ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: 4 χώρες θα προμηθεύονται πετρέλαιο από το Ιράν

Οι ΗΠΑ θα επιτρέψει στην Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Νότιος Κορέα να προμηθεύονται πετρέλαιο από τον Ιράν

Newsroom Κ, Αθήνα

Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Νότιος Κορέα είναι οι τέσσερις από τις οκτώ χώρες στις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν την εξακολούθηση προμήθειας πετρελαίου από το Ιράν, αφότου τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στις χώρες αυτές να αγοράζουν συγκεκριμένες ποσότητες πετρελαίου υπό τον όρο πως θα περιορίσουν άλλες οικονομικές δραστηριότητες που έχουν με το Ιράν.

Οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες, οι ακριβείς όροι και η ποσότητα πετρελαίου που θα προμηθεύονται αναμένεται να γίνουν γνωστές έως τη Δευτέρα. Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα έσοδα του Ιράν από την πώληση πετρελαίου και ταυτόχρονα να μην προκαλέσει έλλειψη προσφοράς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Το σημείο ισορροπίας είναι δύσκολο να βρεθεί, καθώς η απόλυτη και άμεση απαγόρευση προμήθειας πετρελαίου από το Ιράν θα οδηγούσε σε μεγάλη αύξηση της τιμής του με τεράστιο πολιτικό κόστος για την αμερικανική κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτό, οι οκτώ εξαιρέσεις είναι προσωρινό μέτρο, καθώς οι ΗΠΑ προσδοκούν να πλήξουν περισσότερο την ιρανική οικονομία μειώνοντας δραστικά τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου. Πέρα από τις οκτώ χώρες που θα εξαιρεθούν, υπάρχουν και άλλες που ελπίζουν να συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από το Ιράν συνάπτοντας εξωτερική συμφωνία. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, οι χώρες που θα πετύχουν εξωτερικές συμφωνίες θα είναι «λίγες και σπανιότατες», αναφέρει το Bloomberg.

H Ουάσιγκτον απειλεί όποιον παραβιάσει τις οικονομικές κυρώσεις με σοβαρά αντίποινα, όπως διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, αποκλεισμό από την πρόσβαση στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα κ.ά. Οι κυρώσεις που θα ισχύσουν επίσημα από τα ξημερώματα της Δευτέρας έχουν ήδη επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του Ιράν και είναι πολύ σκληρότερες από τις αντίστοιχες του 2012, της κυβέρνηση Ομπάμα. Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, τον περασμένο Απρίλιο, οι πωλήσεις πετρελαίου στο Ιράν σημείωσαν πτώση 37%. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση εξαγωγών κατά 1,1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου Brent έχει μειωθεί κατά περίπου 15% από το επίπεδο των 85 δολαρίων το βαρέλι όπου είχε φτάσει τον Οκτώβριο χάρη στην εικασία για χορήγηση άδειας προμήθειας ιρανικού πετρελαίου, αλλά και χάρη στις ενδείξεις πως τα κράτη–μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία θα συμφωνήσουν να αυξήσουν την παραγωγή τους προκειμένου να αντισταθμίσουν την έλλειψη του ιρανικού πετρελαίου. Χθες η τιμή του Brent ήταν 72,77 δολάρια το βαρέλι.

Οι δύο μεγαλύτεροι αγοραστές πετρελαίου από το Ιράν, η Κίνα και η Ινδία, που συνολικά αγόραζαν σχεδόν 1,1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Οκτώβριο, παρότι δεν σταμάτησαν τελείως την αγορά, την έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση