούντολφ Ντέσλερ εκτιμά σε συνέντευξη στην Deutsche Welle ότι ο «Αμερικανός πρόεδρος αγνόησε τις διεθνές φωνές που προσπάθησαν να τον αποτρέψουν και είπε ούτε λίγο ούτε πολύ πως κάνει ό,τι νομίζει εκείνος, όπως ακριβώς και ένας επιχειρηματίας στην επιχείρησή του».

Ο 77χρονος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε πρέσβης στο Τελ Αβίβ από το 2000 μέχρι το 2005, παραδέχεται ότι εξεπλάγην από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου: «Όποιος ασχολείται με τη θεματική αυτή γνωρίζει ότι η μεταφορά της πρεσβείας δεν θέτει σε καμία περίπτωση ένα στιβαρό θεμέλιο για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων. Παράλληλα εντείνει τις διενέξεις, έτσι ώστε γίνεται ακόμα πιο πιθανή μια τρίτη Ιντιφάντα. Αν αναλογιστούμε με ποια αφορμή ξεκίνησε η δεύτερη Ιντιφάντα, δηλαδή με την επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν στο Όρος του Ναού, βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετές ομοιότητες. Είναι τρομερά επικίνδυνο όταν σε αυτή τη διένεξη παίρνεις θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς».

Η θέση της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής

Όπως και όλες οι άλλες πρεσβείες έτσι και η γερμανική βρίσκεται στο Τελ Αβίβ. Για τη γερμανική στάση ο Ρούντολφ Ντρέσλερ δηλώνει στην DW: «Θα δίναμε πράσινο φως σε μια μεταφορά της πρεσβείας υπό την προϋπόθεση ότι θα υπογραφόταν ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με την οποία θα ξεκαθαριζόταν το καθεστώς της Ιερουσαλήμ και για τις δύο πλευρές σε κλίμα συναίνεσης. Δυστυχώς απέχουμε σήμερα ακόμα περισσότερο από αυτό το σημείο από ό,τι μέχρι πρόσφατα».

Ο πρώην πρέσβης δηλώνει άγνοια στο ερώτημα για τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπη από εδώ και στο εξής η γερμανική εξωτερική πολιτική στην Εγγύς Ανατολή: «Σε περίπτωση όμως που ξεσπάσει τρίτη Ιντιφάντα οι προκλήσεις για τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα είναι τεράστιες. Θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ρόλος μας ως ΕΕ με δεδομένη την πολιτική των Τραμπ και Νετανιάχου. Οι πιθανότητες για επιστροφή Ισραηλινών και Παλαιστινίων στο τραπέζι του διαλόγους είναι μηδενικές. Θα πρέπει συνεπώς να εξετάσουμε πως μπορούμε να πείσουμε το Ισραήλ να ξεκινήσει και πάλι τον διάλογο», καταλήγει ο Ρούντολφ Ντρέσλερ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση