ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Xαλάρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες

Εξέλιξη που χαρακτηρίζεται μεγάλη νίκη για το στρατόπεδο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τρίτη σχέδιο νόμου το οποίο χαλαρώνει σημαντικά τους κανόνες που είχαν επιβληθεί στις τράπεζες μετά την κρίση της περιόδου 2007-2009 στις ΗΠΑ, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται μεγάλη νίκη για το στρατόπεδο του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο νόμου ανακαλεί την ισχύ αρκετών από τους κανόνες των Ντοντ και Φρανκ (2010) που επέβαλαν περιορισμούς στις δραστηριότητες των μικρότερων τραπεζών και άλλων δανειστών. Προεκλογικά, ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι θα φρόντιζε να τονωθεί η ανάπτυξη η οποία κατ' αυτόν εμποδιζόταν από το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο που επιβλήθηκε εξαιτίας της κρίσης.

Το σχέδιο νόμου, το οποίο είχε εγκριθεί από τη Γερουσία τον Μάρτιο, σηματοδοτεί την πρώτη μείζονα αλλαγή των κανόνων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ μετά την κρίση, εξαιτίας της οποίας χρειάστηκε να «διασωθούν» μεγάλες τράπεζες της Γουόλ Στριτ με χρήματα των φορολογουμένων, κάτι που κόστισε περί τα 700 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ρεπουμπλικάνοι χαρακτήριζαν τα μέτρα αυτά υπερβολικά υποστηρίζοντας ότι δεν επέτρεπαν στις τράπεζες να χορηγούν περισσότερα δάνεια. Αρκετοί δημοκρατικοί από την άλλη αντέτειναν ότι προσέφεραν στους καταναλωτές και στους φορολογούμενος ένα επίπεδο απολύτως απαραίτητης προστασίας.

Το σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε με 258 ψήφους υπέρ έναντι 159 κατά, ανεβάζει τον πήχη πάνω από τον οποίο οι τράπεζες χαρακτηρίζονται συστημικά επικίνδυνες και υπάγονται σε αυστηρότερη εποπτεία στα 250 δισεκατομμύρια δολάρια, από τα 50. Ταυτόχρονα, χαλαρώνει τους κανόνες για τις συναλλαγές, τον δανεισμό και τα ίδια κεφάλαια για τις τράπεζες με στοιχεία ενεργητικού που δεν υπερβαίνουν τα 10 δισεκατομμύρια.

Πάντως δεν εξασθενίζει την αρχή προστασίας των καταναλωτών που είχε δημιουργηθεί με τα μέτρα των Ντοντ-Φρανκ, που βρισκόταν σταθερά στο στόχαστρο των ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έριζαν πως υπερβαίνει συστηματικά τη δικαιοδοσία της.

Το σχέδιο νόμου περιέχει ορισμένες πολύ συγκεκριμένες διατάξεις οι οποίες θα βοηθήσουν κάποιες μεγαλύτερες τράπεζες, για παράδειγμα επιτρέπει σε ιδρύματα που ειδικεύονται στη διαχείριση περιουσίας, όπως οι BNY Mellon και State Street Corp, να εξαιρούν τις τοποθετήσεις τους σε κεντρικές τράπεζες από τους αυστηρούς κανόνες υπολογισμού των ιδίων κεφαλαίων τους. Παράλληλα προσφέρει ευνοϊκότερους όρους ως προς τη διαχείριση αξιόγραφων που εκδίδουν δήμοι, μέτρο που αναλυτές προεξοφλούν πως θα βοηθήσει πάνω απ' όλες την τράπεζα Citigroup.

Πάντως οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου διαβεβαίωσαν ότι παραμένουν αλώβητα τα μέτρα των Ντοντ-Φρανκ για την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη μείωση των κινδύνων από τις κινήσεις τραπεζικών ιδρυμάτων. Δεν αλλάζει επίσης ο λεγόμενος «κανόνας Βόλκερ», που απαγορεύει στις τράπεζες της Γουόλ Στριτ να βάζουν ριψοκίνδυνα στοιχήματα, ιδίως σε παράγωγα, με ίδια κεφάλαια, ούτε εμποδίζονται οι ρυθμιστικές αρχές να αποφασίζουν την επιβολή αυστηρότερων κανόνων σε μεγάλες τράπεζες που θεωρούνται συστημικές.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Προβλήματα στα κατεχόμενα λόγω κακοκαιρίας

«Aπό πότε αναγνωρίζουμε ότι το αεροδρόμιο Τύμπου ονομάζεται Ερτζάν;;;»
Pink  |  18:49

Ελικόπτερο της Αστυνομίας κατέγραφε την αυξημένη τροχαία κίνηση (φωτος-βίντεο)

«Εν τω μεταξύ η ουρά στον αυτοκινητόδρομο ξεκινά από τα φώτα του Καλησπέρα πέρα από τον κυκλικό κόμβο ...»
Αρμαγεδών  |  14:45

Ορφανίδης: Η ΣΚΤ δεν απεβίωσε με φυσικά αίτια

«Αυτός ο κύριος ήταν ο Διοικητής της Κ.Τ., δηλαδή ο άμεσα υπεύθυνος για τις τράπεζες. Αντί να κάμει ...»
CGA  |  10:08

Ελεύθερος ο Γ. Σιαηλής που είχε κριθεί ένοχος στην υπόθεση ΣΑΠΑ

«Καμία έκπληξη πλέον σε αυτόν τον τραγικό τόπο. Εγκληματείστε άφοβα!!!! Αυτούς ψηφίζυμε, αυτοί μας ...»
αηδιασμένος  |  20:28

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση